Klikvloeren: deze vloeren leg je makkelijk zelf

Wat hebben laminaat, linoleum, vinyl, kurk… met elkaar gemeen? Naast het feit dat het stuk voor stuk vloerbekledingen zijn die in tegels of stroken worden verkocht, kunnen ze ook worden voorzien van een kliksysteem dat het leven van doe-het-zelvers aanzienlijk vereenvoudigt.

Klikvloeren in talloze materialen

Het kliksysteem wordt toegepast op een heel aantal materialen. Zo zijn er klikvloeren in laminaat, vinyl, hout, kurk, bamboe, linoleum en zelfs tegels. De meeste van die vloerbekledingen zijn samengesteld uit een aantal lagen die op elkaar worden geplaatst. In één daarvan werd het kliksysteem ingewerkt. Enkel de afwerking is anders.

Voor doe-het-zelvers

Waarom deze plaatsingstechniek interessant is, ligt voor de hand. Je hebt geen lijm nodig om de vloer te plaatsen en zelfs een minder handige harry kan de klus zonder problemen klaren. Voordien moest laminaat met witte lijm worden verlijmd. Nu gaat alles een pak vlotter en win je enorm veel tijd.

Voor- en nadelen van klikvloeren

VoordelenNadelen
Makkelijk en snel te plaatsen, weinig gereedschap nodigVervanging van stroken en tegels blijkt ingewikkelder dan je misschien denkt
Hoeft niet uit te drogen, geen lijmsporenMin of meer lawaaierige vloer (afhankelijk van het materiaal)
Vrij dunne vloerbekleding (zeker in het geval van vinyl en linoleum), een troef bij renovatie
Kan op een bestaande harde vloer worden geplaatst (tegels, massief parket, natuursteen…)
Goedkoper dan verlijmde plaatsing

Hoe plaats je een klikvloer?

Klikvloeren worden allemaal op dezelfde manier geplaatst: zwevend. De bekleding wordt niet op de ondergrond vastgemaakt, maar blijft gewoon op haar plaats doordat de stroken of tegels in elkaar grijpen en een stevig, stabiel geheel vormen. Zowel groef als tand zijn voorzien van een ‘boordje’, waarmee je de stroken in elkaar kan vergrendelen. Tegenwoordig zijn de vier zijden voorzien van tand-en-groef die in elkaar klikken.

Zelf je vloer plaatsen is dankzij het kliksysteem met andere woorden heel wat eenvoudiger geworden. Toch zijn niet alle problemen opgelost. Behalve in nieuwbouwprojecten, zijn ruimtes meestal niet mooi rechthoekig, waardoor de stroken en tegels vaak nog moeten worden verzaagd en er heel wat rekenwerk bij komt kijken.

Het belang van de onderlaag

Een zwevende plaatsing vraagt om een onderlaag, en eventueel ook een dampscherm om opstijgend vocht te counteren of wanneer er vloerverwarming ligt. Die onderlaag fungeert als thermische en/of akoestische isolatie die de vloer minder hol laat klinken als je eroverheen loopt. Om na een zwevende plaatsing problemen te vermijden, moet de ondergrond perfect vlak zijn. Een onderlaag kan in sommige gevallen kleine onregelmatigheden in de ondergrond uitvlakken. Tot slot hangt de keuze van de onderlaag ook af van de vloerbekleding zelf. Laat je daarom adviseren door een specialist.

In combinatie met vloerverwarming?

Tegels en natuursteen vormen dankzij hun warmtegeleidende eigenschappen een goede combinatie met vloerverwarming. Toch komen ook nog andere materialen, zoals klikvloeren, in aanmerking. Voorwaarde is wel dat hun warmteweerstand (R-waarde) niet hoger ligt dan 0,15 m2K/W, hun dikte beperkt is tot 15 mm en een zwevende plaatsing verdient de voorkeur. Verder mag de temperatuur van het verwarmingswater niet te hoog liggen (gemiddeld rond de 30 °C). Boven die temperatuur kan de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte dramatisch dalen, waardoor de vloer kan vervormen. Ontdek hier welke vloeren je kan combineren met vloerverwarming.

Hoeveel kost een klikvloer?

Een klikvloer is doorgaans vrij betaalbaar, al hangt de prijs natuurlijk af van het materiaal. Halfmassief parket is bijvoorbeeld duurder dan laminaat of vinyl. Hou rekening met een minimumprijs rond 50 euro/m² voor hout en rond 30 euro/m² voor bamboe. Laminaat of vinyl zijn al verkrijgbaar vanaf zowat 10 euro/m², al kies je best voor de kwaliteitsvollere vloeren, waarvoor je zo’n 30 euro/m² moet neertellen. Een klikvloer in linoleum ligt ook binnen het prijssegment van 30 euro/m². De kostprijs van kurk schommelt dan weer rond 50 euro/m². Alle vermelde prijzen zijn exclusief plaatsing en btw.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Op zoek naar je ideale vloer: wegwijs doorheen de mogelijkheden
  Op zoek naar je ideale vloer: wegwijs doorheen de mogelijkheden

  Je vloer bepaalt mee de sfeer van je interieur. Laminaat, parket, keramische tegels of natuursteen: elk vloertype heeft een eigen uitstraling die jouw...

  Lees meer
 • Zelf een laminaatvloer leggen? Zo begin je eraan
  Zelf een laminaatvloer leggen? Zo begin je eraan

  Laminaat is een van de meest verkochte harde vloerbedekkingen. Het is dan ook een stijlvolle allrounder die niet alleen robuust en krasbestendig is, maar...

  Lees meer
 • Keramische tegels, natuursteen, laminaat of parket? Zo maak je de juiste keuze voor je vloer
  Keramische tegels, natuursteen, laminaat of parket? Zo maak je de juiste keuze voor je vloer

  Zoek je vloerbekleding voor je bouw- of verbouwproject, of is je huidige vloer aan vervanging toe? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Je vloeren moeten...

  Lees meer
 • Fermacell vloerelementen: hét alternatief voor een natte dekvloer
  Fermacell vloerelementen: hét alternatief voor een natte dekvloer

  Als je op zoek gaat naar een geschikte vloer, wil je meestal in de eerste plaats een mooi exemplaar. Toch is ook degelijkheid van groot belang want je...

  Lees meer