Binnenmuur schilderen: expert deelt zijn ultieme verftips

Binnenmuur schilderen? Dan kan je misschien wel wat advies gebruiken. Want hoe begin je aan deze klus? En welke materialen heb je allemaal nodig? Onze schilderexpert deelt zijn ultieme verftips.

1. Schilderen start met de juist verf kiezen

Het aanbod aan soorten verf is enorm groot: van magneetverf tot tadelakt. Ook het prijzenverschil kan groot zijn. Maar volgens onze verfexpert kies je best voor kwalitatieve verf. “Het is misschien een cliché, maar je bespaart best niet op je verf. Verf van de A-merken, die doorgaans wat duurder is, gaat nu eenmaal langer mee. Bij goedkopere verf zal je om de paar jaar een nieuwe laag moeten aanbrengen. En betaal je op termijn eigenlijk nog meer.” Zelf geeft onze expert de voorkeur aan acrylaatverf ten opzichte van latexverf. “Acrylaat vloeit veel beter in elkaar, je hebt minder kans op strepen en het is duurzamer dan latex." Nog een tip: Hoe matter de verf, hoe minder je strepen en aanzetten zal zien. Ben je van plan om je badkamer te schilderen? Kijk dan goed of je verf geschikt is voor vochtige ruimtes. Ook als je buiten wil schilderen, stem je je verf goed af op het soort ondergrond dat je een nieuwe laag wil geven.

Geen idee welke kleuren je kan combineren? Met deze basisregels voor de ideale kleurencombinaties in je achterhoofd kan het niet mis gaan.

2. Verfborstels en -rollen

Ga je schilderen, dan heb je verfborstels en -rollen nodig. En ook daar zit heel wat kwaliteitsverschil op. “Goedkope borstels verliezen meer haren terwijl je aan het verven bent. En dat is vervelend, want die moet je dan uit je natte verf halen. Voor een gewone verfklus, dus zonder speciale effecten of structuur, gebruiken we voor muren en plafonds dezelfde borstels.” Al kan je voor een hoog plafond ook een borstel op steel gebruiken. Dat werkt net iets veiliger dan op een ladder staan als je dit niet gewoon bent.

3. Een goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste voor een mooi resultaat? “Dat is een goede voorbereiding. Zorg dat je muren en plafonds verfklaar zijn. Oneffenheden schuur je dus eerst goed weg. Verwijder afdekplaatjes en plak wat je niet wil schilderen af met tape.” Zelf werkt onze expert het liefst met gele afplaktape, ongeacht het merk. “Bij witte tape blijven er sneller lijmresten na op de ondergrond.” Van zodra je klaar bent met het afplakken, kan je starten. “Werk alle kanten die je in dezelfde kleur schildert, zoveel mogelijk tegelijkertijd af. Respecteer zeker de droogtijd van de verf. Wij raden minstens 24 uur aan. Dit is van belang voor de dekkende werking van de verf.” De tape verwijder je wel best voor de verf droog is. Draag ook steeds aangepaste kledij en verlucht de ruimte goed.

4. Aan het schilderen!

Voor het schilderen zelf hebben we nog enkele ultieme schildertips. “Begin altijd eerst met je plafonds. Daarbij komen er vaak kleine spatjes op de muren terecht. Het zou zonde zijn als je die dan al geverfd hebt. Rol ook altijd natte verf uit in een nat gedeelte. Zo vermijd je aanzetten. Bij muren moet je de verf ook van boven naar beneden helemaal afrollen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Profiteer van hoge kortingen op OSB platen! De multifunctionele oplossing voor jouw klus.
Profiteer van hoge kortingen op OSB platen! De multifunctionele oplossing voor jouw klus.

Wanneer je voor OSB platen kiest, kies je voor een duurzame, betaalbare en robuuste optie. OSB platen bestaan namelijk uit verschillende lagen van...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken