Beveiliging van je poort: dit zijn de opties

Kies je een nieuwe garagepoort? Kijk dan niet alleen naar de looks of energieprestaties. Door bij de aankoop rekening te houden met beveiliging en toegangscontrole win je twee keer: je verkleint de kans op inbraak aanzienlijk én profiteert van meer gebruikscomfort.

Veiligheidskits

De Europese norm EN 1627-1630 wijst je de weg. Diefstalpreventieadviseurs raden aan om minstens voor een poort met weerstandsklasse RC2 te gaan, maar denk eraan dat dit voor een garagepoort zowat het hoogst haalbare is. Een grote garagepoort is nu eenmaal veel moeilijker te beveiligen dan een voordeur. De meeste standaard garagepoorten voldoen dan ook niet aan de eisen voor RC2. Sommige fabrikanten bieden SKG-kits aan: een extra mechanische beveiliging die je na de aankoop kan laten monteren en waarmee je wel aan de eisen voor RC2 voldoet.

Anti-ophefbeveiliging

In principe hoeft een inbreker slechts een gat te boren om de poort vervolgens aan de binnenkant te ontgrendelen. Dat gebeurt gelukkig zelden omdat het te veel tijd kost. Wat wél gebeurt, is dat inbrekers een koevoet onder de garagepoort steken. Een gemotoriseerde sectionaalpoort biedt dan de beste bescherming omdat de motor weerstand uitoefent. Maar als de inbrekers hard blijven snokken met de koevoet, kunnen de tandwieltjes van de motor afbreken en staan ze alsnog binnen.

Sommige fabrikanten rusten hun garagepoorten uit met een anti-ophefbeveiliging, een soort mechanische haak die zich bovenaan in de geleidingsrail vastzet en de poort blokkeert. Let wel: als de stroom uitvalt, krijg je in dat geval de garagepoort langs buiten niet meer open omdat je het systeem alleen langs binnen kan ontkoppelen.

Bij landelijke woningen gaat de voorkeur soms naar rustieke vleugelpoorten. In dat geval moet je extra aandacht schenken aan de scharnieren. Omdat dit soort poorten meestal naar buiten opent, zijn stevige scharnieren en dievenklauwen een must. Daarnaast kan je beide deurpanelen boven- en onderaan uitrusten met een aparte vergrendeling.

Meerpuntssluiting

Ook garagepoorten kan je uitrusten met een meerpuntsvergrendeling, zodat de poort zowel aan de onder- als bovenzijde strak vastzit in het kozijn. Daarnaast kies je best voor inbraakvertragende veiligheidssloten met een SKG-keurmerk. De cilinder mag niet te ver uitsteken. Combineer veiligheidssloten altijd met veiligheidsbeslag. Vermijd verder ook grote ramen in je poort, zodat inbrekers niet via het raam kunnen binnenklimmen.

Toegangscontrole

Bij garagepoorten en zijn handzenders en codeklavieren al jaren ingeburgerd. Wat er de laatste jaren is bijgekomen, is de connectie met je smartphone. Door de motorische aandrijving van je garagepoort via een gateway (draadloos of met een netwerkkabel) te verbinden met je thuisnetwerk kan je ook je garagepoort openen en sluiten met je smartphone, waar je ook bent. Alles wat je vroeger deed met een handzender, kan je nu via een app. Een bijkomstigheid is dat je nu ook op elk moment een zicht hebt op de status van je poort of hek. Onderweg snel even checken of het inrithek dicht is? Geen probleem!

Bron: Ik ga Bouwen

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Welke kleur kies je voor je garagepoort?
Welke kleur kies je voor je garagepoort?

Is jouw garagepoort toe aan een verfbeurt of wil je een gloednieuwe garagepoort, maar weet je niet welke kleur het best past bij je woning ? Het kiezen van ...

Lees meer
Jouw droomwoning? Die is energiezuinig én mooi!
Jouw droomwoning? Die is energiezuinig én mooi!

Dat onze energie pakken duurder is geworden, hebben we al gevoeld in onze portemonnee. We zijn dan ook met z’n allen op zoek naar manieren om energie te...

Lees meer
Lumo - moderne aluminium carport met strak design
Lumo - moderne aluminium carport met strak design

De Lumo carport van Exterior Living is opgebouwd uit een stevige aluminium constructie en dakplaten uit polycarbonaat. Deze carport heeft een moderne...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken