Pro & contra: een houtkachel of gashaard?

Zie je jezelf al gezellig voor je kachel zitten op een koude winterse dag? Voordat je een kachel of haard koopt, moet je eerst een belangrijke knoop doorhakken: wil je verwarmen met gas of hout? Denk daarom eerst goed na over welke functie een haard voor jou heeft: primeert de authenticiteit van een echt houtvuur of eerder sfeer en gezelligheid? Gas en hout hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. We lijsten ze voor je op.

Authentieke houtkachel…

Een houtvuur brengt authentieke warmte en beleving met zich mee: de geur, het knetterende geluid, een levendig vlammenspel. Maar hout moet je wel verwerken en opslaan. Hierbij is het belangrijk om het hout droog te houden. Daarnaast moet je een houtkachel regelmatig bijvullen. Er komt dus wel wat sjouwwerk bij kijken. Ook qua onderhoud heb je meer werk. Zowel voor je kachel als schoorsteen is een regelmatig onderhoud belangrijk. Zo verlaag je het risico op een schoorsteenbrand.

Koop je een houtkachel? Let dan zeker op de brandveiligheid en het gebruiksgemak. Is er een handige greep op de deur zodat je je kachel makkelijk kan openen? Is de aslade voldoende groot? Hoe zit het met onderhoud? Ook de bediening van de luchttoevoer is belangrijk. Tegenwoordig zijn er houtkachels met automatische luchtregeling of zelfs met een programmeerbare ontsteking. Dat is niet alleen beter voor je comfort, maar ook voor het rendement en milieu.

ProContra
Authentieke warmteOpslagcapaciteit nodig voor hout
Levendig vlammenspelMeer onderhoud nodig
Meer beleving: houtgeur en knetterend geluidMeer risico op schoorsteenbrand

… of moderne gashaard

Bij een gashaard ruik of hoor je geen hout knisperen, maar je geniet wel van meer gebruiksgemak. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit te zorgen voor de aanvoer van hout. Een gashaard is makkelijk en veilig in gebruik en snel op temperatuur te brengen. Tegenwoordig bestaan er zelfs afstandsbedieningen of apps om de warmteafgifte en het vlampatroon zelf in te stellen. Dankzij deze moderne technieken heeft het vlammenspel steeds meer weg van een echt houtvuur.

Een gashaard kan je in principe installeren waar je wil: inbouwen in een muur of je kan kiezen voor een vrijstaand model. Je hebt ook de keuze om vanaf twee of drie kanten zicht te hebben op het vlammenspel. Zo kan je vanuit meerdere ruimtes genieten van één haard.

ProContra
Gebruiks- en onderhoudsvriendelijkMinder authentiek vlammenspel
Geen opslag van hout nodigMinder beleving: geen houtgeur
Minder risico op schoorsteenbrand
Flexibel qua plaatsing

Tip: Of je nu een houtkachel of gashaard koopt, let altijd op het energielabel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!

DUOGAS zorgt voor de aansluiting van gaskachels en gashaarden in de individuele woning. Het zorgt voor de rookgasafvoer en de luchttoevoer. Poujoulat heeft ...

Lees meer
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten

Een haard of inbouwhaard zijn mooie eyecatchers in de living en kunnen zeker met Gyproc® gipsplaten afgewerkt worden. Zo kan je eenvoudig een strakke...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken