De ideale temperatuur in huis, kamer per kamer

Wanneer buiten de temperaturen beginnen te dalen, draaien we binnen de verwarming een graadje hoger. Niet alleen de temperatuur, maar ook de energiefactuur klimt zo de hoogte in. Wat is nu eigenlijk de ideale temperatuur waarbij je het comfortabel warm kan houden zonder je op kosten te jagen? Dat antwoord is anders naargelang de ruimte…

Welke temperatuur?

Algemeen gesproken is 19°C de ideale temperatuur in huis. De noden en de activiteiten die we uitvoeren verschillen echter van ruimte tot ruimte, wat vraagt om een aangepaste temperatuur. Zo stel je heel andere warmte-eisen aan de keuken en de badkamer, bijvoorbeeld. We overlopen de verschillende ruimtes en hun ideale comforttemperatuur.

19°C in de leefruimte

In de zithoek, de keuken en de eetruimte hou je de temperatuur best op 19°C. Dat lijkt weinig, zeker voor de koukleumen onder ons en al zeker op een winteravond, maar op die manier zal je wel kunnen besparen op je energiefactuur. Draai de thermostaat eventueel nog een graadje hoger, tot 20°C, als het je echt te koud is. Daarboven zal je niets meer besparen. 19°C is trouwens ook de ideale temperatuur voor een bureau.

Weetje: door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaar je 7% op je energieverbruik. Ontdek meer besparingstips voor je verwarming.

17°C voor je slaapkamer, gang en toilet

In de circulatiezones of dienstruimtes, zoals de inkomhal, de gang en het toilet, moet het niet warmer worden dan 17°C. Voor een slaapkamer is dat zelfs maar 16°C. Meestal gebruik je ze enkel om te slapen en op dat moment lig je lekker warm ingeduffeld onder een dik donsdeken. Het mag dan even fris zijn wanneer je net je bed inkruipt, je zal het snel warm hebben. Trouwens, wanneer het te warm is in de slaapkamer, gaat dat vaak ten koste van je slaapkwaliteit. Om te vermijden dat er te veel warmte verloren gaat, kan je de rolluiken of de gordijnen dicht houden.

Opgelet: in de babykamer ligt de temperatuur best iets hoger (tussen 18 en 20°C). Kleine kinderen (tot de leeftijd van 2 jaar ongeveer) kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet (goed) regelen.

22°C in de badkamer

In een badkamer mag het warmer zijn. Je wil niet al rillend van onder de douche of uit bad komen. Wanneer je in de badkamer bent, is 22°C een minimum. Daarna kan de thermostaat zakken tot zo'n 17°C. Hou de temperatuur er alleszins boven 16°C om het risico op condensatie te beperken.

Lees ook: 5 tips voor een perfect warme badkamer

Niemand thuis

Wanneer er niemand thuis is, hoef je je woning niet op dezelfde manier te verwarmen. Er is niemand die baat heeft bij die aangename temperatuur en je verbruikt dus onnodig energie. Ben je enkel overdag van huis, stel de thermostaat dan voor die periode in op 16°C. Ben je voor langere periode afwezig, stel ze dan in op 12 à 14°C.

Opgelet: Zet de verwarming in de winter nooit helemaal uit, zodat de leidingen niet kunnen bevriezen. Koude temperaturen kunnen ook vocht in de hand werken.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Wil jij kiezen voor een futureproof verwarmings- en koelsysteem? Dit zijn je opties

  Ben je op zoek naar een efficiënt en energiezuinig verwarmings- en koelsysteem? Of is jouw ketel aan vervanging toe? Tegenwoordig zijn er verschillende...

  Lees meer
 • Airco en corona: moeten we ons zorgen maken?

  De wereldwijde uitbraak van het coronavirus (officieel SARS-CoV-2 of COVID-19) zorgt voor heel wat ongerustheid. Zo doen er verhalen de ronde dat het virus ...

  Lees meer
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Heb jij vorige zomer ook wakker gelegen van de warmte?

  Heb jij vorige zomer ook wakker gelegen van de warmte? Ga je wachten tot de volgende hittegolf voor je een airco gaat plaasen? Plaats nu al je arico met de ...

  Lees meer