5 tips voor de grote lenteschoonmaak van je woning

Met deze tips maak je je huis helemaal klaar voor lente & zomer. Bij de eerste zonnestralen dwarrelen de stofdeeltjes vrolijk in het rond of zie je dat de ramen wel eens een poetsbeurt kunnen gebruiken. Een goede poetsbeurt en een paar kleine aanpassingen kunnen al voor een frisse wind door de woning zorgen.

1. Grote schoonmaak

De eerste stap is een grote voorjaarsschoonmaak. Plan een weekend om je hele huis, van boven tot onder, op te ruimen en te kuisen. En pak het groot aan: neem het stof af op plaatsen waar je nooit komt en was de gordijnen eens. Of misschien de rommelige cd kast eens terug ordenen? Een extra reden om aan het poetsen te gaan: het ongedierte. Tijdens warme maanden vinden kleine insecten makkelijk hun weg naar binnen. In een proper huis, zonder veel afval zal je minder last hebben van deze onwelkome gasten.

2. Ook apparaten willen proper zijn

In deze periode kan je ook de tijd nemen om verschillende huishoudelijke apparaten eens op te poetsen. De warmwaterkoker ontkalken, de frigo uitkuisen of de diepvriezer ontdooien.

3. Meubels van plaats veranderen

Nadat je alles hebt schoongemaakt, kan je misschien de meubels eens van plaats te veranderen? Je kan naar hartenlust beginnen experimenteren met de meubels. Twee belangrijke punten om rekening mee te houden: de lichtinval en de plaatsing van de televisie. Spullen die je niet meer gebruikt breng je weg.

4. Vervang oude spullen

Versleten douchegordijnen of een heel vuil tapijt? Steek hier geen energie meer in, het enige wat je hier aan kan overhouden is een pijnlijke rug. Verlies geen tijd, maar schaf je een nieuw exemplaar aan. Een heel stuk makkelijker dan schrobben en meestal niet heel duur.

5. Breng groen naar binnen

Bloemen maken het mooie weer in huis en brengen de lente naar binnen. Zelfs een klein boeket uit de supermarkt kan een woning al helemaal opfrissen. En veel heb je daar niet voor nodig: een vaas en wat bloemen. Wat je ook kan doen is planten. Je koopt wat bloemenzaad en volgt zelf heel het groeiproces.

Hét ultieme opruimplan: zo begin je aan de lenteschoonmaak

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken