Een lagere energiefactuur? Zo krijg jij het ook voor mekaar

Een lage energiefactuur begint bij een goed geïsoleerde woning en een energiezuinige verwarmingsmethode. Door je woning op een correcte manier te renoveren, kan je dus heel wat besparen op je verwarmingskosten. Hoe begin je eraan?

Jaarlijks energieverbruik

Een doorsnee Vlaams gezin dat in een rijwoning woont met een jaarlijks aardgasverbruik van 23.260 kWh en een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh, betaalt volgens de Vlaamse overheid zo’n 2.000 euro aan energie per jaar. Hiervan gaat 60% naar verwarming, 15% naar het verwarmen van sanitair warm water, 6% naar verlichting, 6% naar koelen en vriezen, 5% naar koken, 5% naar wassen en drogen en 3% naar ontspanning en andere. Je verwarming is dus de grootste energievreter in huis.

Energiescan biedt inzicht

Met een energiescan krijg je een heldere kijk op jouw persoonlijk energieverbruik. Je kan zo’n scan via Fluvius of via je gemeente aanvragen. Een energiescanner komt bij je thuis en maakt een doorlichting van je woning. Hierdoor kom je te weten welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen. Een energiescan duurt ongeveer een uur. Daarna neemt de energiescanner nog ruim de tijd om met de bewoners samen te zitten en de gegevens te overlopen, advies te verlenen, … Na de scan krijg je nog een verslag met daarin een overzicht van je huidige situatie, bijhorende energietips en een calculatie van hoeveel je hiermee kan besparen. Ook een expert van een energiehuis kan je advies geven.

Te weinig isolatie?

Een gebrek aan isolatie jaagt je energieverbruik de hoogte in. Maar hoe herken je een slecht geïsoleerde woning? Je binnenmuren en ramen voelen warm aan in de zomer maar koud in de winter, het koelt snel af als je de verwarming uitschakelt, als het buiten koud is, duurt het lang voordat je binnen de gewenste temperatuur hebt bereikt, je ramen dampen vaak aan langs de binnenkant, je ervaart een tochtgevoel of koude lucht in de buurt van ramen en deuren… Al deze factoren wijzen duidelijk op isolatieproblemen.

Extra isoleren is de boodschap

Door je woning extra te isoleren, voorkom je dat de warmte onnodig verloren gaat. Alleen al door je dak te isoleren, bespaar je ongeveer 30% op je verwarmingskosten. Niet geïsoleerde muren zijn verantwoordelijk voor 20% tot 25% warmteverlies. Je kan deze na-isoleren via de spouwmuur, langs de buitenmuur of via de binnenmuur. Goed geïsoleerd buitenschrijnwerk houdt ook 15% van de warmte binnen. Vroeger hadden woningen enkelvoudig glas. Nu is hoogrendementsglas de standaard: het houdt 80% meer warmte binnen dan enkelvoudig glas. Pak je ook je vloeren op de benedenverdieping aan? Dan ontsnapt er zo’n 10% minder warmte uit je huis. Bespreek met een renovatie-expert welke isolatiewerken je best eerst uitvoert.

Energiezuinig verwarmen

Naast een goede isolatie, is het ook belangrijk om je woning op een energiezuinige manier te verwarmen, want verwarming is met zo’n 60% van je energieverbruik de grootste energiekost. Vlaanderen wil dat tegen 2050 elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning vandaag. Om duurzaam te verwarmen, streef je best naar een systeem zonder fossiele brandstoffen. Ook verwarm je je woning best op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is veel efficiënter en zorgt voor een grote energiewinst. Als je op lage temperatuur verwarmt, is je woning geschikt voor verschillende toekomstgerichte verwarmingssystemen zoals een (hybride) warmtepomp, een aansluiting op een warmtenet, … Weet wel dat zolang je woning niet goed geïsoleerd is, een warmtepomp geen optie is.

Bereken je energiewinst

Met de energiewinstcalculators van Energiesparen.be bereken je jouw energiewinst voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, muur- en vloerisolatie, isolerend glas, een nieuwe condensatieketel, zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen. Bereken hier hoeveel je bespaart.

Lagere energiefactuur

Conclusie: bij een slecht geïsoleerde woning gooi je letterlijk geld door ramen, deuren, muren en daken vanwege de hoge verwarmingskosten. Een goed geïsoleerde woning daarentegen heeft minder verwarming nodig, waardoor je ook minder CO2 uitstoot. Verwarm je ook op een energiezuinige manier? Dan merk je dit meteen op je energiefactuur, die een pak lager zal zijn. Je woning renoveren heeft dus tal van voordelen. Zo ervaar je meer comfort, creëer je een gezonder binnenklimaat en een esthetische en financiële meerwaarde. Maar door te renoveren bewijs je ook het milieu en je portemonnee een grote dienst.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Roll & Finish: perfect gladde wanden en plafonds binnen ieders handbereik

  Niemand ziet graag oneffenheden op zijn muur bij indirecte verlichting of wanneer de zon erop schijnt. Daarom introduceert Gyproc® de Roll & Finish in...

  Lees meer
 • Cellenbeton blokken: ideaal voor een woning die voldoet aan de strenge EPB-eisen

  Het YTONG-blok heeft specifieke eigenschappen zoals een uitstekende isolatie, licht van gewicht, gemakkelijk verwerkbaar, een hoog verwerkingsrendement en...

  Lees meer
 • Protips voor een vlekkeloze wandbekleding van je Gyproc® wand

  Je hebt een Gyproc® wand geplaatst en bent nu helemaal klaar om de wand te behangen, te schilderen of te betegelen? Dan kan je vast nog wel enkele tips...

  Lees meer