Confederatie Bouw: “Verlaag btw op aankoop hernieuwbouw ook naar 6%”

Voldoet jouw woning al aan de energienormen van 2020? Vaak is slopen en heropbouwen een beter manier om die te bereiken dan een gewone energiezuinige renovatie. Maar hernieuwbouw is meestal duurder en daardoor ook minder populair. De oplossing volgens Confederatie Bouw? Het verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw niet alleen uitbreiden naar heel België, maar ook naar de (ver)koop van hernieuwbouwwoningen. In Vlaanderen betaal je vanaf 2021 alvast 5 in plaats van 6% registratierechten als je voor hernieuwbouw gaat.

Van 32 steden naar heel België

Overweeg jij om je verouderde woning te slopen en opnieuw te bouwen? Dan kan je in België nu al in 32 stedelijke gebieden beroep doen op het verlaagde btw-tarief van 6%. Al hamert de Confederatie Bouw er al langer op om die regel uit te breiden naar het hele grondgebied. “Vooral om de ecologische gevolgen ervan”, verklaart gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. “Een lagere btw zorgt dat oude, energieverslindende woningen plaats maken voor huizen die aan de recente normen beantwoorden.”

Ook in kleine dorpen vernieuwing nodig

Waarom die uitbreiding naar heel België precies nodig is? “Er zijn twee belangrijke redenen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Ten eerste komen gebouwen in kleinere steden en gemeenten door de beperking tot 32 stadsgebieden niet in aanmerking voor het verlaagde tarief. Nochtans bevinden zich daar ook meer dan genoeg oude woningen die aan vernieuwing toe zijn. Bovendien komen nu álle huizen in de 32 steden waar het toegelaten is in aanmerking. De regel geldt daar dus ook voor woningen in wijken die wel nog in goede staat verkeren.”

Grote projecten belangrijk

Maar een verlaagde btw voor alleen het slopen en heropbouwen zelf, is volgens de Confederatie Bouw nog niet genoeg. “We willen dat die regel ook geldt voor investeerders die meerdere huizen of grote gebouwen willen afbreken, heropbouwen en verkopen én voor mensen die zelf niet kunnen afbreken en heropbouwen maar wel in een hernieuwbouw willen wonen”, zegt Robert de Mûelenaere. “Het zijn vooral grote projecten waarmee we verkrotting en leegstand kunnen tegengaan en de energieprestaties van onze huizen kunnen verbeteren.”

Niet voor alle renovatieprojecten

Volgens de Confederatie Bouw verlaagt het btw-tarief voor een gewone energiezuinige renovatie dan weer beter niet. “Momenteel kiezen eigenaars net sneller voor een gewone energiezuinige renovatie omdat die goedkoper is, ook al is hernieuwbouw vaak de beste optie. Door het btw-tarief op alle renovaties naar 6% te verlagen, maak je het gunstige effect voor hernieuwbouwers ongedaan. De financiële en ecologische kosten van de weinige gezinnen die onnodig voor sloop en heropbouw zullen kiezen, wegen daar niet tegen op.”

Vlaanderen: verlaagde registratierechten vanaf 2021

Overweeg jij om te slopen en herop te bouwen? Dan betaal je in Vlaanderen vanaf 2021 nog maar 5 in plaats van 6% aan registratierechten. Nu is dat alleen zo als je een eerste eigen woning koopt en die ingrijpend energetisch renoveert. “Omdat je als koper meer milieuwinst kan boeken dan bij een verbouwing, willen we sloop en heropbouw extra stimuleren”, vertelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “Het tarief van 5% geldt bovendien ook als je maar gedeeltelijk heropbouwt. Verder hoef je vanaf 1 juni 2020 pas drie jaar na de aankoop van je woning er ook gedomicilieerd zijn. De huidige termijn van twee jaar bleek in de praktijk vaak te kort om vergunde renovatiewerken tijdig af te krijgen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken