Kleurkeuzes interieur: 6 op 10 Belgen vinden huis met witte muren saai

Wit komt amper voor als lievelingskleur. Toch kiezen de meeste Belgen voor deze kleur in hun interieur. Opmerkelijk, want zes op de tien Belgen vinden een huis met witte muren saai. Zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van colora & BOSS paints bij 1.000 Belgen tussen 18 en 79 jaar. We zetten de belangrijkste kleur confessions voor je op een rij.

Kleur = persoonlijk

Wist je dat blauw op één staat als lievelingskleur? 36% van de Belgen duidt blauw of een afgeleide ervan aan als zijn of haar favoriete kleur, 16% kiest voor roodtinten, 15% voor groentinten en 11% voor zwarttinten. Zes op de tien Belgen vinden dat kleur in hun interieur een positief effect heeft op het gemoed en energieopwekkend is. Maar de gevoelstemperatuur van kleur is persoonlijk. Zo vindt 40% van de Belgen levendige kleuren te druk. 25% vindt ze zelfs storend, terwijl 25% ze net rustgevend vindt.

Wit domineert

Op vlak van interieur spelen Belgen meestal op safe en kiezen ze vaak voor wit. Uit het onderzoek blijkt dat de kleuren wit, beige en grijs het vaakst voorkomen in onze interieurs. Wit domineert in de badkamer (46%), toilet (40%), inkomhal (38%), keuken (35%), woonkamer (34%) en slaapkamer (30%). Met wit kan je alle kanten uit. De kleur is kalm en tijdloos en laat een kamer groter en lichter lijken. In combinatie met een kleur oogt wit fris en levendig.

Levendige kleuren of accentmuur

Wie met kleur aan de slag wil gaan, begint vaak in de keuken. Het onderzoek toont aan dat Belgen het vaakst overwegen om de keuken in een levendige kleur te schilderen (27%), gevolgd door de woonkamer (24%) en het toilet (22%). De kleuren die het vaakst gekozen worden zijn groentinten. Wist je dat deze kleur een kalmerend effect heeft? Ook 7 op de 10 Belgen zijn fan van een accentmuur. Dit is de ideale manier om te experimenteren met kleur in je huis.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten
Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten

Zijn de muren van je huis toe aan een likje verf of wordt het juist tijd om de schutting, schuur of garagedeur een schilderbeurt te geven? Geen zorgen, met ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken