Welke vloeren combineren met vloerverwarming? Enkele aandachtspunten

Niet elke vloer kan je zomaar combineren met vloerverwarming. Pols daarom bij je aankoop altijd of de vloer in kwestie compatibel is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Welke vloeren zijn geschikt? En waarop moet je letten? Wij vroegen advies aan enkele specialisten.

Vloerverwarming biedt heel wat comfort. “Bij bepaalde systemen kan je in de winter op lage temperatuur verwarmen en in de zomer via dezelfde buizen koelen”, vertelt Patrick Holderick, zaakvoerder van Algemene Tegelwerken Holderick. “Deze systemen zijn tegenwoordig energiezuinig en gebruiksvriendelijk. Bovendien nemen ze geen plaats in en geniet je van een aangename stralingswarmte.”

Soorten vloerverwarming

Er bestaan drie soorten vloerverwarming: een nat, half droog en droog systeem. “Het natte is het meest traditionele systeem. Hierbij liggen de verwarmingsbuizen verzonken in de dekvloer die uit zand en cement bestaat”, legt Patrick Holderick uit. “Bij het half droge systeem liggen de buizen in een noppenplaat in combinatie met een ontkoppelingsmat. Er wordt een dekvloer met een minimale dikte voorzien. Bij het droge systeem liggen de buizen in voorgevormde thermische isolatieplaten al dan niet in combinatie met een ontkoppelingsmat.” Ga bij het plaatsen van je vloerverwarming doordacht te werk en laat je vakkundig begeleiden en adviseren.

Welke vloeren zijn geschikt?

De warmte moet door je vloer kunnen om de ruimte te verwarmen. “Daarom kies je best voor een vloer met een lage warmteweerstand”, adviseert Nik Cloots, technisch expert bij Impermo. “De weerstand wordt uitgedrukt met een R-waarde. Deze waarde zou kleiner moeten zijn dan 0,1 m²K/W.”

1. Keramiek en natuursteen

Vloerverwarming is perfect te combineren met keramische tegels of keramisch parket. Deze vloeren zijn bestand tegen de temperaturen van vloerverwarming. Ook natuursteen heeft een lage warmteweerstand en is dus geschikt. “Natuursteen gaat de warmte zelfs nog beter geleiden dan keramiek”, vertelt Wouter Scheers, product manager bij Coeck. “Beide materialen kunnen de warmte snel opnemen en geleidelijk verdelen. Hierdoor heb je een aangename gevoelswarmte.”

2. Kurk

Kurk is een goede geleider en isolator. “Bij een kurkvloer duurt het langer dan bijvoorbeeld bij keramische tegels voordat de warmte aan het vloeroppervlak komt. Maar kurk houdt de warmte wel weer langer vast”, legt Stijn Van Malderen van Santana uit. “Hierdoor geniet je langer van de stralingswarmte.”

3. Parket

Sommige parketvloeren zijn ook geschikt. “Heel wat mensen denken dat een parketvloer niet te rijmen valt met vloerverwarming”, vertelt Nik Cloots. “Maar dat is niet waar. Hout leeft wel, waardoor sommige houtsoorten minder of niet geschikt zijn. Met een eiken parket speel je op safe. Esdoorn, beuk en robijnhout worden afgeraden omdat ze te gevoelig zijn voor vocht, droogte en warmte.”

4. Gietvloer

Ook een gietvloer kan je combineren met vloerverwarming. “Gietvloeren kunnen over een ondergrond met vloerverwarming aangebracht worden”, vertelt Anouk Verheijen van DRT Gietvloeren. “Het materiaal is er zelfs bijzonder voor geschikt, omdat het gemakkelijk warmte opneemt en afgeeft.”

Aandachtspunten bij plaatsing

De vloer wordt bovenop de dekvloer geplaatst. “Je kan in principe elke vloertegel plaatsen zolang je de juiste werkwijze volgt. Het type tegellijm, voegmortel en eventueel voorstrijkmiddel hangt af van welk vloerverwarmingssysteem en soort dekvloer je kiest”, legt Patrick Holderick uit. “Voordat je begint te vloeren is het belangrijk dat je vloerverwarming een eerste maal een opwarmings- en afkoelingscyclus doorloopt. Dit wordt ook wel het opstartprotocol genoemd. Om thermische spanningen bij de opstart van je vloerverwarming te vermijden, moet je de temperatuur geleidelijk opvoeren. Doe dit gedurende een week in stappen van 5°C per dag en bouw de volgende week de temperatuur terug af met 5°C per dag, volgens het schema van de vloerverwarmingsfabrikant.”

1. Keramiek en natuursteen

Combineer je vloerverwarming met keramische tegels of natuursteen? Dan moet je enkele maatregelen in acht nemen. “Voorzie uitzetvoegen”, adviseert Wouter Scheers. “Niet alleen aan de randen maar ook in het midden van de dekvloer als de ruimte groter is dan 35 m² of een lengte heeft van meer dan 6 meter.”

Plaats je grote tegels, tegels in verband of parkettegels? “Dan is het belangrijk om een ontkoppelingsmat te gebruiken op de vloerverwarming. Om keramische tegels of natuursteen te plaatsen moet je een tegellijm gebruiken van minimum C2S1 voor een verbeterde hechting”, adviseert Wouter Scheers.

Kies je een lichtere natuursteen? “Dan raden wij aan om de dekvloer extra te beschermen tegen roestvorming met een wapeningsnet dat bedekt is met kunststof”, adviseert Nik Cloots. Hou bij het plaatsen van natuursteen ook rekening met het restvochtgehalte in de dekvloer om geen dampvlekken te veroorzaken. “Nadat je de vloer gelegd en opgevoegd hebt, is het aangewezen om minstens een week te wachten voordat je de vloerverwarming weer opstart”, adviseert Patrick Holderick.

2. Kurk

Stijn Van Malderen wijst op enkele bijkomende aandachtspunten bij de plaatsing van een kurkvloer. Een eerste aandachtspunt is de vloertemperatuur. “Laat die niet hoger oplopen dan 28 °C. Het vermogen van de verwarmingsbuizen van je vloerverwarming mag maximaal 60 W/m² bedragen. Zorg ook dat de ondergrond een gelijkmatige temperatuur heeft om spanningen in je kurkvloer te vermijden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de luchtvochtigheid in huis. Kurktegels kunnen onder invloed van de warmte uitzetten. Dit ga je tegen door de relatieve luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Deze ligt idealiter rond de 55%.”

“Schakel de vloerverwarming minstens twee dagen voor je de kurkvloer plaatst uit. De plaatsing verloopt het vlotst als de kurkvloer en de kamer dezelfde temperatuur hebben. Laat je vloerverwarming de eerste twee weken na de plaatsing niet op volle kracht draaien. De eerste week kan je ze beter 12 uur per dag laten opstaan op een zo laag mogelijke temperatuur. De tweede week mag ze de volledige dag opstaan en mag je de temperatuur wat opvoeren. Vanaf de derde week mag je je installatie normaal gebruiken.”

3. Parket

Ook bij parket moet je aandachtig te werk gaan. “Hout is niet bestand tegen plotse temperatuurwissels. Zorg daarom voor een geleidelijke verwarming. De R-waarde van hout is vrij hoog. Leg dus niet te veel tapijten of vloerbekleding op je parket”, adviseert Nik Cloots. Nog een laatste tip: “Werk het hout niet af met lak. Dit gaat schilferen.”

4. Gietvloer

Laat je een gietvloer plaatsen in combinatie met vloerverwarming? “Dan moeten de buizen uiteraard wel al in de ondervloer ingegoten zijn. Minimaal 3 cm onder het oppervlak”, adviseert Anouk Verheijen. “In de chape moet de plaatser van de vloerverwarming en chape uitzetvoegen voorzien. Deze worden ook overgenomen in de gietvloer. De uitzetvoegen worden per vloersysteem anders afgewerkt. Bij een PU-vloer kan dit bijvoorbeeld zonder dilatatieprofielen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc

Onze BerryAlloc-vloeren garanderen jou zorgeloze momenten van plezier. Naast kwaliteit, geven ze jou tijd: ze zijn zo geplaatst én gepoetst. Ze zien er ook ...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven

Het nieuwe assortiment van MeisterParquet. longlife combineert de bewezen technische voordelen van HDF-parket met nieuwe technische functionaliteiten en...

Lees meer
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!

Bij een badkamerrenovatie denkt u meestal eerst aan het esthetische aspect: nieuwe tegels en modern meubilair. Maar vergeet ook de basis van comfort niet:...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken