Smarthome-oplossingen en hun prijskaartje

Je verlichting of rolluiken bedienen met je smartphone? Of de temperatuur in je woning instellen via een stemcommando? Vandaag bestaan er heel wat smarthome-oplossingen. Welke zijn dat en hoeveel kosten ze? We vroegen het aan Jurgen Van Zaelen, product manager bij Legrand Group.

Bedraad of draadloos systeem?

Er zijn twee soorten systemen om je woning smart te maken: een bedraad systeem en een draadloze oplossing.“Het bedrade systeem leunt hard aan bij wat we vroeger domotica noemden. Tegenwoordig gebruiken we de term home automation. Dit systeem gebruikt een buskabel om alle apparaten te verbinden en moet tijdens de ruwbouw van je woning worden ingepland”, legt Jurgen Van Zaelen uit. “De andere oplossing is volledig draadloos. Je hoeft enkel een gateway te installeren die je huisnetwerk, het internet en alle slimme apparaten in huis met elkaar verbindt. Ook moet je enkele bestaande stopcontacten vervangen door geconnecteerde stopcontacten. Zo’n systeem is geschikt voor elke bestaande woning en  noemen we een smarthome-oplossing.”

De verschillende functies

Met beide systemen kan je ongeveer hetzelfde doen, namelijk je huis smart maken, maar er zijn enkele verschillen. “Bij het bedrade systeem zijn er standaard meer functies aanwezig. Je kan je verlichting, rolluiken en verwarming bedienen. Ook de besturing via een touchscreen in je woning is mogelijk.”

Als je kiest voor een draadloos systeem, kan je standaard enkel je verlichting en rolluiken sturen via je smartphone. “Alle andere technologieën gebeuren dan via integraties”, legt Jurgen uit. “Als je ook de temperatuur in huis wil sturen, kan dat met een slimme thermostaat bijvoorbeeld die je integreert in de app op je smartphone.”

Wil je je verlichting bedienen via een stemcommando? “Dit is bij beide systemen mogelijk en kan bijvoorbeeld via Google Assistant of Alexa, wat je op elke smartphone kan installeren. Maar België is nog vrij conservatief op het vlak van stemcommando’s. Dit is bij ons nog niet zo ingeburgerd.”

Welk systeem is geschikt voor jou?

De keuze voor een bedraad of draadloos systeem hangt af van welke functies en mogelijkheden je wil. “Wil je een bediening via een touchscreen of een bedieningspunt op één centrale plaats in huis? Dan ben je aangewezen op de bedrade oplossing. Ook bij grotere projecten is een bedraad systeem interessanter, omdat een draadloos systeem iets minder apparaten aankan”, legt Jurgen Van Zaelen uit. “Binnen de draadloze oplossing zijn er een beperkt aantal scenario’s die je kan instellen. Voor sommigen is dit voldoende. Als je meer scenario’s wil, is een bedrade oplossing beter geschikt.”

Het grote voordeel van de draadloze oplossing is dat die ook geschikt is voor de renovatiemarkt. “Zelfs als je kleine werken uitvoert zonder breek- en kapwerken kan je een draadloos systeem probleemloos installeren”, vertelt Jurgen. “Ook als je eerst enkel van je keuken en leefruimte een smarthome wil maken, dan kan dat met de draadloze oplossing. Je hoeft enkel een gateway te plaatsen en enkele stopcontacten te vervangen door geconnecteerde stopcontacten. Later kan je dan ook op je bovenverdieping geconnecteerde stopcontacten plaatsen en deze toevoegen in je app.”

Van gesloten naar open systemen

Vroeger moest je de keuze maken tussen een open en gesloten domoticasysteem. “Tegenwoordig hebben de grote technologiereuzen hun eigen platform voor smarthomes. Denk maar aan Google Home of de Apple home kit. Voor fabrikanten van domoticasystemen is het interessant om een smarthome-oplossing op de markt te brengen die compatibel is met deze grote platformen.”

Jurgen Van Zaelen geeft een voorbeeld: “Koop je bij een fabrikant een draadloos systeem dat je verlichting en rolluiken stuurt? Dan bedien je dit via de applicatie van die fabrikant. Koop je een slimme luidspreker van een andere fabrikant die compatibel is met Google Home? Dan kan je zowel je verlichting, rolluiken als luidsprekers integreren in de Google Home-app. Zo krijg je één platform waarmee je je volledige woning kan sturen.”

Integraties van verschillende slimme toestellen

Smarthome-fabrikanten willen niet alleen compatibel zijn met de grote platformen, maar ook met elkaar. “Zo kan je als je een draadloos systeem van een bepaalde fabrikant installeert, ook je Philips Hue-lampen mee opnemen in de verschillende scenario’s, zodat die ook uitgaan als je je woning verlaat. Of je kan een slimme thermostaat van Netatmo integreren of de draadloze rolluiksturing van Somfy”, legt Jurgen Van Zaelen uit.

Prijsverschillen

Het bedrade systeem is in aankoop duurder dan de draadloze oplossing. “Bij een bedraad systeem heb je onder andere een aparte kabel nodig en schakelapparatuur voor in de elektriciteitskast”, zegt Jurgen Van Zaelen. “Bij een draadloos systeem ben je al vertrokken met een gateway en enkele geconnecteerde stopcontacten. Dit smarthome-systeem is zeer laagdrempelig. Ook op het vlak van prijs. Een gateway heb je vandaag al voor 140 euro. Een geconnecteerd stopcontact kost ongeveer 40 euro en een dimmer 45 à 50 euro. Een rolluikschakelaar is iets duurder. Hiervoor betaal je zo’n 57 euro.” Deze prijzen zijn exclusief btw.

“Als we de systemen bijvoorbeeld op vlak van verlichting met elkaar zouden vergelijken, dan betaal je voor een bedraad systeem zo’n 2.500 à 3.000 euro om je verlichting volledig geconnecteerd te maken. Bij een draadloze oplossing tel je ongeveer 1.000 euro neer. Dat is toch een pak minder”, besluit Jurgen Van Zaelen.

Rekenvoorbeeld: draadloos systeem

Hoeveel kost een draadloze oplossing? In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde woning met tien geconnecteerde stopcontacten, vier verlichtingspunten in je woonkamer of keuken die je kan dimmen en vijf rolluiken die je wil bedienen.

  • Gateway: 140 euro excl. btw
  • Geconnecteerd stopcontact: 10 x 40 euro = 400 euro excl. btw.
  • Dimmer: 4 x 50 euro = 200 euro excl. btw
  • Rolluikschakelaar: 5 x 57 euro = 285 euro excl. btw

In totaal: 1.025 euro exclusief btw.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?

Je wil je huis slim maken, maar je bent niet van plan om een nieuwe woning te bouwen of je muren open te breken om je elektrische installatie te vervangen? ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken