Dé woontrends van 2021: dit zijn de voorspellingen

Een tuin of terras stond afgelopen jaar bovenaan het wensenlijstje van wie op huizenjacht ging. En daar zat corona voor iets tussen. Wat mogen we in 2021 nog meer verwachten op vlak van wonen en vastgoed? Enkele belangrijke Belgische vastgoedspelers voorspellen de trends.

1. Thuiswerken: alleen of samen

2020 was het jaar waarin thuiswerken massaal werd geïntroduceerd. “Dat vertaalt zich in de zoekcriteria van huizenjagers. Als criterium zien wij zeer vaak een comfortabele woning mét aparte werkplek terugkomen”, zegt Yves Vervliet van Heylen Vastgoed. Vroeger was een woning bedoeld om te wonen, maar vandaag is het ook een werkplek geworden.

Velen kunnen en willen ook in de toekomst vaker thuis werken. “We merken dat mensen op zoek gaan naar oplossingen om hun interieur anders in te delen. Zo krijgen we meer vraag naar verschuifbare wanden of ingebouwde kasten met bureau”, vertelt Davy Demuynck, CEO van projectontwikkelaar ION. Hij voorspelt ook dat in toekomstige woonprojecten steeds vaker een gemeenschappelijke ruimte voorzien zal worden voor home offices. Deze mini coworking spaces bieden je een professionele omgeving dichtbij huis, waar je op je gemak kan werken en in contact kan komen met andere mensen.

2. Houtbouw

De bouwsector is een vrij grote vervuiler en ook hier ontstaat er een trend van verduurzaming. Volgens Alexandre Huyghe van projectontwikkelaar Revive zullen houtbouw, circulair bouwen en het recycleren van bouwmaterialen aan populariteit winnen. “Houtbouw zorgt voor een betere isolatie en het stoot minder CO2 uit dan een gebouw uit beton of staal. We zullen almaar meer bouwprojecten zien die grotendeels in hout zijn opgetrokken. Ook steeds meer woningen zullen met dit duurzame materiaal gebouwd worden.”

3. CO2-neutraal bouwen

We blijven in 2021 ook op zoek gaan naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen om gebouwen en woningen te verwarmen. “Het komende jaar zullen appartementen of woningen in bouwprojecten vaak op een warmtenet aangesloten worden. Een warmtenet gebruikt de restwarmte die vrijkomt van een afvalverbrandingsinstallatie om de woningen in de buurt te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien”, vertelt Bart Vanderdonckt, CEO van projectontwikkelaar Steenoven. “Zo verlagen we de CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Bovendien is deze techniek heel betrouwbaar en niet duurder dan verwarmen met aardgas.”

4. Gerestaureerde historische gebouwen

Wonen en werken in monumenten die met respect gerestaureerd zijn en aan alle moderne vereisten voldoen op vlak van duurzaamheid, comfort en energie: een trend die dit jaar nog sterker doorbreekt volgens Thibaut De Vos, bestuurder bij VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten. “Ons rijk patrimonium vindt steeds vaker een tweede adem. Denk maar aan de Boerentoren in Antwerpen of The Dome in Brussel. Steden en gemeenten zijn er zich meer van bewust dat ze efficiënter met ruimte en leegstaande gebouwen kunnen omgaan. Ook gezinnen of bedrijven zijn vaak gewonnen voor de schoonheid, kracht en charme van historische gebouwen.” De zes procent btw bij renovatie stimuleert deze trend ook.

5. Buitenverblijf

In 2020 hebben 2.283 Belgen een verblijf in Spanje gekocht. Marleen De Vijt, vastgoedexpert bij Azull, verwacht dat dat aantal in 2021 nog zal stijgen. “De coronacrisis kon de buitenlandse droom van velen niet breken en dat zal het ook in 2021 niet doen. Wanneer het opnieuw veilig is om te reizen, verwachten we dat honderden Belgen hun Spaanse droom willen vervullen. Ze willen straks volop genieten en tijd doorbrengen met hun familie in het buitenland.” Wil jij investeren in een woning in het buitenland? Vermijd dan deze vijf blunders.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken