Op zoek naar beschutting op je terras? Een terrasoverkapping beschermt je tegen te felle zonnestralen. Je kan er beschut van je tuin en terras genieten. Er bestaan verschillende oplossingen: van luifels en zonneschermen die in- en uitrollen tot vaste constructies.
Vaste terrasoverkapping of niet?
Vaste terrasoverkappingen gaan veel verder dan zonneschermen en luifels. De voorbije jaren zijn de kwaliteit en het comfort van zonneschermen en luifels erg verbeterd: de draag- of knikarmen werden eleganter en sterker, ze kregen in- of opgebouwde verlichting, de stoffen werden meer weer- en kleurvast, de brandveiligheid verbeterde en ze openen en sluiten volledig automatisch of kunnen worden aangestuurd door domotica, tablet en smartphone. Daarmee zijn en blijven ze de ideale oplossing wanneer je geen permanente vaste constructie wil of er de plaats niet voor hebt, zoals op het terras of balkon van een appartement of in een kleine stadstuin.
Zichtbaar of onzichtbaar?
Een zonnescherm of luifel rolt op in een minimalistische kast die tegen de gevel is gemonteerd. Hierdoor zijn ze vrijwel onzichtbaar. Sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid om de kast ín de gevel te integreren. Vaste terrasoverkappingen, daarentegen, kan je niet zomaar ‘toeklappen’ en blijven dus zichtbaar. Ze kunnen tegen de woning aanleunen of op zichzelf staan, in elk geval maken ze een wezenlijk onderdeel uit van de tuin. Een terrasoverkapping gaat in zijn basisuitvoering enkel voor een dak dat je kan openen, schuiven of kantelen. Naargelang de plaats en functie kan je kiezen voor een of enkele, al dan niet wind- of zichtdichte wanden. Maar openheid blijft een belangrijk kenmerk.
Beschermt tegen zon, regen en inkijk
Een eenvoudige terrasoverkapping start met een horizontaal gespannen doek in een horizontaal kader. Het doek rolt zich strak af tussen twee zijgeleiders die meestal tegen je gevel worden gemonteerd, maar ze kunnen ook volledig op steunpalen rusten. Dankzij regendichte zeilen en doeken hoeft het doek niet telkens als het regent in te rollen. Regendruppels worden bovendien makkelijk afgeleid naar een geïntegreerde waterafvoer in de voorste steunpalen. Hierdoor hoopt het water zich niet op of spat het niet neer op je terras. Zo kan je ook tijdens een regenbui zonder zorgen buiten blijven zitten. Een terrasoverkapping houdt ook de warmte vast, en doet dat nog meer wanneer ze is uitgerust met een overhang of ‘volant’. Die beschermt trouwens ook tegen de laagstaande zon. Ideaal om langer te genieten van die zomeravonden. Iets minder weliswaar op het heetst van de dag.
Lamellendaken: een stapje verder
Dat probleem heb je niet met lamellendaken. Door te spelen met de kantelbare lamellen, kan je zelf bepalen of je de warmte wil vasthouden of niet, hoeveel zonlicht je wil laten doordringen… Ze zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar en hebben een strak en minimalistisch design. Dat is ook de reden waarom ze aan populariteit winnen.
De basis wordt gevormd door een minimum aan staanders, waarop een strak gelijnd horizontaal dakkader rust met daartussen kantelbare lamellen. Die lamellen kan je volledig gemotoriseerd openen of sluiten, of in gelijk welke tussenliggende positie brengen. Je kan ze tegenwoordig zelfs opschuiven naar een van de zijkanten, zodat je een ongehinderd zicht hebt op de lucht ofsterrenhemel. Dat is trouwens ook een groot voordeel voor de lichtinval in huis. Op die manier kan je in de winter of tussenseizoenen nog altijd profiteren van zonlicht en de bijhorende warmte.
De positionering van de lamellen kan ook volledig geautomatiseerd gebeuren, zodat ze bij afwezigheid bijvoorbeeld automatisch kunnen reageren op een opstekende stormwind of regenweer. Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder en laten de lamellen op basis van geolocatie en de stand van de zon in de meest geschikte positie kantelen, of je nu thuis bent of niet!
Invullen naar wens
Een belangrijk pluspunt ten opzichte van een terrasoverkapping met een gespannen doek is dat de lamellen in licht gekantelde positie een schouweffect simuleren, waardoor warme lucht ontsnapt en koelere lucht vanuit de tuin wordt aangezogen. Het zal er dus koeler zijn overdag. Terwijl je ’s avonds evengoed de warmte kan vasthouden door de lamellen te sluiten. In gesloten stand zijn ze bovendien perfect waterdicht. Om dat te garanderen zijn de lamellen voorzien van gootjes die uitmonden in de zijkant van de dakstructuur, waarlangs het water wordt afgevoerd.
Je kan ook extra beschutting toevoegen op de zijkanten van de structuur met screens, panelen met kantelbare lamellen in aluminium of hout of panelen in glas. Daarnaast bestaan er nog tal van opties en accessoires die je terrasoverkapping naar een steeds hoger niveau tillen: ingebouwde dimbare of RGB-ledverlichting (in de lamellen, dakconstructie of kolommen), bluetoothspeakers, stopcontacten, terrasverwarming…
Locatie terrasoverkapping
De meeste vaste terrasoverkappingen sluiten aan op de woning, vaak in het verlengde van de leefruimte binnen. Ze nodigen je uit om buiten te gaan zitten, beschut tegen zon en regen, maar zijn tegelijk dicht bij de keuken en dus met een hapje en een drankje binnen handbereik. Maar je kan een vaste terrasoverkapping ook ergens anders een plaats geven. Zo kan je tot achter in de tuin een gezellig plekje creëren. Groot hoeft een tuin daar trouwens niet voor te zijn. Zelfs in een stadstuin loont het de moeite deze wat ongewone positie te overwegen. Ze verplicht je om echt buiten te gaan zitten en zorgt voor een totaal andere tuinbeleving.