Stilaan beginnen de temperaturen te zakken en wordt het tijd om de verwarming weer aan te zetten. Niet toevallig is het najaar het ideale moment om het onderhoud van je verwarmingsketel in te plannen. Maar wat houdt zo'n onderhoud precies in? En wat kan je zelf doen?
Onderhoud verwarmingsketel
De belangrijkste stap om het najaar zorgeloos in te zetten? Het onderhoud van je verwarmingsketel niet vergeten. Als je je huis verwarmt met stookolie, is het zelfs verplicht om ieder jaar een professioneel onderhoud te laten uitvoeren. Als je over een gasketel beschikt, hoef je in Vlaanderen maar eens om de twee jaar een professional te laten komen, in Wallonië en Brussel is een keer om de drie jaar al genoeg. Heb je geen zin om iedere keer zelf een afspraak te maken? Ga dan een onderhoudscontract aan met de installateur: zij nemen dan contact met jou op om de volgende beurt in te plannen.
De juiste vragen
Heb je een onderhoudsbeurt ingepland? Dat is meteen het ideale moment om een aantal dingen te overlopen met de installateur. Bespreek samen bijvoorbeeld of je sanitair water nog (snel) genoeg opwarmt, of je je huis ’s winters op de juiste temperatuur krijgt en of alle instellingen nog kloppen. Zo kan de installateur meteen de nodige aanpassingen doen: hij is er toch al.
Tijdige vervanger
Is je installatie al wat ouder? Na een jaar of 15 à 20 is het nuttig om samen met de professional eens te bekijken of je ketel nog wel voldoende rendeert. Is dat niet het geval? Dan is het misschien tijd om een nieuwe verwarmingsketel te kopen. Recente modellen presteren een pak beter dan oude, dus die investering verdien je vrij snel terug. Zowel je portefeuille als het milieu zullen je dankbaar zijn.
Optimale instellingen
Na de plaatsing en tijdens het onderhoud controleert de installateur normaal gezien of alle instellingen kloppen. Maar bekijk achteraf zeker of de temperatuur van je sanitair warm water niet te hoog staat. Als er iets fout is ingesteld, is het meestal dat. Werk je met een doorstromer? Zeker in dat geval is een temperatuur van 45°C al meer dan genoeg. Te hoge temperaturen van pakweg 65°C kunnen ervoor zorgen dat je verwarmingsketel op termijn minder goed presteert.
Weg met kalkaanslag
Kalkaanslag kan een belangrijke probleemfactor zijn voor je cv-ketel, zeker als je over een doorstroomtoestel beschikt. Je kan bijvoorbeeld moeilijkheden krijgen om je water op te warmen als kalk zich vastzet rond de warmtewisselaar of op andere warme plaatsen. Heb je toch last van kalk? Dan biedt een waterverzachter een mogelijke oplossing. Als je die gebruikt, vermindert ook de kalkafzetting op en in je kranen en in je wasmachine en vaatwasser.
Schone filters
In je verwarmingsketel is er een belangrijke functie weggelegd voor de filter. Die belet namelijk dat kleine vuildeeltjes binnendringen en het systeem ontregelen. Een zuivere filter is een must voor een optimale werking. De installateur maakt de filter schoon tijdens het (twee)jaarlijkse onderhoud. Maar sommige exemplaren kunnen wat vaker een poetsbeurt gebruiken. Wil je je filter zelf een keer extra reinigen? Het enige wat je moet doen, is de handleiding van je verwarmingsketel erbij nemen: daar vind je alle nodige informatie om dat klusje succesvol af te ronden.
Goede circulatie
De installateur controleert ook de circulatiepomp die je verwarmingswater door de leidingen stuwt. Zeker bij oudere systemen mag je daar wat meer aandacht aan besteden: in de zomer liggen die circulatiepompen helemaal stil, wat in het najaar problemen kan opleveren. Nieuwe toestellen hebben daar minder last van: die activeren de pomp iedere dag automatisch één keer, zodat ze beter blijven werken. Denk je dat er een probleem is met je circulatiepomp? Hoe sneller je erbij bent, hoe beter: aarzel dus niet om je installateur in te schakelen.
Hou de druk in de gaten
’s Winters kan je ook zelf regelmatig checken of je installatie nog naar behoren functioneert. De druk van je verwarmingsketel is een goede graadmeter: bij grote schommelingen mogen de alarmbellen beginnen rinkelen. Onderwerp het nanometertje van je verwarmingsketel daarom tijdens de wintermaanden regelmatig aan een inspectie. Een normale druk van 1,5 à 1,6 bar zou je geen problemen mogen opleveren. Merk je drukschommelingen op die daar fel van afwijken? Dan haal je er het best een professional bij.