Nieuwe labelpremie en uitbreiding renteloze energielening vanaf 2021

De Vlaamse regering besliste onlangs om energetische renovaties een extra stimulans te geven. Wie een bestaande woning koopt en die energiezuinig wil renoveren, kan nu al rekenen op een aantal financiële stimuli. Daarbovenop zal een renovatie die het energielabel van de woning drastisch verbetert vanaf 2021 recht geven op een labelpremie. Verder wordt de renteloze energielening uitgebreid van maximaal 15.000 euro voor ‘prioritaire’ doelgroepen naar maximaal 60.000 euro, zonder inkomensgrens.

Renovatiepact

Volgens het Renovatiepact moeten alle bestaande woningen in Vlaanderen tegen 2050 energie-efficiënt zijn. Dat wil zeggen een A-label of een energieprestatie van ongeveer 100 kWh/m2/jaar. Vandaag ligt die gemiddelde energiescore drie keer zo hoog. Eind 2019 haalde zelfs maar 1% van de huizen en 4% van de appartementen het beoogde A-label. Nochtans kunnen Vlamingen die energiezuinig renoveren, rekenen op financiële hulp in de vorm van de individuele energiepremies, een totaalrenovatiebonus, verminderde registratierechten of energieleningen.

Extra stimulans

Vanaf volgend jaar geeft de Vlaamse regering kopers van een bestaande (energieverslindende) woning nog een extra duwtje in de rug met een labelpremie en een uitbreiding van de renteloze energielening. Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), is alvast tevreden met deze maatregelen: “Het is positief dat de Vlaamse Regering inzet op het transactiemoment van de woning om deze energetisch aan te pakken. De VCB berekende eerder al dat wanneer iedereen die een woning verwerft en deze energetisch renoveert, tegen 2050 90% van alle bestaande woningen voldoet aan de langetermijndoelstelling.”

Labelpremie

De labelpremie wordt toegekend aan Vlamingen die in 2021 een woning met label F of E verwerven en deze energetisch verbeteren tot een woning met label C, B of A. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A. Het energielabel van een woning geeft het energieverbruikniveau aan. Als een woning een A- of B-label krijgt, betekent dit dat ze heel energiezuinig is.

Opgelet: Eind 2020 breidde de Vlaamse regering de labelpremie uit van woningen die vanaf 2021 verworven worden naar alle woningen met een slechte energieprestatie.

Renteloze energielening tot 60.000 euro

Bovenop de invoering van de labelpremie komt er ook een uitbreiding van de renteloze energielening. Vandaag kan enkel een prioritaire doelgroep een renteloze lening van maximaal 15.000 euro krijgen. Vanaf volgend jaar krijgt iedereen die een woning koopt die mogelijkheid. Voor een woning met label F of E die gerenoveerd wordt naar label C kan je dan tot 30.000 euro lenen. Als er naar label B wordt gerenoveerd is dat 45.000 euro. Voor een renovatie naar label A is het maximumbedrag opgetrokken naar 60.000 euro, en dat allemaal zonder inkomensgrenzen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken