Wat is circulair bouwen (en waarom is het zo belangrijk)?

Begin je binnenkort te (ver)bouwen? Door het circulair aan te pakken, kan je de ecologische voetafdruk van je project aanzienlijk verkleinen. Dat doe je door te werken met materialen die achteraf hergebruikt, gerecycleerd of gecomposteerd kunnen worden of zelfs al aan hun tweede leven toe zijn. Kies je voor een flexibele of alternatieve woonvorm? Ook dan draag je je steentje bij.

Waarom circulair bouwen?

Ongeveer 40% van al het afval in Vlaanderen komt uit de bouwsector. Wereldwijd zorgt de cementproductie voor 8% van de CO2-uitstoot. En dat terwijl Europa in 2050 CO2-neutraal moet functioneren. Redenen genoeg dus om de ecologische voetafdruk van je nieuwbouw- of renovatiewoning zo laag mogelijk te houden. Daarom gebruik je best circulaire bouwmaterialen, onderdelen en producten. Die komen aan het einde van hun levensloop niet op de afvalberg, maar in een nieuw (ver)bouwproject terecht. Zonder dat de kwaliteit ervan afneemt. Met de juiste aanpak bespaar je zelfs heel wat energie én een flinke duit.

Tip: Wil jij circulair (ver)bouwen? Overleg met je architect en aannemers om de juiste materialen te kiezen.

Hergebruikte materialen

Een makkelijke manier om circulair te bouwen, is door zoveel mogelijk hergebruikte materialen in te zetten. Dat kan zowel aan de buiten- als binnenkant van je woning. Met skeletbouw, bestaande bakstenen of isolatie werk je bijvoorbeeld de ruwbouw af, met hergebruikte radiatoren kan je je leefruimtes verwarmen. Voor een kwaliteitsvolle interieurinrichting hebben tweedehandsmeubel- een kringwinkels heel wat te bieden. Ook je bouwgereedschap hoeft niet splinternieuw te zijn. In sommige steden kan je het zelfs gaan lenen in een gereedschapsbibliotheek. Want hoe vaak ga je die boormachine nog gebruiken?

Herbruikbare materialen

Wil je circulair bouwen? Dan zijn hergebruikte of gerecycleerde materialen een goede optie. Maar je kan ook voor nieuwe producten en onderdelen kiezen. Het is dan wel belangrijk dat je voor kwaliteitsvolle materialen gaat die achteraf in een ander (ver)bouwproject kunnen terechtkomen, zoals demonteer- en herbruikbare isolatiepanelen. Let er bovendien op dat ze geen schadelijke stoffen bevatten. Ook door bijvoorbeeld stevige meubels of sterke (terras)tegels met een lange levensduur te kiezen, verklein je de ecologische impact van je project .

Tip: Beperk ook het afval op de bouwwerf. Vraag de fabrikant om het propere snijafval van je isolatie en bouwblokken op te halen. Zo kunnen ze dat in nieuwe producten verwerken.

Biologisch afbreekbare materialen

Moeten al je bouwmaterialen dan hergebruikt of herbruikbaar zijn? Natuurlijk niet. Dat is op dit moment zelfs nog niet haalbaar. Het belangrijkste is dat je tijdens en na je (ver)bouwproject zo weinig mogelijk afval creëert. Dat kan dus ook door met composteerbare of biologisch afbreekbare materialen te werken. Eens die na hun levensloop terug in de natuur terechtkomen, kunnen fabrikanten ze nog altijd recupereren. Zo hoeven ze voor hun volgende producten geen of minder nieuwe grondstoffen aan te spreken.

Tip: Wist je dat er ook al bouwmaterialen op natuurlijke basis bestaan? Denk maar aan isolatie gemaakt van wol, gras of zwammen en bakstenen van bacteriën.

Aanpasbaar bouwen

Niet alleen de materialen zelf maken een verschil, maar ook de manier waarop je ze inzet. Slim bouwen is compact bouwen: sta op voorhand dus goed stil bij de open ruimte die je inneemt. Daarbij verbruik je veel minder energie om een compacte woning te verwarmen. Door modulair te bouwen met demonteerbare woonunits en onderdelen beschik je in elke levensfase exact over de ruimte die je nodig hebt. Sticht je een gezin? Dan kan je met verplaatsbare woonmodules extra ruimte creëren voor de kinderen. Als zij hun eigen leven opstarten, verkoop je de units terug. Omdat fabrikanten de modules in hun eigen locatie prefabriceren, kunnen ze het bouwafval ook veel makkelijker recupereren en hergebruiken. Bovendien is zo’n module op een paar maanden tijd afgewerkt en in een dag geplaatst.

Tip: Ook demonteerbare muren bieden je heel wat flexibiliteit. Deel er op je bovenverdieping bijvoorbeeld de kinderkamers mee in. Achteraf kan je de muren weer weghalen en de verdieping inrichten als kangoeroewoning of verhuren als studio.

Alternatieve woonvormen

Een kangoeroewoning is een van de alternatieve woonvormen die de laatste jaren steeds meer de kop opsteken. En de meeste daarvan hechten veel belang aan efficiënt ruimtegebruik. Denk maar aan cohousingprojecten (waar je deels in gemeenschappelijke en deels in privéruimtes samenwoont met andere gezinnen), een tiny house (de naam zegt het zelf) of zelfs een yurt. Bovendien zijn alternatieve woonvormen vaak goedkoper dan de traditionele. Dat geldt zeker voor Community Land Trusts (CLT): die zijn speciaal in het leven geroepen om mensen met minder budget aan een eigen woning te helpen.

Tip: De wetgeving rond bepaalde alternatieve woonvormen is nog wat vaag. Informeer op voorhand dus goed bij de gemeente wat wel of niet kan en mag als je daar voor kiest.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Zonnepanelen met digitale meter: nog steeds interessant?

  Door de afschaffing van de terugdraaiende teller is er meer onzekerheid over het nut van zonnepanelen. Zeker bij gezinnen die overdag vooral aan het werk...

  Lees meer
 • Tentoonstelling duurzaam wonen

  In Acasus kunnen geïnteresseerden terecht in onze permanente tentoonstelling rond duurzaam wonen. Aan de hand van zes thema's maken jullie kennis met de...

  Lees meer
 • Duurzaam verwarmen? Combineer gas met hernieuwbare energie!

  Tegen 2050 wil de EU niet alleen klimaatneutraal, maar ook klimaatbestendig zijn. Om die klimaatdoelstellingen te halen, moeten we allemaal onze duit in...

  Lees meer
 • Klassieke villa in houtskelet, Kapellen

  Deze woning beschikt over 3 slaapkamers en 1 badkamer en dressing. Ze voldoet aan de laatste energie- en ventilatienormen en is afgewerkt met hoogstaande...

  Lees meer