Je zolder na-isoleren? Dit stappenplan is een garantie op succes

Ga jij je huis energiezuinig renoveren? Dan is je zolder de perfecte plaats om te beginnen, want door een slecht geïsoleerd dak kan ’s winters tot wel 30% van de warmte in huis naar buiten ontsnappen. En in de zomer is het net de kostbare frisse lucht die zomaar wegglipt. Isoleren is dus de boodschap. Hoe je daar zelf aan begint? Met dit stappenplan kom je er wel.

1. Vraag je af of het wel de beste keuze is

Voor je de handen uit de mouwen steekt, is het handig om te weten waar je je zolder precies voor wil gebruiken: als opbergruimte, extra slaapkamer of andere leefruimte? Als een van die twee laatste opties je aanspreekt, is het meer dan de moeite waard om je zolder te isoleren. Dat kan zowel langs de binnen- als de buitenkant. Ben je van plan om je dak volledig te vernieuwen? Dan kan je eventueel langs de buitenkant isoleren om extra plaats te besparen. Maar als je je oude dak wil laten liggen, is na-isoleren langs de binnenkant veruit de makkelijkste oplossing. Wil je je zolder niet als leefruimte gebruiken? Dan is het een pak handiger en efficiënter om alleen je zoldervloer onder handen te nemen.

2. Kies het juiste materiaal

Wordt het toch de hele zolder? Dan staat de juiste isolatie kiezen als volgende op je to-dolijstje. Je opties voor na-isolatie zijn wol, harde platen of gespoten isolatie. Draagt die laatste je voorkeur weg? Schakel dan een professional in.

Beschik je over een onderdak? Dan kan je matten of dekens minerale wol tussen de kepers van je dak plaatsen. Achteraf komt er een dampscherm over de hele oppervlakte. Zo kruipt de vochtige lucht niet in het materiaal en behoudt het zijn isolatiewaarde. Wil je meteen goed isoleren? Reken er dan op dat de wol minstens 15 cm dik moet zijn. Zijn de kepers van je dak niet diep genoeg? Dan kan je ze verbreden of zelf een nieuw houten frame maken.

Ook harde isolatieplaten zijn handig: die kan je gewoon vastschroeven tegen de constructie. Het andere grote voordeel van isolatieplaten is dat het dampscherm er al in zit. Bovendien bestaan er kant-en-klare platen die al zijn afgewerkt met gipskarton, hout of kunststof, zodat je ze achteraf niet meer hoeft te verven. Let er wel op dat de platen minstens 11 cm dik zijn en dat hun thermische isolatiewaarde hoog genoeg is.

Tip: Bereken op voorhand goed hoeveel isolatie je nodig hebt voor je de materialen koopt.

3. Tref de nodige voorbereidingen

Heb je je keuze gemaakt? Voor je aan het echte werk begint, zijn er nog een aantal voorbereidingen die je het best treft:

  • Zitten er kleine gaten en spleten in je dak? Vul die eventueel op met PU-schuim. Je hoeft alleen maar de instructies op de verpakking te volgen.
  • Lopen er leidingen over je dakconstructie? Zorg dan dat je die ook eerst isoleert of dat je de dakisolatie erachter plaatst. Anders loop je het risico dat de leidingen ’s winters bevriezen.
  • Werk je met wol? Dan is het zeker belangrijk om meteen dik genoeg te isoleren. 14 cm is het absolute minimum en als je het echt goed wil doen, zit je al gauw aan 25 cm. Zijn je draagbalken daar niet dik genoeg voor? Schroef dan extra houten latten op de dakconstructie tot de matten erin passen.

4. Plaats de isolatie (en het dampscherm)

Werk je met matten of dekens? Dan kan het zijn dat ze niet perfect tussen de draagbalken passen. Snij ze in dat geval op maat met behulp van een stevige aluminium lat en een groot broodmes. Zorg daarbij altijd dat de matten een centimeter groter en breder zijn dan de ruimte tussen de kepers, zodat ze niet te los zitten. Matten kan je gewoon tussen de draagbalken plaatsen, dekens rol je het best van boven naar beneden. Niet ze daarna vast.

Hebben de matten of dekens een dampdichte laag? Zorg dan dat die aan de binnenkant zit en dat je de overlappingen goed afplakt met tape. Een dampscherm hoef je alleen te plaatsen als je isolatie nog niet van een dampwerende laag is voorzien. Plaats de folie in dat geval horizontaal op de draagbalken met minstens 10 cm overlapping, niet ze vast en plak de naden af met tape.

Als je met harde isolatieplaten werkt, hoef je ze alleen maar vast te lijmen of schroeven.

5. Zorg voor een mooie afwerking

Zit de isolatie op zijn plaats? Dan rest je alleen nog de afwerking. Als je voor kant-en-klare isolatieplaten hebt gekozen, kan je die stap natuurlijk overslaan. Andere platen kan je gewoon beginnen verven, behangen of betegelen.

Heb je voor isolatiematten of -dekens gekozen? Dan zijn gipskartonplaten handig om je zolder mee af te werken. Begin door de horizontale montagelatten waar je de gipskartonplaten op vastmaakt tegen de draagbalken te schroeven. Boor de nodige openingen voor stopcontacten en sanitaire leidingen in de platen. Zaag of snij de platen daarna op maat met een decoupeerzaag of scherp mes. Zorg dat ze ongeveer 1 cm korter zijn dan de hoogte van je dak. Gebruik een schroefmachine om de gipskartonplaten op de montagelatten te bevestigen. Draai de schroeven loodrecht in de platen tot de schroefkop er niet meer uit steekt. Als je de naden dicht hebt gevoegd, kan je aan de afwerking beginnen!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken