Gietvloeren: een industriële look voor je woning

Een tiental jaar geleden werden gietvloeren praktisch enkel toegepast in industriële gebouwen. Door hun bijzondere eigenschappen (sterk, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk...) zijn ze populair in ziekenhuizen, fabrieken... Om diezelfde redenen maken ze tegenwoordig ook furore in onze woningen. En door hun geringe dikte zijn ze een interessante oplossing bij renovatie. Een toer van de verschillende soorten gietvloeren.

Ze ogen strak en hip, zijn naadloos, beschikbaar in talloze kleuren, onderhoudsvriendelijk en in de meeste gevallen kan je een gietvloer perfect combineren met vloerverwarming.
Grosso modo wordt een onderscheid gemaakt tussen harsgebonden gietvloeren, cementgebonden vloeren en mortel- of troffelvloeren. We bespreken ook nog enkele trendy afgeleiden van gietvloeren.

Harsgebonden gietvloeren

De doorgaans gebruikte kunstharsen bij gietvloeren zijn epoxy en polyurethaan (PU).

Epoxy wordt vooral gebruikt voor industriële toepassingen en garages. In interieurs komt hij minder goed uit de verf. Epoxy wordt namelijk zeer hard en heeft de neiging te scheuren wanneer de ondergrond niet honderd procent stabiel is. Voor vloerverwarming is een epoxy gietvloer dan ook niet geschikt. Bovendien verkleurt deze hars makkelijk onder invloed van uv-stralen en is hij gevoelig voor krassen.  

Polyurethaan is zachter en elastischer dan epoxy en daarom ook geschikt voor vloerverwarming. Net als bij epoxy is een PU-vloer naadloos, vloeistofdicht en vangt hij contactgeluiden op. Zowel epoxy- als PU-vloeren kunnen indien nodig hercoat worden.

Epoxy- en PU-vloeren worden in lagen van 3 à 4 millimeter aangebracht op een stabiele en perfect droge ondergrond. Maar je kan ze ook aanbrengen boven op bestaande stijve harsvloeren en zelfs een tegelvloer, voor zover ze goed kunnen hechten. Dit is een grote troef bij renovatie!

Prijsklasse epoxy: 70 tot 110 euro/m2
Prijsklasse PU: 80 tot 120 euro/m2

Cementgebonden gietvloeren

Cementgebonden gietvloeren bestaan uit een mix van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Ze ogen industrieel en passen perfect in eigentijdse woningen. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, stevig en slijtvast en zeer geschikt bij renovatie. Bestaande vloeren van zandcement en tegels vormen geen probleem als ondergrond, zolang ze maar vlak en vormvast zijn. Een cementgebonden gietvloer is wel niet zelfnivellerend. Er is heel wat handwerk nodig om de vloer mooi egaal te krijgen. Hij is ook niet helemaal vloeistofdicht, zodat hij niet in aanmerking komt voor badkamers. 

Prijsklasse: 75 tot 120 euro/m2

Troffelvloeren

Een troffel- of mortelvloer bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels die met epoxy gebonden zijn, waardoor hij bijzonder sterk is. Hij is hygiënisch en slijtvast en vindt toepassingen in nieuwbouw en renovaties. Troffelvloeren zijn niet zo krasgevoelig als PU-vloeren en komen ook in aanmerking voor vloerverwarming. 

Prijsklasse: 60 tot 80 euro/m2

Steentapijt en marmertapijt

Steentapijt heeft ongeveer dezelfde opbouw als een troffelvloer maar is opener en groffer van structuur. Vandaar dat hij ook wel korrelvloer wordt genoemd. Hij bestaat uit een massa kleine steentjes van allerlei origine. Ook hier is epoxy het bindmiddel. Steentapijt kan boven op een bestaande vloer worden gegoten, wat hem ook interessant maakt bij renovatie. Ook hier moet de ondergrond wel egaal, droog, vetvrij en vormvast zijn en vooraf een primerlaag hebben gekregen. Hij is te verkrijgen in alle mogelijke kleuren en in open of gesloten structuur. Enkel in dat laatste geval komt hij ook in aanmerking voor vochtige ruimtes. Een combinatie met vloerverwarming is perfect mogelijk. 

Bij marmertapijt worden marmerkorrels met een transparante epoxyhars gebonden. Voor het overige kan hij best vergeleken worden met steentapijt en heeft hij gelijkaardige eigenschappen: hij is slijtvast, geluidsabsorberend, stevig en in een gesloten structuur onderhoudsvriendelijk. 

Prijsklasse steentapijt: 30 tot 50 euro/m2
Prijsklasse marmertapijt: 40 tot 55 euro/m2

Terrazzo

Terrazzovloeren – ook wel granito genoemd – zijn samengesteld uit gebroken korrels marmer, graniet of zandsteen vermengd met cement of een ander bindmiddel. Deze mortel wordt in een laag van 15 millimeter op de ondergrond aangebracht. Na droging wordt de vloer geschuurd en gepolijst wat hem een stijlvolle en duurzame uitstraling geeft. De vele kleurencombinaties zorgen ervoor dat hij in alle interieurs tot zijn recht komt. Hij is vloeistofdicht zodat hij ook voor keukens en badkamers geschikt is. Voor het onderhoud volstaan een wekelijkse stofzuigbeurt. Terrazzo vereist wel een dosis ambachtelijke kennis. Het gieten ervan is arbeidsintensief waardoor de kostprijs relatief hoog ligt. 

Prijsklasse: 200 tot 250 euro/m2

Mortex

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Deze waterdichte afwerkingspleister kan op de meeste ondergronden worden aangebracht. Voorwaarde is wel dat ze voldoende stabiel en stevig zijn, en geen barsten vertonen.

Mortex wordt niet alleen op de vloer aangebracht, maar ook tegen de muren, en loopt naadloos over van het ene naar het andere oppervlak. Het aantal te nemen hoeken speelt echter wel een rol in de prijsbepaling.

De dikte bedraagt 2 à 4 millimeter. De kleurencombinaties zijn eindeloos. Mortex wordt met natuurlijke pigmenten in de massa gekleurd waardoor het een specifieke uitstraling heeft. Ook hier spelen de ambachtelijke kwaliteit van de plaatser een grote rol. 

Prijsklasse: 80 tot 125 euro/m2

Tekst Jos Segaert
Openingsbeeld © Steppa

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!

Bij een badkamerrenovatie denkt u meestal eerst aan het esthetische aspect: nieuwe tegels en modern meubilair. Maar vergeet ook de basis van comfort niet:...

Lees meer
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren

Ga je bouwen of verbouwen? Bekijk dan onze 6 tips die je helpen een pak te besparen op je energiefactuur. Met onze slimme zelfbouwoplossingen maken wij...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken