Overweeg je een thuisbatterij? Dit moet je weten over de terugverdientijd

Overweeg je de installatie van een thuisbatterij om de overtollige productie van je zonnepanelen in op te slaan? Specialist Dirk Coenen vertelt meer over de prijs van een thuisbatterij, hoe lang ze meegaat en wat de terugverdientijd is.

Thuisbatterijen populairder

De laatste drie jaren komen thuisbatterijen meer in beeld en hebben ook steeds meer gezinnen in Vlaanderen er een. "Toen er sprake was van een eventueel stroomtekort en een mogelijke black-out, is de vraag naar batterijen exponentieel gestegen. De premie voor thuisbatterijen heeft alles nog meer in een stroomversnelling gebracht. Momenteel kan je nog tot 1 april een premie voor batterijsystemen aanvragen. Daarnaast zorgt het capaciteitstarief opnieuw voor een stijgende vraag", vertelt Dirk Coenen, PV-specialist bij Viessmann.

Van vrees voor stroomtekort…

“De eerste installaties verkochten we direct na de melding dat er stroomtekorten zouden kunnen ontstaan in de winter van 2020. Een paar tandartsen hebben toen een systeem besteld zodat hun stoel bij stroomuitval zou blijven werken. En mensen die tot de vaststelling kwamen dat bij een stroomuitval hun voordeur of poort niet meer open zou gaan. Daarnaast waren er ook verschillende mensen met een vijver vol kostbare vissen waar de zuurstofpomp steeds moet blijven draaien.” Let wel op: niet ieder batterijsysteem is ook een back-upsysteem.

… tot toekomstgericht denken

Nu ziet Dirk Coenen duidelijk een verschuiving naar mensen die toekomstgericht denken en hun eigen verbruik willen verhogen. "Momenteer is de prijs voor injectie ongeveer één derde van de prijs voor afname, waardoor je veel geld laat liggen als je niet kan stockeren. Die prijzen en verhoudingen kunnen en zullen variëren, maar mensen nemen liever het zekere voor het onzekere: ze investeren in een thuisbatterij zodat ze de komende 10 tot 15 jaar weten dat hun energieprijs constant is."

"Daarnaast is er ook een nieuwe tarifering gekomen op basis van je piekverbruik, waardoor het interessant kan zijn om een slim batterijsysteem te plaatsen. Zo'n slimme batterij kan je grootverbruikers sturen en zo eventuele pieken opvangen", legt Dirk uit. "Maar er is meer. Wanneer je kiest voor een variabel stroomcontract kan een batterijsysteem enorm interessant worden. Dan kan je 's nachts laden aan 2 cent en overdag prijzen van 70 cent en meer vermijden."

Alles anders in 2023

Of een thuisbatterij rendabel is? “Dat hangt echt van situatie tot situatie af”, legt Dirk uit. “Bij een standaard gezin van twee volwassenen en twee kinderen, dat verwarmt met een gascondensatieketel en beschikt over een bestaande zonnepaneelinstallatie, kan je niet spreken over een rendabel systeem. Omdat ze nog kunnen genieten van een terugdraaiende meter."

Maar bij iemand met een digitale meter, warmtepomp en een grote PV-installatie kan een batterij wel interssant worden, volgens Dirk Coenen. "Om bijvoorbeeld pieken op te vangen. Maar ook bij een intelligent systeem om de warmtepomp te sturen wanneer er zonne-energie wordt opgewekt of wanneer de variabele stroomprijs gunstig is."

Terugverdientijd thuisbatterij

En hoe zit het met de terugverdientijd? "Afhankelijk van je situatie kan de terugverdientijd richting 6 jaar of richting 15 jaar gaan. Veel hangt af van de stroomprijs en die varieert momenteel stevig."

Prijs thuisbatterij

Voor een thuisbatterij telt Dirk Coenen ongeveer 9.000 euro voor een kwalitatief systeem van 10 kWh. “De prijzen van batterijen zijn daarmee al gehalveerd ten opzichte van vier jaar geleden.” De voorspelde grote prijsdaling is er nooit gekomen. Het is zelfs zo dat de prijzen lichtjes gestegen zijn vanwege de hoge vraag naar batterijcellen en systemen.

Opslagcapaciteit versus levensduur

De levensduur van een thuisbatterij zit tussen de 15 à 25 jaar. “De kwaliteit van de cellen is bepalend voor hoe lang je batterij zal meegaan”, verduidelijkt Dirk. “Een kwalitatieve batterij kan 5.000 à 8.000 cycli aan. Je hebt er ongeveer 250 nodig op jaarbasis, waarbij je aan 20 tot 32 levensjaren komt. De meest verkochte batterij bij ons bestaat uit 10 kWh. Afhankelijk van welke omvormer hierop staat, kan je bijvoorbeeld 24 uur een vermogen van 416 Watt leveren. Maar je kan ze ook op twee uur tijd aan 5.000 Watt leeg hebben getrokken. Daarom is een slimme sturing zeker aan te raden.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Elk huis heeft een correcte zekeringkast nodig, passend bij jouw...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Ken je de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?
Ken je de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?

Deze richtlijn zal ons dagelijks leven en energieverbruik in de gehele EU veranderen. Je kent vast wel het verbod op klassieke gloeilampen en de vervanging ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken