Droge zomers te slim af zijn? Ga voor waterdoorlatende materialen op je terras

Ben je van plan om je bestaand terras, tuinpad of oprit aan te pakken? Bij de keuze van je materiaal is het goed om ook naar de waterdoorlaatbaarheid ervan te kijken. Maar welke materialen gebruik je dan best?

Hou je tuin zo groen mogelijk

Heb je niet per se een terras of tuinpaadjes nodig om je thuis te voelen in je tuin? Des te beter: hoe minder verharding je aanlegt, hoe beter het water de grond in kan. Bovendien hebben ook de dieren in je tuin baat bij een groene ondergrond. Wist je trouwens dat je terrasverharding bijdraagt tot oververhitting? Donkere stenen en tegels kunnen tot wel 50° warm worden. Wil je toch een paar tuinpaadjes aanleggen zonder verharding te gebruiken? Ga dan voor materialen waar regenwater gewoon doorheen kan, zoals schelpen, schors of houtsnippers.

Grind, kiezels of steentjes?

Leg je je oprit en tuinpaadjes aan met losse steentjes, kiezels of grind? Ook dan dringt het regenwater in je tuin optimaal de grond in. Een mooie en budgetvriendelijke optie is de Franse okergele natuursteen dolomiet. Hou er wel rekening mee dat steentjes en kiezels makkelijk aan autobanden of onder je schoenen blijven hangen: je gooit er dus best regelmatig een nieuwe lading bij. Ook met andere steen- en kiezelsoorten leg je makkelijk een oprit of tuinpaadjes aan. Voor je terras zijn die losse materialen minder optimaal.

Combineer tegels met groen

Heb je liever een stevigere ondergrond, maar wil je niet te veel aan groen inboeten? Dan zijn gazontegels of grasdallen een interessante oplossing: die bestaan deels uit gras en deels uit beton. Het beton biedt je terras of oprit de nodige stevigheid, het gras zorgt ervoor dat de ondergrond het water opneemt. Je kan zelfs kiezen tussen verschillende soorten en ontwerpen. Denk er wel aan dat een terras of oprit van gazontegels wat extra onderhoud vergt: er kan namelijk onkruid tussen groeien.

Aandacht voor de voegen

Heb je toch liever de look van klinkers of tegels? Dan heb je meteen een pak meer verharding in je tuin. Maar daarom hoef je je keuze nog niet meteen op te bergen, want in dat geval kunnen de juiste voegen voor genoeg waterdoorlaatbaarheid zorgen. Of je nu voor klinkers, kasseien, beton- of natuursteentegels kiest. Met gestabiliseerd zand sijpelt het water bijvoorbeeld grotendeels door je voegen de grond in. Wil je nog beter doen? Dan kan je tegenwoordig voor poreuze stenen of klinkers van waterdoorlaatbare materialen kiezen. Kleiklinkers met nokken zijn ook een goede optie: de bredere voegen laten meer water door.

Laat water door

Draagt een oprit van asfalt of een terras van gepolierd beton je voorkeur weg? Hou er dan rekening mee dat de meeste van die materialen geen water doorlaten en dat er ook geen voegen zijn die daar voor zorgen. Wat je wel kan doen om regenwater de grond in te laten trekken? Je terras of oprit laten afhellen naar je gazon, de planten in je tuin of een buienborder. Dat kan je trouwens ook doen als je voor tegels, klinkers of kasseien kiest. Al bestaan er tegenwoordig ook al asfaltmaterialen en verhardingssystemen op basis van granulaten waar water doorheen kan. Ga je voor een dichte verharding? Check dan in ieder geval grondig de eigenschappen van het materiaal dat je kiest.

Vergeet de ondergrond niet

Niet alleen het materiaal waarmee je je terras, tuinbestrating en oprit aanlegt is belangrijk: ook de laag die eronder ligt, moet water doorlaten. Leg je een houten terras aan op een betonnen ondergrond? Dan kan het water wel tussen de planken weg, maar trekt het nog steeds niet in de grond. Daarom ga je best voor een fundering van gemalen stenen of waterdoorlatend stabilisé. Hoe meer zand ten opzichte van cement, hoe beter het water erdoor kan. Ook voor de voegen tussen je tegels of klinkers is stabilisé een geschikt materiaal.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Eindelijk: de ultieme tip voor een onkruidvrije oprit!
  Eindelijk: de ultieme tip voor een onkruidvrije oprit!

  Tussen je bestrating, de oprit, het terras ... onkruid vind je werkelijk overal. Het geeft je tuin niet alleen een onverzorgd uitzicht maar is ook erg...

  Lees meer
 • Van terrasje doen naar terrasje maken
  Van terrasje doen naar terrasje maken

  Zomertijd is terrasjestijd. Wie houdt er niet van om gezellig bij te praten op een mooi terras met wat vrienden en een lekker drankje. Is jouw terras aan...

  Lees meer
 • Natuursteen, beton of kleiklinkers? Zo maak je de juiste keuze voor je terras en oprit
  Natuursteen, beton of kleiklinkers? Zo maak je de juiste keuze voor je terras en oprit

  Je terras en oprit zijn meestal een verlengde van je interieur. Wil je ze net als je woning een moderne en strakke uitstraling geven? Of ga je liever voor...

  Lees meer
 • 5 lentetrends voor meer tuinvreugde
  5 lentetrends voor meer tuinvreugde

  Corona hield ons tijdens de kille winter nog meer binnen dan andere jaren. Het comfort in huis hebben we dus al op punt gezet. Maar nu de zon opnieuw van...

  Lees meer