Wie het over een andere boeg wil gooien en een ecologische oplossing als dakbedekking verkiest, kan opteren voor een groendak. Almaar meer mensen verkiezen deze optie.
Een tuin boven op een plat dak, in de vorm van grassen, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie, heeft om esthetische redenen een positieve invloed op de levenskwaliteit. In wijken met weinig groen of buurten met veel appartementsgebouwen geven deze groene daken het gevoel van een natuurlijke omgeving. En ze hebben een positief effect op de luchtkwaliteit en de ontwikkeling van een dierlijke en plantaardige biotoop, vooral in steden.
Andere voordelen? Groene daken fungeren als een spons voor regenwater. Hierdoor reduceren ze de afvoer en beperken ze tegelijkertijd het piekdebiet van de stortbuien, waardoor het afwateringsnetwerk wordt ontlast. Groendaken werken door hun lagenopbouw zowel akoestisch als thermisch isolerend. Storende geluiden van buitenaf worden gedempt en sterkte temperatuurschommelingen afgezwakt. In de zomer wordt de hitte buiten gehouden, terwijl 's winters binnenshuis warmer aanvoelt. Groendaken beschermen ook de dakdichting tegen UV-straling, waardoor de levensduur van aanzienlijk verlengd wordt.
De aanleg van een groendak is echter geen sinecure. De opbouw varieert naargelang het soort bedekking. Een waterdichte laag in bitumen of kunststof als ondergrond is een vereiste. Daarbovenop komt een wortelwerende laag en ten slotte het substraat waarop de planten groeien. De dikte van de substraatlaag varieert naargelang de aangeplante soorten. Groendaken bestaan in alle vormen en afmetingen. De dakbelasting is een doorslaggevende factor bij je keuze. We onderscheiden te twee belangrijkste types.
Een extensief groendak heeft een dun bedje substraat (8 tot 10 cm) waarop voornamelijk kruiden, grassen, mossen of vetplantjes groeien die weinig onderhoud vergen. De belasting is relatief laag, variërend tussen 40 en 110 kg/m2. Een extensief sedumdak is het lichtste en ook meest eenvoudige in zijn soort. Het sedum - vetplantjes die veel vocht absorberen - groeit op speciaal substraat of op grond. Sommige producenten leveren voorgeteelde bakken die snel en eenvoudig op de wortelwerende laag gemonteerd kunnen worden.
Een intensief groendak is een pak zwaarder, duurder en moeilijker te realiseren. Het vergt een dikke substraatlaag (15 cm tot een halve meter, en meer), waardoor ook hogere planten zoals struiken en zelfs bepaalde soorten bomen en kleine vijvers kunnen worden aangelegd. Door de grotere belasting (200 tot wel 800 kg/m2) vergt dit type een aangepaste dakconstructie. Net als bij een gewone tuin op de begane grond komt er onderhoud aan te pas, zoals besproeiing tijdens droge periodes. Intensieve groendaken zijn per definitie beloopbaar.
We spreken over halfintensieve groendaken, een tussenvariant, bij halfhoge beplanting – met beperkt onderhoud – in de vorm van kruiden en kleine struikachtigen op een aangepaste substraatlaag (tot ongeveer 15 cm).
Door hun esthetische waarde – het dak groeit mee met de seizoenen – en de vele voordelen, zijn groendaken erg in trek. Bovendien bieden sommige gemeentes
subsidies bij de aanleg. De draagstructuur en waterdichte bedekking van het dak komen in aanmerking voor een renovatiepremie.
Tekst David Bitoune
Foto Firestone Building Products