In beeld: Speels, compact en energiezuinig

Doordat de kroonlijst en nok van deze rijwoning gelijk moesten zijn aan die van de andere gebouwen in de straat, en ook de diepte van de woning afgestemd moest worden op die van de buur, lag de grootte van de woning al van bij het begin vast. Randvoorwaarden waar de architecten van DENC!-STUDIO creatief mee aan de slag gingen. Want wat op het eerste gezicht lijkt op een klassieke rijwoning, is dat verre van.

Eigenlijk koesterden Ken en Wendy geen nieuwbouwplannen. Daar kwam echter verandering in toen Wendy en haar broer elk een stuk grond geschonken kregen. Via een vriend die bij DENC!-STUDIO werkte, kwam het koppel bij het Gentse architectuurbureau terecht.

Leefruimtes verspreid over twee niveaus

“Zoals in de meeste situaties was het programma voor het gelijkvloers veel groter dan dat voor de verdiepingen. Vaak wordt dat opgelost met een uitbouw naar de tuin toe, maar dat biedt zowel op het vlak van energie als budget nadelen. De woning was op zich groot genoeg. Daarom hebben we ervoor gekozen om het woonprogramma van het gelijkvloers over twee bouwlagen te spreiden."

Nu liggen de keuken en de eetkamer aan de tuinzijde op het gelijkvloers, op de eerste verdieping bevindt de woonkamer zich net aan de straatkant, die op het zuiden is georiënteerd.

Om ervoor te zorgen dat de ruimtes toch in contact staan met elkaar, is de eerste verdieping volledig opengewerkt en werd boven de eetkamer een vide voorzien, waardoor je vanuit de zithoek contact kan houden met de keuken. “Om de ruimte toch niet helemaal verloren te laten gaan, hebben we er een net in gespannen. Daarvoor gebruikten we een exemplaar dat ook in de bouw en het circus wordt gehanteerd, en dat dus voldoet aan alle mogelijke veiligheidsnormen. Het zorgt ervoor dat er van het interieur een beetje een hoek af is”, vertelt Cobbaert.

Halfopen bebouwing wordt rijhuis

Aangezien de broer van Wendy op termijn kan bouwen op het perceel ernaast, is er vooraan op het gelijkvloers een fietsenberging voorzien. Zo moeten de bewoners later niet door de woning met de fietsen en staan die altijd veilig, droog én voor het grijpen.

Ook de afwerking van de wachtgevel, waarin dus geen enkel raam kon worden voorzien, is ingegeven door de eventuele bouwplannen van de broer. “Aangezien de concrete realisatie wellicht nog tien of twintig jaar op zich laat wachten, hebben we voor een propere en degelijke afwerking gekozen. Daarom opteerden we voor zwarte leien, een relatief budgetvriendelijk materiaal.”

Koud én warm

Om het monolithische, eerder koude karakter van de woning te doorbreken werden de dagkanten van de raamopeningen afgewerkt met hout. Ook in het interieur werd er voor hout gekozen als warme toets, dat tegelijk bijdraagt aan de akoestiek.

“Verder hebben we gewerkt volgens het principe van ruwbouw als afbouw, met een plafond in betonplaten en een trap in ruw gegoten beton. Daardoor moest er niet gepleisterd of geverfd worden”, vertelt Cobbaert.

“Naast beton en hout hebben we in de keuken en het bureau wit gelakte standaardkasten voorzien. Voor de trapleuningen hebben we, net als voor de vide, met een veiligheidsnet gewerkt. Dat geeft de woning haar speelse karakter.”

Ontwerp: DENC!-STUDIO
Tekst: Elien Haentjens
Foto's: Luc Roymans
Lees de volledige reportage in het aprilnummer van Ik ga Bouwen (nr. 429)

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Innovatie en efficiëntie hand in hand: De kijkwoning van LivingWood met een excellente energiescore
Innovatie en efficiëntie hand in hand: De kijkwoning van LivingWood met een excellente energiescore

Welkom, nieuwsgierige ontdekkingsreiziger van de bouwwereld! Vandaag nemen we je op een avontuur waarbij we een kijkje nemen in de toekomst. Voor...

Lees meer
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken