Klaar voor de winter: 8 klusjes voor je huis en tuin

Je huis en tuin verdienen nog wat extra aandacht vooraleer de temperatuur onder het vriespunt gaan duiken. We zetten alvast enkele must-do's op een rij, waarmee je prima zelf aan de slag kan gaan. 

BINNEN
1. Isoleer vloer, dak of binnenmuur

Met de huidige energieprijzen staat je thermostaat waarschijnlijk al enkele graden lager. Laten we dus al de kostbare warmte die geproduceerd wordt, ook binnenshuis houden. Heb je dus nog niet voldoende geïsoleerd, dan is dit een absolute must-do voor de winterprik eraan komt. Begin met je dak, want daar ontsnapt de meeste warmte. Maar ook muur- of vloerisolatie en hoogrendementsglas maken een groot verschil. Met een spuitbus isolatieschuim maak je ook de kleinste gaten en kieren dicht.

2. Hou je waterleidingen warm

Water dat bevriest, zet uit en daardoor kunnen je leidingen barsten en beginnen lekken. Pak daarom je leidingen in met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel. Vergeet zeker je buitenkranen en die in de garage, kelder en op zolder niet, want die lopen het meeste risico.

3. Plan een onderhoud van je cv-ketel

Is het onderhoud van je ketel al bijna twee jaar geleden? Laat je ketel dan nakijken door een installateur of andere professional. Hij kijkt ook de drukmeter na en vult indien nodig water bij. Met een ketel die tiptop in orde is, kan je veel efficiënter en goedkoper verwarmen. Een goed onderhouden verwarmingsketel is dus alleen maar in je eigen belang. Bovendien is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht.

4. Ontlucht radiatoren

Radiatoren die maar half warm worden en borrelende geluiden maken? Dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in de verwarmingsleidingen en de radiatoren. Het systeem af en toe ontluchten en opnieuw water bijvullen is dus een goed idee. Zo voorkom je dat radiatoren moeilijker warm of zelfs helemaal niet warm worden.

5. Optimaliseer de thermostaat

Wil je je woning altijd lekker warm houden en toch je verwarmingskosten beperken? Dan vind je in je thermostaat een belangrijke bondgenoot. Door de automatische instellingen optimaal te benutten, zorg je overdag voor een aangename binnentemperatuur zonder dat je ’s nachts energie verspilt. Met een slimme thermostaat kan je je verwarming nog preciezer en efficiënter besturen, zelfs vanop afstand.

6. Zet ramen (even) open

In de winterse kou is het natuurlijk wat minder aangenaam om ramen en deuren open te zetten, maar je plukt er wel de vruchten van. Verse, droge buitenlucht is niet alleen gezonder dan vochtige binnenlucht, maar warmt ook sneller op. Een kwartier per dag ventileren is prima. Heb je een goed ventilatiesysteem? Dan zit je op dat gebied al gebakken.

BUITEN
7. Maak dak en dakgoten vrij

Ook de buitenkant van je woning kan schade oplopen als het vriest. Door je dak en dakgoten in de herfst vrij te maken en ze ’s winters zo te houden, zorg je dat water altijd probleemloos weg kan. Zeker tijdens een langere vorstperiode kunnen sneeuw en ijs de waterafvoer blokkeren, wat heel wat schade kan opleveren. Controleer ook of je dak zelf nog in orde is, zodat de koude beter buiten blijft en de binnenwarmte niet ontsnapt.

8. Ga aan de slag in de tuin

Het najaar is het ideale moment om hagen, bomen en struiken te snoeien. Met je bladverliezende bomen, struiken en heesters wacht je best tot de winter al goed op gang is gekomen. Vriest het alleen ’s nachts of nog helemaal niet? Dan is het zelfs de ideale periode om een aantal bomen en struiken te planten voor volgend jaar. Eenmaal koning winter in het land, dan verhuis je best kwetsbare buitenplanten naar binnen of je beschermt ze met een vliesdoek. De wortels dek je best af met afgevallen bladeren, humus of stro. Vergeet ook de vogeltjes niet.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

De afgelopen maanden zijn er al erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Die hoge concentraties zijn voor mensen met allergieën minder goed...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken