Hoe zorg je voor een inbraakveilige woning?

Wist je dat er in België 140 inbraken per dag worden gepleegd? Het blijft met andere woorden belangrijk om in te zetten op inbraakbeveiliging. Want met enkele kleine ingrepen verhoog je niet alleen je veiligheidsgevoel, maar verminder je ook het risico op materiële schade en een inbreuk op je privacy. Deze vijf tips gidsen je langs de belangrijkste aandachtspunten.

1. Beveilig je buitendeuren

Je woning beveiligen tegen inbraak begint met een goede inbraakwerende voor- en achterdeur. “Bij de aankoop van een buitendeur zijn er dan ook een aantal factoren waarop je moet letten”, vertelt Maarten Louwies, Marketing manager bij Hörmann België. “Denk maar aan de stijfheid van het deurblad en de deurvleugel. Hoe stijver die zijn, hoe minder kans dat een inbreker ze naar binnen kan duwen om er een koevoet tussen te steken en je deur open te breken. Ook het cilinderslot speelt een belangrijke rol. Daarvoor combineer je het best een inbraakveilige profielcilinder met een rozet die in het deurblad zit. Dat maakt het moeilijker voor een inbreker om de rozet af te breken aan de buitenkant.”

Een derde aandachtspunt heeft te maken met het glas in je voor- of achterdeur. Als dat met glaslatten is bevestigd, is het nuttig om ze van een extra beveiliging te voorzien. De meeste glaslatten zijn relatief eenvoudig weg te halen. Daarom voorzie je het best extra ankers die in het deurprofiel zijn vastgeschroefd en zo de glaslatten stevig op hun plaats houden. “Wie daarna nog extra wil inzetten op beveiliging, kan ook een optilbeveiliging installeren met een extra dievenklauw of speciale scharnieren”, vult Maarten aan. “Zo voorkom je dat een inbreker je deur met een koevoet uit haar scharnieren kan lichten.”

2. Installeer inbraakbestendige ramen

Veel inbrekers proberen ook via het raam hun slag te slaan. Wil je je ramen graag open laten voor ventilatie, maar niet voor ongewenst bezoek? Dan is een afsluitbaar draaikiepbeslag een goede optie. Daarmee voorkom je dat de klink van het raam bewogen kan worden. Ook al slaagt een inbreker erin om een klein gedeelte van het raam te breken en zo bij de hendel te komen, dan zal hij die nog niet kunnen omdraaien.

Verder kan je ook een extra raamgrendel voorzien. Die kan zowel horizontaal als verticaal langs het raamkozijn worden geplaatst en vergrendelt je raam op een tweede plaats zodra je de bedieningsarm een kwartslag draait. Ten slotte is een slot op je raamkruk ook een goede bijkomende beveiliging. Die zorgt ervoor dat de raamkruk langs buiten niet kan worden geforceerd en produceert bij een inbraakpoging een duidelijk hoorbaar geluid. Bovendien heb je voor het installeren van raamsloten in sommige gemeentes zelfs recht op een premie.

3. Beveilig je garagepoort

Naast deuren en ramen zijn garagepoorten helaas ook vaak een doelwit voor inbrekers. “Om daar een stokje voor te steken, is het belangrijk om naast de standaard aandrijving op basis van tandwielen ook een mechanische vergrendeling te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld met een haak die in de rail ingrijpt als de poort dicht is. Zo’n haak voorkomt dat de poort zal toegeven als er spanning op wordt gezet met bijvoorbeeld een koevoet en zal ook beletten dat de poort kan worden geopend als de elektriciteit uitvalt”, vertelt Maarten .

“Daarnaast is het type codering dat de afstandsbediening gebruikt om de poort te openen belangrijk. Op dit moment is de 128 bit-codering de veiligste op de markt. Verder is er voor zowel kantelpoorten als sectionaalpoorten een schijfgrendelslot verkrijgbaar waarmee je je garagepoort extra kan beveiligen.”

4. Plaats een alarmsysteem

Heb je iedere toegang tot je woning beveiligd? Dan kan je verder nadenken over het plaatsen van een alarmsysteem. Dat detecteert ongenode gasten en gaat meteen af. Bovendien zal een alarm dat zichtbaar aan de gevel is bevestigd ook een preventieve functie vervullen en mensen met slechte bedoelingen op voorhand afschrikken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat als je niet op een alarmcentrale aangesloten bent, je je systeem moet aanmelden op police-on-web.be. Daarnaast zijn een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van je contactgegevens wettelijk verplicht.

5. Vraag raad aan een diefstalpreventieadviseur

Twijfel je over bepaalde ingrepen of wil je het allemaal graag bevestigd zien door een expert? Laat dan een diefstalpreventieadviseur langskomen. Een politieagent of gemeenteambtenaar die opgeleid is voor diefstalpreventie komt dan gratis aan huis. Hij of zij gaat samen met jou doorheen je woning en geeft tips over extra maatregelen die je kan nemen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
Elegant kleurencollectie vanaf 2023
Elegant kleurencollectie vanaf 2023

Ben je op zoek naar de perfecte ramen en deuren voor jouw woning? Bij Deceuninck helpen we je graag bij het vinden van de ideale match. We vinden het...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken