Home office: zo richt je het in en spring je slim om met energie

Thuiswerken is nog steeds de regel, maar niet elke woning is hier geschikt voor. Gelukkig zijn we creatief genoeg om zelf een tijdelijk werkhoekje in te richten. Maar nu telewerken ook in de toekomst vaker de regel dan uitzondering zal zijn, is een vaste thuiswerkplek toch wel praktisch. Met deze tips ga je aan de slag!

Rustige plek

De ideale plek om thuis te werken is persoonlijk en voor iedereen anders. Voor de ene is dit de eettafel in de woonkamer, voor de ander een bureautje met zicht op de tuin. Of misschien werk je het liefst op de zolderkamer, ver weg van de andere gezinsleden zodat je je optimaal kan concentreren? Ga op zoek naar een rustige plek waar je niet snel bent afgeleid en waar je niet gestoord wordt tijdens een telefoontje of online meeting.

Voldoende daglicht

Natuurlijk daglicht heeft een positief effect op je humeur. Installeer je daarom op een plek waar voldoende daglicht binnenvalt. Bijvoorbeeld onder of naast een raam. Zo valt er geen direct zonlicht op je computerscherm en kan je je scherm makkelijker lezen. Als je in de buurt van een raam werkt, kan je de ruimte ook regelmatig verluchten. Dit is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit in huis, maar bevordert ook je concentratie. Afhankelijk van de oriëntatie van het raam, kan zonwering van pas komen om oververhitting tegen te gaan.

Goede werkverlichting

Naast natuurlijk daglicht is ook een goede werkverlichting essentieel. Je kan algemene verlichting aanvullen met een goede taakverlichting boven of op je bureau, zoals een bureaulamp. Maar je bureaulamp mag geen te sterk licht produceren. Hoeveel licht heb je precies nodig? De aanbevolen verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). Dit is de hoeveelheid licht per vierkante meter. Voor de algemene verlichting in een bureauruimte is 20 lx voldoende, voor werkverlichting heb je zo’n 300 lx nodig. Lees meer over de ideale verlichting voor je bureau.

Ideale temperatuur

Ook de temperatuur heeft een invloed op je functioneren. De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden. Als je lang stil zit, zal je het sneller koud krijgen, dan als je in de weer bent. Installeer indien nodig extra verwarming in je bureauruimte. Maar zorg er ook voor dat het niet té warm wordt om te vermijden dat je je slaperig voelt of je je niet meer kan concentreren. Op zonnige dagen zorgt de zon voor natuurlijke warmte in huis en moet je minder verwarmen. Probeer daarom ook zoveel mogelijk te werken als de zon schijnt. Zo moet je je lampen minder vaak aandoen en verbruik je ook minder elektriciteit.

Denk aan je energieverbruik

Wie thuiswerkt, verbruikt meer energie: tot 20 à 30 euro per maand extra als je vijf dagen per week thuis werkt. Dat blijkt uit een studie van Test-Aankoop. Dit komt niet alleen door je verwarming, maar ook door de extra stroom die je gebruikt voor je laptop, printer, bureaulamp of andere huishoudtoestellen zoals je koffiemachine, microgolfoven en vaatwasser. Door slim om te gaan met je energieverbruik, kan je besparen op je energiefactuur. Met deze tips creëer je een energiezuinige werkomgeving en spring je slim om met elektrotoestellen.  

Partnerartikels

Bekijk alle partners
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Zo pas jij roze toe in je interieur
Zo pas jij roze toe in je interieur

Het effect van roze in je interieur is afhankelijk van de intensiteit. Zachtroze is rustgevend, magenta is koeler en prikkelender. Hoe dan ook, roze is en...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken