Sneller van fossiele naar hernieuwbare energie: met deze tips lukt het

Om de klimaatverandering af te remmen is een van de speerpunten de energietransitie: concreet betekent dit dat we op termijn zoveel mogelijk overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare alternatieven. Vooral de energiesector en autoriteiten staan in voor de omschakeling van fossiel naar hernieuwbaar, maar ook wie gaat bouwen of renoveren kan hierin een actieve rol spelen door zijn gedrag aan te passen. Hoe je dat doet? Deze tips helpen je op weg.

Verminder je verbruik

De eerste stap die je kan zetten, is je energiebehoefte verkleinen. Langs een ongeïsoleerd dak gaat bijvoorbeeld heel wat warmte verloren. Ook je muren en vloer isoleren, maakt een groot verschil. Niet alleen verhoog je op die manier je wooncomfort, je kan ook flink besparen op je energiefactuur. Als je de warmte in huis kan houden, ligt je verbruik namelijk een pak lager. Bovendien kom je in aanmerking voor een premie als je je woning isoleert.

Verwarm performant

Naast isoleren, is ook een performant verwarmingssysteem aangewezen. Een oude ketel is een echte energieverslinder. Door die te vervangen door een condensatieketel bespaar je jaarlijks heel wat op je energiefactuur. In tegenstelling tot een traditionele verwarmingsketel waarbij de warmte in de rookgassen verloren gaat, recupereert een condensatieketel warmte-energie uit de rookgassen. Die warmte wordt dan opnieuw afgegeven aan het verwarmingssysteem om koud water voor te verwarmen. In vergelijking met een traditionele ketel kan je dat al snel een energiebesparing van zo’n 10% opleveren. Bovendien stoot een condensatieketel tot tien keer minder CO2 en koolstofmonoxide uit.

Hou je opties open

Wil je energiezuinig verwarmen, maar is je woning nu nog niet klaar om volledig voor hernieuwbare energie te kiezen? Dan is een hybride systeem een ideale tussenoplossing. Een hybride installatie combineert een condensatieketel op gas of stookolie met een warmtepomp. Of met andere woorden, een fossiele brandstof met hernieuwbare energie. Rekening houdend met de buitentemperatuur en de huidige energieprijzen kiest dit slimme systeem steeds de energiebron die je op dat moment het hoogste rendement oplevert. Door de interactie tussen de verschillende energiebronnen, ben je niet alleen zeker van een zo laag mogelijke energiekost, maar veroorzaak je ook een lagere CO2-uitstoot dan wanneer je enkel een klassieke verwarmingsinstallatie zou gebruiken.

Monitor je verbruik

Weet jij wat je dagelijks gas- of stroomverbruik is? Door je verbruik goed in kaart te brengen, weet je waar de grootste slokoppen zitten. En waar je dus ook kan besparen. Een slimme thermostaat kan je daarbij helpen. Ook een smarthomesysteem is in dat opzicht een slimme investering. Door alleen te verwarmen, koelen en verlichten als het echt nodig is, zakt je energiefactuur met tientallen procenten. En door overdag zoveel mogelijk van je zelfopgewekte elektriciteit te gebruiken, hoef je ‘s avonds geen stroom meer van het net te halen.

Ga voor hernieuwbare energie

Wereldwijd halen we volgens de Vlaamse overheid nog zo’n 80% van onze energie uit fossiele brandstoffen. Naast het verkleinen van je energiebehoefte kan je die ook beter verduurzamen door te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, geothermie, biomassa of op termijn groen gas en e-fuels. Bij nieuwbouw moet je al verplicht investeren in hernieuwbare energie, maar ook voor bestaande woningen zijn er heel wat efficiënte oplossingen op de markt, waarvoor je kan rekenen op steun in de vorm van een aantal premies.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Koelen en verwarmen met VivAir
Koelen en verwarmen met VivAir

Specifieke ruimtes snel opwarmen of koelen, of als alternatief voor hoofdverwarming? VivAir ontpopt zich als een ware kameleon tot de oplossing op jouw...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken