5 tips voor een betaalbare keuken

Na de aankoop van een huis of appartement, is de eerste ruimte die eraan moet geloven vaak de keuken. We willen ze anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte. Het budget strooit echter meer dan eens roet in het eten. De gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Maar met een paar handige trucjes kan je de prijs drukken.

1. Laat alles op zijn plaats staan

Bij een renovatie zijn de water- en elektriciteitsvoorzieningen in de meeste gevallen al aanwezig. Als je de plaats van de toestellen wil veranderen, moet je niet alleen een keukeninstallateur onder de arm nemen, maar ook een loodgieter, een elektricien, een tegelzetter, enzovoort. Wil je die aanzienlijke meerprijs vermijden, laat bepaalde elementen zoals de spoelbak en de vaatwasser dan op dezelfde plaats staan. Al kan het soms toch beter zijn enkele zaken te verplaatsen om de ruimte beter te benutten.

2. Verander de fronten

Het kastontwerp, en dus de indeling van je kasten, lijkt misschien een detail, maar het maakt het verschil uit tussen een keuken en de keuken van je dromen. Het is ook vaak moeilijk aan te passen na de installatie. Wat je wel eenvoudiger kan veranderen, zijn de fronten of het werkblad. Je kan daarom beter besparen op die twee laatste dan op de binnenkant van de kasten.

Nog goedkoper is de kastfronten schilderen. De meest voorkomende materialen (hout, melamine en laminaat) kan je makkelijk overschilderen. Zorg wel voor een goede voorbereiding.

3. Alternatief voor het keukeneiland

Het keukeneiland staat op heel wat verlanglijstjes. Het biedt dan ook heel wat mogelijkheden: extra werkruimte, een plek om aan te eten waardoor je misschien niet moet investeren in een grote eettafel… Maar een keukeneiland vertegenwoordigt eveneens een meerprijs. In het meubel wordt kastruimte geïntegreerd en zijn de vier zijden zichtbaar. Die moet je allemaal bekleden, terwijl bij de andere meubels enkel een front te zien is.

Een voordelig alternatief voor het kookeiland kan een keukenblok zijn, of een bartafel. Flexibel, multifunctioneel en makkelijk te verplaatsen. En als je verhuist, neem je het gewoon mee.

4. Ga voor grote opbergruimtes

Je kiest beter voor grote opbergruimtes dan verschillende kleine. Kleinere kasten bieden weliswaar verschillende opbergmogelijkheden, maar je kan grotere kasten ook opdelen met scheidingselementen. Dat is een stuk goedkoper en zo benut je de ruimte maximaal.

Let wel op met dure accessoires: alles wat ‘glijdt’, bijvoorbeeld, is kostelijk, zoals lades, luiken en schuifdeuren. Een van de uitschieters is de hoekkast met uitdraaiende schappen, en dat terwijl een kwart van de ruimte ermee verloren gaat. Je kan beter gewoon een plank in de hoek leggen en er keukengerei bewaren dat je maar één of twee keer per jaar gebruikt.

5. Wik en weeg

Een betaalbare keuken op maat samenstellen, komt er uiteindelijk op neer het juiste evenwicht te vinden. Wil je absoluut achter de potten staan aan een keukeneiland of ben je helemaal verliefd op dat marmeren werkblad, dan zal je misschien moeten besparen op de afwerking van de kastfronten of op de toestellen die je wil plaatsen. Je zal dus compromissen moeten sluiten. Weet alleszins dat er tegenwoordig erg veel mogelijk is en dat keukenfabrikanten over het algemeen veel geduld hebben.

En ben je een beetje een handige Harry? Dan kan je eventueel ook besparen door je nieuwe keuken (deels) zelf te monteren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan

De manier waarop we onze keuken gebruiken, verschilt van gezin tot gezin. Vertrek dus niet te snel van een archetype en denk eerst goed na over wat je van...

Lees meer
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!

Aangezien Batibouw de grootste bouwbeurs is van België, is het een niet te missen beurs voor iedereen die (ver)bouwplannen heeft. Ook degenen die toe zijn...

Lees meer
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium

De keuken is dé plek waar je samen met familie en vrienden geniet van bijzondere momenten. Het is jouw toneel waar jij in de potten en pannen roert. En die ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken