Je houten schutting beitsen? Bereid je voor met deze tips

Zien je houten schutting of tuinschermen er niet meer als nieuw uit? Beits zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar beschermt het hout ook tegen alle weersinvloeden. Emiel Balliauw van Akzo Nobel Paints legt uit waarop je moet letten en hoe je zelf aan de slag gaat met beits.

Transparante of dekkende beits?

Beits is in eerste instantie bedoeld om je houtwerk te beschermen. Je hebt hiervoor keuze uit twee soorten. “Enerzijds heb je semi-transparante beitsen, meestal in houtkleuren maar ook in andere kleuren verkrijgbaar met behulp van kleurmengmachines, waarmee je een transparante beschermlaag aanbrengt en de hout- of nerfstructuur van je omheining blijft zien”, legt Emiel Balliauw uit. “Anderzijds heb je dekkende beitsen waar je niet meer doorheen kan kijken die verkrijgbaar zijn in alle mogelijke kleuren.”

Bescherming

Hoe dekkender de beits, hoe beter je houten omheining beschermd is tegen UV-licht. “Als je doorheen de beschermlaag het originele hout nog kan zien, dan kan het zon- of UV-licht er ook nog doorheen schijnen en zijn invloed laten gelden”, vertelt Emiel Balliauw. “Dat verklaart ook waarom een volledig kleurloze beits geen goed idee is voor buiten. Volledig kleurloze producten hebben wel een UV-filter, maar deze is maar zes tot twaalf maanden doeltreffend. Daarna gaat het houtwerk onder de kleurloze beitslaag toch vergrijzen en verweren onder invloed van de zon.”

Water- of solventgedragen?

In principe kan je alle houtsoorten behandelen met een beits. “Afhankelijk van de houtsoort kan het wel zijn dat je beter met een water- of solventgedragen beits werkt. Sommige houtsoorten zoals afzelia bevatten wateroplosbare bestanddelen. Deze houtsoorten mogen niet in contact komen met water en behandel je bij voorkeur met een solventgedragen beits. Er zijn ook houtsoorten die zeer fijne poriën hebben of zeer hard zijn zoals azobé, ipé of bankirai. Kies ook hier voor solventgedragen beitsen aangezien die beter indringen.”

“Daarnaast heb je ook houtsoorten zoals iroko en padouk die antioxidanten bevatten waardoor solventgedragen beitsen trager drogen. Deze houtsoorten kan je eerst reinigen met methanol of cellulosethinner om ze toch te kunnen behandelen met een solventgedragen beits.”

Beits ? lak of olie

Wist je dat er een verschil is tussen een dekkende beits en een lak of olie? “Het grote verschil is het vullend vermogen of de laagdikte”, zegt Emiel Balliauw. “Een echte dekkende beits heeft een geringe laagdikte. Dit wil zeggen dat je niet meer doorheen de nieuwe beschermingslaag kan kijken, maar de nerfstructuur toch niet volledig opvult. De nerfstructuur blijft dus nog zichtbaar en je zal steeds blijven zien dat je omheining van hout is. Met een lak ga je het houtwerk dekkend beschermen én de nerfstructuur opvullen. Hierdoor zie je niet meer of je omheining van hout of geschilderd pvc is. Wil je een kleur aanbrengen maar in een zo dun mogelijke laag? Dan moet je je toevlucht nemen tot een gekleurde olie. Die is bedoeld om het hout te voeden.”

Goede voorbereiding

Wil je zelf je houten schutting beitsen? Alles begint met een goede voorbereiding. “Zorg er eerst voor dat je schutting proper is. Hiervoor heb je een stof- of schuurborstel nodig en een tuinslang of hogedrukreiniger. Je schutting moet volledig droog zijn voordat je aan de slag kan gaan. Bescherm tot slot het grondoppervlak rondom je schutting met een afdekzeil”, zegt Emiel Balliauw.

Aan de slag

Bij nieuw hout dat nog niet voorbehandeld of geïmpregneerd is, kan je vooraf een beschermlaag aanbrengen. “Om je schutting te beitsen heb je een brede borstel met lange haren nodig, roerlatjes en een verfpotopener. Vergeet niet om de beits voor en tijdens het gebruik goed op te roeren”, adviseert Emiel Balliauw. “Breng een eerste laag aan met de langharige borstel. Strijk voor een egaal resultaat een laatste keer in de richting van de houtnerf. Als de eerste laag droog is, kan je op dezelfde manier een tweede laag aanbrengen. Laat elke laag goed drogen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken