Het prijskaartje van een energetische renovatie loopt al snel op: gemiddeld kost het 40.000 euro om een woning van 107 m² te renoveren. Maar zowat de helft van de Vlaamse woningeigenaars heeft niet voldoende eigen budget om zijn woning energetisch te renoveren. Wat zijn dan de opties? We zetten ze op een rij.
1. Hypothecaire lening
Plan je grote renovatiewerken? Dan heb je ook voldoende budget nodig. In dat geval kan je een hypothecaire lening afsluiten bij je bank. Zo’n lening komt overeen met een lening voor het kopen van een woning. Je kan onderhandelen over de rentevoeten en kan een schuldsaldoverzekering afsluiten. Hou er ook rekening mee dat hier een kredietakte met bijhorende kosten bij komt kijken. Je bank kan je hierover uitgebreid informeren.
2. Een wederopname
Wil je je bestaande woning renoveren en heb je nog een hypothecaire lening lopen? Dan kan je bij de bank een wederopname aanvragen. Je leent dan opnieuw het bedrag dat je al hebt terugbetaald. Aan deze formule zijn geen grote kosten verbonden, meestal enkel dossierkosten. Weet wel dat je bij een wederopname niet terug leent aan de voorwaarden van je oorspronkelijke lening, maar aan de huidige marktvoorwaarden.
3. Renovatielening
Je kan bij de bank ook een renovatielening afsluiten, die specifiek gebruikt voor renovatiewerken aan je woning. Dit is een lening op afbetaling waarbij je tegen een vaste rentevoet maandelijks hetzelfde bedrag aflost. Anders dan bij een hypothecaire lening heb je bij een renovatielening geen grote bijkomende kosten, zoals de notaris of dossierkosten. Wel ligt het te ontlenen bedrag een stuk lager. Bij de meeste banken kan je tot 50.000 euro lenen bij een renovatielening. Je bekijkt best de voorwaarden van meerdere banken om ze te vergelijken.
4. Groen krediet
Gelijkaardig aan een renovatielening is een groen krediet, met dat verschil dat je een groen krediet enkel kan aanvragen voor isolatie- en energiebesparende werken aan je woning. Welke werken daarvoor in aanmerking komen, hangt af van bank tot bank. De looptijden variëren doorgaans van 6 tot 120 maanden en hangen af van hoeveel je per maand wil afbetalen én van het bedrag dat je ontleent. Bij de meeste groene leningen kan je tot maximaal 50.000 euro lenen.
5. Renteloze lening van de Vlaamse overheid
Sinds 2021 kan iedereen die een woning koopt en energetisch renoveert een renteloze lening van de Vlaamse overheid aanvragen. Voor een woning met label F of E die gerenoveerd wordt naar label C kan je tot 30.000 euro lenen. Als er naar label B wordt gerenoveerd is dat 45.000 euro. Voor een renovatie naar label A is het maximumbedrag 60.000 euro, en dat allemaal zonder inkomensgrenzen.
Premies en subsidies
Je renovatie er volledig mee financieren zal niet lukken, maar toch geven verschillende renovatiepremies je een duwtje in de rug. Zeker de nieuwe EPC-labelpremie. Bekijk dus zeker voor welke premies je in aanmerking komt.