Inspiratie voor een gemeenschappelijke tuin: “Genieten staat centraal”

Alternatieve woonvormen zijn aan een opmars bezig. Een hiervan is cohousing. Bij deze woonvorm delen de bewoners heel wat faciliteiten waaronder een gemeenschappelijke tuin. Maar waar hou je best rekening mee in zo’n tuin? We vroegen het aan tuinarchitect Stijn Verhalle die samen met Arno Deruyck ter gelegenheid van Batibouw een gemeenschappelijke tuin ontwierp.

De inspiratietuin in hal 4 op Batibouw was een initiatief van Het Tuinaannemereffect, een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Tuinarchitecten Stijn Verhalle en Arno Deruyck ontwierpen de gemeenschappelijk tuin die deel uitmaakte van een cohousingproject. Enkele tuinaannemers realiseerden deze tuin op Batibouw.

Cogardening

In cogardening kan je samen met de buren de buitenruimte aanpakken. Samen kan je zuinig omspringen met ruimte en geld. Zo kan je tuindromen realiseren die in aparte tuintjes moeilijk haalbaar zijn en de kosten delen. Van een privéterrasje tot een speelhoekje voor de kinderen. Of wat dacht je van een gemeenschappelijke moestuin?

Voldoen aan ieders behoeftes

Maar wat is nu hét recept? Een gemeenschappelijke tuin moet inspelen op ieders behoeften. “Voor de gezinnen die in een cohousingproject wonen, moet het lijken alsof het hun persoonlijke tuin is. Terwijl ze er eigenlijk maar deels eigenaar van zijn”, legt Stijn Verhalle uit. “Daarom moet er een gezellige plek voor henzelf zijn, ruimte waar ze met vrienden en familie kunnen vertoeven, maar ook een plek waar ze met alle buren kunnen samen zijn.”

Een plek waar je kan genieten

Voor de inspiratietuin kozen de tuinarchitecten voor een ontwerp met speelse lijnen en materialen. “Hierdoor lijkt de tuin dynamisch en oogt hij absoluut niet saai. Het is net een plek waar je kan genieten. We hebben er in het ontwerp ook rekening mee gehouden dat de gezinnen niet veel werk hebben in de tuin en er weinig onderhoud nodig is, want in een gemeenschappelijke tuin staat genieten centraal”, vindt Stijn Verhalle.

Klimaatproof

De tuinarchitecten maakten ook enkele klimaatbewuste keuzes. “Zo hebben we aan zuinig waterverbruik gedacht. Zowel het gebouw als de tuin voorzien in een natuurlijke opvang van regenwater”, zegt Stijn Verhalle. “Door tegels met open voeg te leggen, worden de grondwaterreserves aangevuld met regenwater. Centraal in de tuin kan je ook een infiltratievoorziening voorzien.”

Biodiversiteit

Ook bomen hebben verschillende functies in een tuin. “Ze geven structuur, kleur, verkoeling, trekken vogels en dieren aan en dragen zo bij aan de biodiversiteit. Door een boom op een heuveltje te plaatsen, creëer je ook extra speelmogelijkheden voor kinderen”, besluit Stijn Verhalle.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Waar of niet waar? Afwatering onder de loep
Waar of niet waar? Afwatering onder de loep

Water is een kostbaar goed. Het wordt niet voor niets het blauwe goud genoemd. Tijdens periodes van langdurige droogte of net wanneer het overvloedig...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken