Gericht renoveren: 5 fouten die je zeker moet vermijden

Als je na lang wikken en wegen hebt beslist om je woning grondig aan te pakken, zou het jammer zijn als je daarbij keuzes maakt die achteraf niet de beste blijken te zijn. Hoe voorkom je dat en welke fouten mag je zeker niet maken?

1. Wees voldoende ambitieus

Er gelden EPB-eisen voor wie zijn woning ingrijpend energetisch renoveert. Maar het loont om een stapje verder te gaan dan die wettelijke waarden. Energiespecialisten adviseren om beter te isoleren dan de wettelijke waarden, om je huis luchtdicht te maken en om een vraaggestuurd ventilatiesysteem te kiezen. Daardoor blijft de kost om je woning te verwarmen beperkt en kan je de energie die je nodig hebt zelf hernieuwbaar opwekken met een warmtepomp en zonnepanelen. Weet ook dat in de toekomst warmtepompen en warmtenetten vaak de enige alternatieven zullen zijn voor je verwarming en sanitair warm water. Daarom kies je best nu al voor een afgiftesysteem dat op lage temperaturen werkt, zoals vloer- en wandverwarming of ventiloconvectoren. Zo moet je later niet opnieuw zware werken uitvoeren.

2. Isolatie en ventilatie gaan hand in hand

Isoleren is cruciaal om je energiefactuur binnen de perken te houden. Want zo vermijd je dat de warmte in huis verloren gaat. Voldoende dik isoleren is daarbij aangewezen. Maar weet wel dat als je je woning meer isoleert, ook luchtdichtheid en ventilatie belangrijk worden. Om de lucht in huis gezond te houden, moet vocht zo snel mogelijk naar buiten kunnen. En als je woning goed geïsoleerd en luchtdicht is, raakt dat vocht niet meer via kieren en spleten naar buiten. Vandaar het belang van een ventilatiesysteem dat constant zorgt voor een gezond binnenklimaat en condensatie- en schimmelproblemen voorkomt.

3. Breng alle plannen in kaart

Ken je de term lock-in? Die gebruiken bouwspecialisten voor situaties waarbij je werken uitvoert die het later onmogelijk maken om nog andere ingrepen te doen. Denk maar aan het vernieuwen van je dak en ramen. Stel dat je enkele jaren later ook je buitengevel wil isoleren, dan moeten de kroonlijst van je dak, je vensterbanken en raamprofielen opnieuw aangepast worden. Dat maakt het plots veel duurder en complexer om je gevel te na-isoleren. Vandaar het belang van een goed renovatieplan waarin je alle werken opneemt die je op korte en lange termijn wil uitvoeren. Je architect en aannemers kunnen je daarin bijstaan.

4. Isoleer in de juiste volgorde

Wil je je woning grondig isoleren? Goed! Maar doe dat wel in de juiste volgorde. Start met de delen die je later niet meer kan aanpakken zonder opnieuw werken uit te voeren. Een goed geïsoleerde bouwschil is essentieel: geef dus voorrang aan het dak, de buitenmuren en als het kan ook de vloeren. Zo leg je een isolatiejasje rond je volledige woning en beperk je warmteverlies tot een absoluut minimum. Ook isolerende beglazing voorzie je best vooraan in het verbouwproces. Ga je voor spouwisolatie? Dat kan altijd nog, zonder impact op de rest van de werken.

5. Let op voor asbest

Ga je een huis renoveren dat voor 2001 is gebouwd? Dan heb je meer dan 90% kans op de aanwezigheid van asbest. Bij huizen met bouwjaar tussen 1955 en 1985 is de kans het grootst. Asbest is een gevaarlijk goedje dat kankerverwekkend is. Zeker als je zelf aan de slag gaat met afbraakwerken moet je daar alert voor zijn. Je bent als eigenaar verplicht om eenvoudig bereikbare asbesttoepassingen te verwijderen. Dat bepaalt het actieplan Asbestafbouw van de Vlaamse regering, dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig moet maken. In de loop van 2022 zal je ook een asbestattest moeten kunnen voorleggen als je een woning verkoopt die voor 2001 gebouwd werd. Goed om te weten: Fluvius voorziet in 2021 een verhoogde premie van 8 euro/m2 voor wie zijn woning laat isoleren én tegelijk de asbesthoudende dak- of gevelbekleding of onderdakplaten laat verwijderen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken