Carport plaatsen: van idee tot uitvoering

Carports waren vroeger vooral functioneel. Als de auto droog bleef, was men vaak al tevreden. Vandaag is dat wel andere koek. Mensen willen dat hun carport past bij de stijl van hun woning en fabrikanten spelen hierop in met verschillende materialen, dakbedekkingen en afmetingen. Wil je ook een carport bouwen? We zetten de opties voor je op een rij.

1. Kies het juiste materiaal voor je carport

Er komen voortdurend nieuwe materialen op de markt, al houden de sterkhouders stand. Zo blijven aluminium en polycarbonaat populair een populair materiaal om een carport te bouwen. Deze materialen zijn gemakkelijk in onderhoud en gaan mooi op in de omgeving. Bovendien wegen ze weinig. Je hebt dan ook niet veel steunpilaren nodig om het dak recht te houden.

Ook hout verliest niet aan belang. Het natuurlijk materiaal blijft minstens 20 tot 25 jaar vrij van rot en schimmelaantasting, zonder dat je er iets aan moet doen. Al spreken we dan wel over soorten met duurzaamheidsklasse 1. Dat zijn bijvoorbeeld tropische types als Afrormosia en Padoek, maar ook inheemse soorten (zoals grenen- en vurenhout) zijn geschikt, op voorwaarde dat ze geïmpregneerd zijn. Verder is ook Thermowood een goede optie. Dat hout is door een thermische behandeling ongevoelig gemaakt voor vocht, schimmels en andere invloeden.

2. Welk dak voor je caport?

Vaste daken

Eens het materiaal voor de constructie gekozen is, kan je op zoek gaan naar een geschikt dak. Op carports plaatsen de meeste mensen een volwaardig dak. Sommigen laten een zadel- of zelfs piramidedak leggen. Dat wordt dan vaak afgewerkt met dezelfde dakpannen of leien als hun woning. Al komt dit soort daken niet zo vaak voor. Een plat dak blijft de meest voor de hand liggende keuze, zowel qua installatie als prijs. Ook hier kan je kiezen uit heel wat vormen en maten.

Tip: een garage of carport bouwen? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Polycarbonaat en glas

Een plat dak zie je vaak niet liggen. De dakbedekking zit immers verborgen achter een omkasting of kader en om die reden kiezen bouwers soms voor prijsbrekers als polyester- en pvc-golfplaten. Toch zijn deze materialen niet echt duurzaam en erg lawaaierig als de regen erop klettert. Kies daarom voor polycarbonaat. Dat materiaal staat al jaren stevig op nummer één. Het laat zich gemakkelijk verwerken en is erg licht. Het enige nadeel is dat polycarbonaat er niet altijd even stijlvol uitziet. Sommige mensen kiezen om die reden voor glas. Weet in dat geval wel dat gewoon glas niet volstaat. Je hebt gelaagd glas nodig. Net als het glas in de vooruit van een wagen zal dat niet breken als er iets op valt.

Groendak

Valt er meer dan genoeg licht naar binnen of wil je echt een robuust dak? Ga dan voor een volwaardige dakstructuur die je bijvoorbeeld laat afwerken met EPDM of roofing. Je kan zelfs een stapje verder gaan. Als jouw dak sterk genoeg is, kan je het perfect omtoveren tot een groendak. Zo’n dun laagje groen van voornamelijk vetplantjes, vraagt geen onderhoud. Je hebt een mooi uitzicht en doet de natuur een plezier. Bovendien is het de ideale plaats voor zonnepanelen. Bij hoge temperaturen renderen zonnepanelen namelijk minder goed. Een groendak tempert dat effect. Het groen koelt het dak op een natuurlijke manier waardoor jouw rendement met 16% stijgt.

3. Afmetingen voor je carport

In de markt van de carports bestaan er heel wat prefab en kant-en-klare bouwpakketten. Deze oplossing lijkt ideaal, maar bezint eer ge begint. Het gevaar bestaat immers dat je kiest voor een te klein model. Baseer je niet zomaar op de buitenmaten van je auto. Je moet gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. Reken daarom minstens op een breedte van ongeveer drie meter. Als je moet manoeuvreren om eruit te rijden, mag dat zelfs nog wat meer zijn. De hoekpaal is dan meer dan eens een obstakel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken