Wil jij een spatwand die perfect bij jouw stijl en keukenbehoeften past? Er zijn verschillende materialen die daar aan kunnen beantwoorden, elk met hun eigen set specifieke voor- en nadelen: uitstraling, onderhoudsvriendelijkheid, sterkte,… Weet je niet waar te beginnen? We geven je een overzicht van de verschillende opties.
1. (Keramische) tegels
Overweeg je om tegels te gebruiken voor je spatwand? Dan ga je voor een echte klassieker. En die status verdien je natuurlijk niet zomaar. Het grote voordeel van tegels is dat je er al voor een minimale investering mee aan de slag kan, al is de prijs ook afhankelijk van je materiaalkeuze. Verder kan je kiezen tussen een eindeloos aantal verschillende kleuren, patronen en formaten, waardoor je je keuken een persoonlijke touch geeft. Denk maar aan zelliges, mozaïek of marmer. Hoewel tegels door de band genomen sterk en vochtbestendig zijn, zijn vooral de voegen gevoelig voor vetvlekken en ander keukenvuil. Bovendien heb je maar beter geen twee linkerhanden als je zelf de tegels wil plaatsen.
2. Composiet
Ook composiet wordt in de keuken vaak gebruikt als spatwand. Net als bij tegels zijn de mogelijkheden op vlak van prijs, kwaliteit en uitstraling bijna eindeloos. Eén ding hebben alle spatwanden van composiet alvast gemeen: het is een onderhouds- en gebruiksvriendelijk materiaal dat best tegen een stootje kan en daardoor ook lang meegaat. Bovendien kan je je composieten spatwand vlot doortrekken tot op het werkblad, waardoor je een harmonieus geheel creëert. Omdat het materiaal uit één stuk bestaat, zit je ook niet met naden en voegen die makkelijk vuil worden. Het enige nadeel is dat composiet niet krasbestendig is.
Opgelet: Gebruik je composiet ook voor je keukenwerkblad? Dan zet je er toch maar beter niet te vaak een hete pan of kookpot op: het materiaal is hittebestendig, maar bij extreme temperaturen kunnen er wel verkleuringen ontstaan.
3. Natuursteen
De naam zegt het zelf: met natuursteen haal je eerst en vooral een authentiek materiaal in huis dat je keuken een natuurlijke uitstraling geeft. Elke steen is ook anders, waardoor je sowieso op een unieke spatwand kan rekenen. Omdat natuursteen onderhoudsvriendelijk, kras- en hittebestendig is, heb je van dat duurzame materiaal decennialang plezier. De graad waarin al die positieve eigenschappen tot uiting komen in je natuurstenen spatwand hangt af van de specifieke steensoort die je kiest: denk maar aan blauwe steen, marmer of graniet. Dat geldt trouwens ook voor het prijskaartje. Wil je zelf je spatwand plaatsen? Hou er dan rekening mee dat natuursteen vaak erg zwaar en dus moeilijk hanteerbaar is.
4. Glas
Ga je voor een moderne look in de keuken? Dan is een spatwand van glas misschien iets voor jou. Het hardere veiligheidsglas voor in de keuken is een sterk materiaal dat je makkelijk schoon kan houden. Al ben je er wel het best snel bij als je knoeit, want anders kan je toch vlekken krijgen. Net zoals bij natuursteen en composiet kan je kiezen voor een werkblad uit hetzelfde materiaal en heb je een waaier aan mogelijkheden op vlak van kleur. Als je een kleine keuken hebt, zorgt de weerkaatsing van het glas bovendien voor een groter ruimtegevoel. Is een glazen spatwand iets voor jou? Laat de plaatsing voor alle zekerheid aan een professional over.
5. Roestvast staal
Hou je meer van een industriële uitstraling in je moderne woning? Overweeg dan zeker een spatwand van inox of roestvast staal. Door de vet- en hittebestendigheid is het materiaal erg onderhoudsvriendelijk en omdat het zo sterk is gaat het ook lang mee. Ideaal voor achter je kookgerief en keukentoestellen. Behalve esthetisch, hygiënisch en duurzaam is roestvast staal ook een van de goedkopere opties om als spatwand te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat het niet krasbestendig is en dat je er ook snel strepen en vlekken op ziet.
6. Alternatieven
Op zoek naar iets originelers? Overweeg dan zeker een achterwand van keramische tegels in een extra groot formaat. Zo profiteer je van alle praktische en esthetische voordelen van keramiek en leg je toch nog een eigen accent. Hou je het liever wat moderner? Dan is betonstuc een optie. Een spatwand uit dat materiaal leent zich tot mooie combinaties in een keuken van massief hout. Ook een houten spatwand behoort tot de mogelijkheden, al moet je die wel erg grondig schoonmaken. Achter je kookplaat of de keukenkraan kan je eventueel voor een ander materiaal kiezen, want hout is minder goed tegen warmte en vocht bestand.
Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.