Vanaf 2021 premie voor wie zonnepanelen plaatst (maar heb je er wel iets aan?)

Overweeg je om nieuwe zonnepanelen te plaatsen? Dan kan je vanaf 1 januari 2021 aanspraak maken op een premie tot 1.500 euro. Zo wil minister van Energie Zuhal Demir het aantrekkelijk houden om te investeren in zonne-energie. Maar haal je wel voordeel uit die premie zonder het systeem van de terugdraaiende teller?

De nieuwe zonnepanelenpremie loopt van 2021 tot eind 2024 en is bedoeld voor kleinere installaties met een omvormer van minder dan 10 kVa. De voorwaarde? Het mag niet om een uitbreiding van een bestaande installatie gaan, een aannemer moet de zonnepanelen plaatsen en de bouwaanvraag van je woning moet voor 1 januari 2014 zijn ingediend. De premie bedraagt maximaal 1.500 euro: je ontvangt 300 euro per kilowattpiek (kWp) voor een installatie met een vermogen van 0 tot 4 kWp en daarbovenop nog 150 euro per kWp voor een met een vermogen van 4 tot 6 kWp. Opgelet: het premiebedrag gaat van 2021 tot 2024 ieder jaar een beetje naar beneden.

Zoveel mogelijk zelf verbruiken

Ga je zonnepanelen installeren? Dan mag je nu al voor de tariefmethode van 2021 kiezen, maar tot eind 2020 kan je ook nog beslissen om met het systeem van de terugdraaiende teller te werken. Zo betaal je nog vijftien jaar lang het vaste prosumententarief. Plaats je de zonnepanelen pas in 2021? Dan betaal je het nettarief voor de stroom die je in werkelijkheid van het elektriciteitsnet haalt of erop plaatst. Zo wil de Vlaamse overheid vooral zelfverbruik stimuleren: je haalt namelijk pas het maximale uit je installatie als je zoveel mogelijk zelfopgewekte elektriciteit verbruikt op de momenten dat je er veel produceert. Dat kan je onder meer doen door je elektrische auto op te laden, je sanitair water met een warmtepompboiler te verwarmen en je (vaat)wasmachine en droogkast op de juiste momenten te laten werken.

De bedoeling is dat je zo tot 35% van je eigen opgewekte elektriciteit zelf verbruikt. Met een thuisbatterij kan dat zelfs 80% worden. Mogelijk kan je in de toekomst de elektriciteit die je zelf niet meteen inzet, doorverkopen aan een energieleverancier, al staan de regels daarover nog niet helemaal vast. “Zo is en blijft het voordelig om in zonnepanelen te investeren”, zegt minister van Energie Zuhal Demir. “De kostprijs van de meeste installaties heb je momenteel op minder dan tien jaar terugverdiend. Met deze nieuwe premie willen we dat zo houden. Zowel zonne- als windenergie en groene warmte gaan een sleutelrol spelen in de energietransitie. Daar moeten we sterk op blijven inzetten.”

Wachten op premie of niet?

Maar wat is nu de beste optie: kiezen voor het systeem met de terugdraaiende teller of wachten op de premie in 2021? “Momenteel zijn er nog te veel onduidelijkheden om daar een definitief antwoord op te geven“, zegt Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C. “Als je niet voor het systeem met de terugdraaiende teller kiest, is het in ieder geval belangrijk om zoveel mogelijk zelfopgewekte stroom te verbruiken.”

Dat is volgens Dirk allesbehalve vanzelfsprekend: “Je produceert de meeste energie in de zomer, maar hebt er veel meer nodig in het voor- en najaar. En het is (nog) niet haalbaar om je stroom maandenlang in een thuisbatterij op te slaan. Bovendien gaan de elektriciteitsprijzen volgens de Vlaamse overheid steeds meer schommelen van dag tot dag. Als je per se in 2020 nog zonnepanelen wil plaatsen om het systeem met de terugdraaiende teller te behouden, let er dan wel op dat je installatie tijdig gekeurd wordt. Hopelijk kennen we in 2021 alle voorwaarden en kunnen we vanaf dan een correcte kosten-batenanalyse maken.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken