Hybride verwarmen: het beste van twee werelden?

Hoe kunnen we onze woning het best verwarmen? Het is vandaag een veelgestelde vraag, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De keuze tussen een warmtepomp en een condensatieketel is dan ook niet eenvoudig. Maar misschien biedt de slimme combinatie van beide technieken wel het beste van twee werelden?

Hoe werkt een verwarmingssysteem dat een condensatieketel op gas of stookolie combineert met een lucht-waterwarmtepomp? De warmtepomp verwarmt de woning tijdens het grootste deel van het jaar, terwijl de condensatieketel het in de koudste periodes overneemt. Buiten het stookseizoen staat de warmtepomp ook in voor de aanmaak van alle sanitair warm water. Een slimme regeling bepaalt wanneer welke energiebron wordt gebruikt.

Slimme regeling

Op basis van de buitentemperatuur, de gewenste comforttemperatuur en de prijs van elke energiebron bepaalt het intelligente regelsysteem op elk moment welke energiebron het best inspeelt op de vraag: minimale verwarmingskosten of een zo laag mogelijke impact op het milieu. De verwarmingsketel en de warmtepomp worden aan elkaar gekoppeld en aangesproken op het beste moment. In functie van de informatie die de gebruiker ingeeft (zoals onder andere de gas- en elektriciteitsprijzen), schakelt de slimme regeling in real time ofwel de warmtepomp ofwel de cv-ketel in, afhankelijk van de efficiëntste oplossing op dat moment van de dag of nacht.

Bijplaatsing

Voor een hybride verwarmingssysteem kan je ook vertrekken van een bestaande verwarmingsketel, die je achteraf aanvult met een warmtepomp, om zo het rendement van je installatie te verbeteren. Om optimaal te werken, moeten alle onderdelen van het systeem wel aangestuurd worden door één regeling. Het is dus interessant om voor een hybride systeem bij dezelfde fabrikant te blijven. Verschillende merken combineren, is echter niet onmogelijk. Kies in dat geval wel voor een installateur die zowel met je bestaande ketel als met de nieuwe warmtepomp uit de voeten kan en die deze hybride oplossing juist kan afregelen. Vraag je ook af of het wel zinvol is om je bestaande cv-ketel te houden. Als die al een zekere leeftijd heeft, is het misschien verstandiger om hem te vervangen.

Rendabel… op termijn

In vergelijking met een eenvoudige condensatieketel kan je met een hydride ketel 10 tot 25% energie besparen en daalt de uitstoot met 50% ten opzichte van klassieke verwarmingsinstallaties met fossiele brandstoffen. Deze innovatieve oplossing vraagt bij de opstart wel een aanzienlijke investering. Afhankelijk van de grootte en het isolatieniveau van je woning moet je rekenen op een initiële kost tussen 8.000 en 15.000 euro. Daar komt nog de aanleg van het circuit voor de verdeling van het warm water bij. Doordat je minder energie verbruikt, kan je de meerprijs van de hybride ketel terugwinnen, maar weliswaar pas na een paar jaar. Reken op een terugverdientijd van ongeveer tien jaar.

Voor nieuwbouw?

Bij nieuwbouwwoningen ligt de warmtevraag almaar lager. Een installatie op basis van twee technologieën is in dat geval minder winstgevend. Voor wie een zwak heeft voor hernieuwbare energie kan een warmtepomp volstaan voor de lagetemperatuurverwarming van een zeer goed geïsoleerde woning. Is dat voor jou geen noodzaak? Dan valt de keuze op een performante condensatieketel. De lage kostprijs van deze oplossing en de beperkte hoeveelheid energie die nodig is om de woning te verwarmen, zullen geen al te grote aanslag zijn op het jaarbudget.

Voor renovatie?

Bij renovatie blijft verwarming op hoge temperatuur wel nodig in de koudste periodes van het jaar, tenzij je de gebouwschil grondig aanpakt en de warmteafgiftesystemen (radiatoren, convectoren…) vervangt. Hybride installaties komen hier volledig tot hun recht: de warmtepomp wordt zoveel mogelijk gebruikt, maar de verwarmingsketel kan op elk moment bijspringen om de gewenste comforttemperatuur te halen.

In combinatie met zonnepanelen

Door de hybride verwarming te koppelen aan fotovoltaïsche zonnepanelen, kan je bovendien het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp compenseren. De dag waarop de regeling rekening zal kunnen houden met deze parameter, zal het mogelijk zijn om voorrang te geven aan het gebruik van de energie die je zelf opwekt door de warmtepomp te laten werken, terwijl de klimaatomstandigheden dan normaal gezien voorrang zouden geven aan de verwarmingsketel.

Enkele nadelen

De combinatie van twee warmtebronnen kent ook enkele beperkingen:

  • Ook al zijn de geïntegreerde units relatief compact, ze nemen meer plaats in dat een eenvoudige gascondensatieketel. Bij sommige hybride verwarmingsketels komt een monobloc warmtepomp aan de buitenkant, waardoor je binnen wel meer plaats overhoudt. Maar net als bij elke warmtepomp is er ook de vraag waar je de buitenunit dan het beste plaats, want het geluid van deze pomp mag de buren noch de bewoners storen.
  • De combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel vraagt meer onderhoud, wat uiteraard zorgt voor een hogere onderhoudskost. Je zal ook een verwarmingsinstallateur moeten vinden die zowel de controle als het onderhoud van een gasketel en warmtepomp kan uitvoeren.
  • Een hybride verwarmingsketel kost sowieso meer dan een gewone condensatieketel. De meerprijs loopt op van 5.000 tot 10.000 euro. Ook de plaatsing is duurder dan bij een klassieke installatie.
  • Tot slot zullen bij een hybride systeem twee energievormen tot bij de installatie moeten komen. Kies je voor een ketel op aardgas, dan is een aardgasaansluiting en een op het elektriciteitsnet nodig. Kan je woning niet aangesloten worden op het aardgasnet? Dan moet je kiezen voor een propaantank of een oplossing op basis van stookolie.

Bron: Ik ga Bouwen

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken