Sinds eind 2020 zijn de prijzen van verschillende (ver)bouwmaterialen als staal, hout en isolatie tot 30% gestegen. Dat blijkt uit publicaties van de Mercuriale van bouwmaterialen. Een tekort aan basisgrondstoffen is een van de grootste boosdoeners, wat ook op de prijzen en beschikbaarheid van verf, vernis en coatings een negatieve invloed heeft.
De prijsstijging van bouwmaterialen is op zich niet abnormaal: in principe gebeurt dat elk jaar, meestal tijdens de eerste maanden. Het grote verschil met andere jaren is dat een deel van de producten nu bijna een derde duurder is geworden. Meestal blijft de stijging beperkt tot 5 à 15%. “Concreet zijn de staalprijzen sinds november 2020 met 14 tot 30% omhoog gegaan, afhankelijk van het product”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Voor houtmaterialen betaal je sindsdien 13 tot 31% meer, terwijl de prijzen voor PIR- en PUR-isolatieproducten sinds september met 31% zijn gestegen. Die prijsverhogingen zijn niet alleen een doorn in het oog van (ver)bouwers, maar kunnen ook de relance van de hele sector belemmeren.”
Tekort aan grondstoffen
Dat bepaalde isolatiematerialen fors duurder zijn geworden, is intussen al een tijdje bekend. De grootste boosdoener daarin is een tekort aan het basisproduct MDI. Fabrikanten van verven, vernissen en coatings ondervinden nu gelijkaardige problemen, met alle gevolgen van dien. Zo melden de producenten die lid zijn van de Belgische sectorfederatie IVP Coatings dat ze al wekenlang de grootste moeite hebben om de nodige grondstoffen te pakken te krijgen. Door de schaarste zijn die bovendien duurder geworden. Andere oorzaken zijn de groeiende vraag, een gebrek aan transportmiddelen zoals zeecontainers en technische problemen door weersomstandigheden.
Niet alleen in België
Volgens sectororganisatie Bouwunie is de prijsstijging geen lokaal, maar een wereldwijd probleem. “Dat de hout-, staal- en isolatieprijzen overal ter wereld stijgen, is een reactie van de markt op de productieproblemen die de coronacrisis met zich meebracht”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens in De Morgen. IVP Coatings laat dan weer weten dat het extreem moeilijk wordt om de bevoorrading op peil te houden en dat het desnoods voorrang zal geven aan essentiële sectoren. “Het is bijna niet te geloven dat al die negatieve factoren op zo korte tijd samenkomen”, laat voorzitter Hugo Myncke optekenen. “We doen ons uiterste best om te blijven produceren en de prijsstijgingen te beperken.”
Wat betekent het voor jou?
Hoeveel invloed de prijsstijging op jouw project heeft, hangt grotendeels af van de werken die je gaat uitvoeren. Ben je aan het bouwen? Dan blijven de bijkomende kosten procentueel gezien eerder beperkt. Niet alle materialen worden duurder en die kosten zijn ook maar een onderdeel van een volledig bouwproject. Wat niet wegneemt dat je het zal voelen in je portefeuille. Bij een specifieke verbouwingreep of klus, zoals je zolder isoleren of je huis verven, valt de prijsstijging vanzelfsprekend meer op. Of en wanneer de prijzen eventueel terug zullen zakken, is momenteel niet duidelijk.