Hét ultieme opruimplan: zo begin je aan de lenteschoonmaak

We vinden orde in huis is belangrijker dan ooit. Veel Belgen zijn dan ook al aan de grote lenteschoonmaak begonnen. Maar hoe breng je terug orde en rust in huis? We vroegen het aan Camille Peckstadt van opbergspecialist Camber.

Tijd om je huis op te ruimen

Het is weer tijd voor de lenteschoonmaak. “In deze periode nemen mensen echt de tijd om hun spullen te sorteren. Velen beginnen met het leegmaken van hun kasten. Ze houden niet enkel een lenteschoonmaak in hun kleerkast of in het speelgoed van de kinderen, maar ook in minder leuke ruimtes zoals de berging”, vertelt Camille. “Ik raad aan om altijd volgens drie principes te werken. Verzamelen, sorteren en organiseren. Zo kan je het stap per stap doen. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd.”

Stap 1: verzamelen

Sta eerst stil bij wat je allemaal hebt. “De eerste cruciale stap is verzamelen”, vertelt Camille. “Ik raad iedereen aan om dit per categorie te doen en niet per ruimte. Zo zie je meteen wat je allemaal hebt. Als je per ruimte gaat werken is het misschien minder overweldigend, maar toch raad ik aan om alle spullen binnen één categorie te verzamelen zodat je een volledig overzicht krijgt van het aantal spullen.”

Ga je samen met je kinderen het speelgoed sorteren en kijken wat je al dan niet gaat weggooien? “Dan is het belangrijk dat je eerst al het speelgoed verzamelt. Dit ligt vaak overal in huis. In de speelkamer, de woonkamer of zelfs in de kinderkamer. Bij kleding geldt net hetzelfde. Je kleren kunnen zich bevinden in je dressing, maar ook in je slaapkamer, badkamer of in een doos op de zolder. Daarom is het makkelijker om alles per categorie te verzamelen en niet per kamer.”

Stap 2: sorteren

Een volgende stap is sorteren en beslissen. “Zodra je alles verzameld hebt, ga je de spullen sorteren. Hierbij maak je best drie stapels. Bijhouden, weggooien en weggeven. Het is belangrijk om te beslissen welke spullen je wil houden, welke je gaat doorgeven en welke je gaat weggooien”, legt Camille uit.

Hoe maak je die beslissing? “Stel jezelf de vraag of het voorwerp je nog gelukkig maakt of niet. Wil je het niet meer houden, kijk dan of het nog in goede staat is. Als het in slechte staat is, kan je het ook niet meer aan iemand anders geven, dus dan gooi je het weg. Sorteren is heel belangrijk. Eenmaal je de sorteerfase hebt afgerond, blijven enkel de spullen over die je terug moet opbergen.”

Stap 3: organiseren

De laatste stap is de overgebleven spullen organiseren en opbergen. “Zorg dat elk voorwerp zijn eigen opbergplekje krijgt, want je wil niet dezelfde fout opnieuw maken en alles terug in dezelfde kast gaan proppen. Denk daarom na over het gebruik. Is het iets wat je dagelijks gebruikt of eerder sporadisch? Moet het binnen handbereik liggen of niet? Alle spullen die je dagelijks gebruikt, moeten toegankelijk zijn in maximaal drie bewegingen. Dan kan je ze na gebruik perfect terug op hun plaats leggen.”

“Heel veel mensen bewaren hun beddengoed bijvoorbeeld ook in hun kleerkast. Omdat je dit niet dagelijks gebruikt, kan je het beter een opbergplaats geven in een grote lade onderaan of op een legplank boven in je kast”, adviseert Camille. “Of neem nu de woonkamer. Als je kinderen hebt, zorg je best voor grote lades om speelgoed in op te bergen. Voorzie die dan ook op de hoogte van de kinderen. Zo kunnen zij als ze gedaan hebben met spelen hun speelgoed makkelijk in drie bewegingen terug opbergen. Op die manier creëer je een goede opberggewoonte.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Zo pas jij roze toe in je interieur
Zo pas jij roze toe in je interieur

Het effect van roze in je interieur is afhankelijk van de intensiteit. Zachtroze is rustgevend, magenta is koeler en prikkelender. Hoe dan ook, roze is en...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken