De laatste jaren doen steeds meer mensen die op vakantie willen gaan aan “huizenruil”. Het principe is eenvoudig: je zoekt ergens ter wereld iemand die voor een korte tijd zijn of haar huis (of appartement) wil ruilen tegen het jouwe. En hiervoor betaal je elkaar niets.
Huizenruil: goedkoop op vakantie
Het grootste voordeel van deze formule is dat je tegen een beperkte kostprijs op vakantie kan gaan. Je logement hoef je alvast niet te betalen. En heel wat zaken die je anders zou meesleuren in je valies, kan je thuis laten omdat ze op je bestemming al aanwezig zijn (handdoeken, lakens...).
Het laat je bovendien toe op een andere manier te reizen, en te logeren op plekken waar je anders niet zou komen of die anders te duur zijn. Een bijkomend voordeel is dat jouw woning zelf ook niet leegstaat terwijl je op vakantie bent. Op deze manier is ze beveiligd tegen bijvoorbeeld inbraak tijdens jouw afwezigheid.
Aan de andere kant haal je natuurlijk wel iemand in huis die je helemaal niet kent en waarvan je niet weet hoe zorgzaam die zal omspringen met je huis en je spullen. Neem daarom voor je je vakantie definitief vastlegt, zeker contact op met de persoon waarmee je wil ruilen. Zo krijg je toch al een beeld van de andere partij. Heb je je twijfels, ga dan op zoek naar een andere ruilpartner
Geen wettelijke regeling
Er bestaat geen specifieke wettelijke regeling over het ruilen van huizen. Dat betekent dat je zowat onbeperkt onderling afspraken kan maken over jullie respectieve rechten en plichten. Zo is het misschien wel interessant om afspraken te maken over eventuele verbruikskosten, wat met internationale telefoongesprekken… Zet dat alles ook op papier.
De website via dewelke je de huizenruil hebt vastgelegd, kan echter wel een standaardformulier met afspraken hanteren waaraan je je dient te houden. Kijk dat na voor je aan een huizenruil begint.
Denk aan de verzekering
Je zal het maar meemaken, dat je op je vakantiebestemming een ongelukje tegenkomt waardoor je schade veroorzaakt aan de woning of de inboedel van je ruilpartner. Of omgekeerd, dat hij of zij schade veroorzaakt aan jouw woning. Je kan dus maar best een verzekering hebben die dit soort schade dekt. Bekijk voor je vertrekt met je verzekeraar of je voor zo'n problemen voldoende verzekerd bent. Is dat niet het geval, sluit dan een bijkomende polis af.
Gaat er toch iets mis en is je logé niet verzekerd, dan kan je hem of haar aansprakelijk proberen te stellen. De kans bestaat echter dat je een procedure zal moeten opstarten. Bovendien is het ook helemaal niet zeker dat je de schadevergoeding zal kunnen recupereren.
Je zou in principe kunnen afspreken dat jullie elk een waarborg betalen voor het gebruik van elkaars woning. De meeste organisaties die huizenruil aanbieden, raden dit achter af.
Neem een annulatieverzekering
Ook al is het logement gratis, je reiskosten zijn dat meestal niet. Neem je het vliegtuig naar je bestemming, is het geen slecht idee om een annulatieverzekering te nemen. Er kan immers altijd iets tussenkomen of de andere partij kan zich op het laatste moment nog bedenken. Kijk wel na of de annulatieverzekering het uiteindelijk niet doorgaan van de huizenruil dekt.