Handige tips om je tuinmeubelen schoon te maken

Hoe maak je je tuinmeubelen schoon en laat je ze weer glanzen als nieuw? En welke behandelingen zijn de beste? Deze en andere antwoorden vind je hier terug.

Teak tuinmeubelen schoonmaken

Licht verweerde of sterk vervuilde tuinmeubelen glanzen weer als nieuw na een behandeling met een 'kunststofvernieuwer'. Die producten verwijderen het verweerde en vuile toplaagje en polieren de onderliggende laag volledig glad. Op een terras waar de meubelen in teak geen gelijkmatige bezonning krijgen, kan het gebeuren dat ze ongelijkmatig grijs worden, wat weinig esthetisch is. In dat geval behandel je ze best dadelijk na aankoop met teakolie.

Wat met gevlochten kunststof meubelen?

Gevlochten kunststof tuinmeubelen zijn eveneens weersbestendig. Bij kouder weer is het vlechtwerk iets minder soepel en dus kwetsbaarder. Maar doorgaans zit je dan niet in je tuin. Bij langere regenperiodes en zeker voor de winter sla je tuinmeubelen best op in een droge, niet-verwarmde ruimte. Heb je zo'n ruimte niet en moeten de meubelen buiten blijven, dan zet je ze best onder een afdak of overkapping en overdek je ze nog met een zeil maar wel zo dat luchtcirculatie mogelijk blijft. Zo ga je schimmelvorming tegen. Is de ruimte beperkt, geef dan bij de aankoop beter de voorkeur aan opklapbare meubelen die minder bergruimte vragen.

Opgelet met reinigingsmiddelen

Agressieve reinigingsmiddelen als allesreinigers, chloorhoudende producten (javelwater bijvoorbeeld) en bijtende producten kun je best vermijden voor het onderhouden of opfrissen van tuinmeubelen. Vooral metalen onderdelen kunnen te lijden hebben van dergelijke producten. Een gewoon sopje van zachte (bruine) zeep is het meest aangewezen. Dat sopje is ook niet schadelijk voor je grasveld of planten.

Tip: Bewaar altijd de handleiding van de set tuinmeubelen die je net hebt aangekocht. Daarop staan meestal alle aanwijzingen voor het onderhoud vermeld en soms zelfs met de producten die je best gebruikt voor een aangepaste verzorging.

Houten tuinmeubelen oplappen

Komen er onderdelen van een duur houten tuinmeubel los, probeer die dan nooit snel zelf te 'herstellen' met nagels of schroeven. Die metalen onderdelen kunnen roesten en het hele meubel lelijk maken; als het hout al niet scheurt bij een onoordeelkundige reparatie. Vraag liever aan het tuincentrum of aan een goede timmerman om het meubel professioneel te herstellen. Vraag wel eerst een schriftelijke prijsofferte om onaangename verrassingen te vermijden.

Tip: met dit stappenplan onderhoud je houten tuinmeubelen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel

Heb je genoeg van onkruid in je tuin, maar gebruik je liever geen pesticiden? Een onkruidbrander op propaangas is een veilig alternatief. Ook bij andere...

Lees meer
Nog even aan de slag en je geniet de hele zomer van je terras!
Nog even aan de slag en je geniet de hele zomer van je terras!

Van de zomerzon genieten doe je uiteraard het liefst op een mooi en proper plekje, maar na een lange winter is je terras meestal wel aan een grondige...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken