Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.

Kwaliteit omhoog? Dan de prijs ook

De voornaamste reden voor die stijging? Er komen steeds meer gerenoveerde en nieuwbouwwoningen bij op de huurmarkt. Daardoor schiet niet alleen de kwaliteit de hoogte in, maar ook de huurprijs. Zeker omdat goedkopere woningen van mindere kwaliteit sneller van de huurmarkt verdwijnen. “Als zo’n pand een tijdje leeg staat of als de eigenaar een slechte verhuurervaring heeft, kiest die sneller voor verkoop”, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. “Veel verhuurders zien het ook niet zitten om te renoveren. We stellen wel vast dat huurders bereid zijn iets meer te betalen voor een nieuwe woning.”

EPC heeft veel invloed

In die prijs- en kwaliteitsstijging speelt ook het EPC een rol. Sinds vorig jaar beschikt iedere woning over een energielabel tussen A+ en F. Die score weerspiegelt hoe goed je woning presteert op vlak van energiezuinigheid. Omdat het EPC-label voor veel huurders duidelijker is dan de EPC-score, gaan ze bewuster om met de energiekosten die bij een woning komen kijken. Volgens experts beïnvloedt dat de huurprijzen. “We zien dat er een hoger prijskaartje vasthangt aan nieuwe en gerenoveerde woningen met een beter EPC”, zegt Filip Dewaele. “Aangezien je daardoor op een lagere energiefactuur kan rekenen, is dat ook niet onlogisch.”

Huis huren? Wees er snel bij

Heb je het ideale huurhuis gevonden? Dan treuzel je best niet te lang. Een huis staat in Vlaanderen gemiddeld maar 54 dagen te huur, terwijl dat voor een appartement 68 dagen is: ongeveer even lang als in 2018, maar minder lang dan twee à drie jaar geleden. Zeker als je een halfopen of gesloten bebouwing wil huren, ben je er best als de kippen bij: die verdwijnen gemiddeld tien dagen sneller van de markt dan open bebouwingen. Ook een appartement met één slaapkamer is tien dagen eerder bezet dan een exemplaar met twee of drie slaapkamers. Filip Dewaele: “Grotere gezinnen hebben meer financiële ruimte om een woning te kopen. Daarom zijn kleinere woningen populairder op de huurmarkt.”

Indexering

Nieuwe huurwoning gevonden? Dan betaal je waarschijnlijk minder dan de vorige huurder. Dat heeft te maken met de jaarlijkse indexering van de huurprijs. Teken je een huurcontract van 600 euro per maand? Dan betaal je vijf jaar later al snel een geïndexeerde huurprijs van 650 euro. Pas als je terug verhuist en de eigenaar een nieuwe huurder strikt, vervalt die indexering en verlaagt de huurprijs opnieuw. Voor jou als huurder is dat niet meteen een probleem. “Je krijgt pas een groot verschil als je jarenlang dezelfde woning huurt”, zegt Filip Dewaele. “Maar volgens onze cijfers wisselen huurders al om de drie jaar van woning.”


Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken