De woning moest van stedenbouw de hoogte van de kroonlijst en de nok van de andere huizen in de straat volgen. Toch kan je deze rijwoning verre van klassiek noemen. Het zwarte monolithische blok vormt een rustpunt in het straatbeeld.
Loading...
Het terrein naast de woning is eigendom van de broer van de vrouw des huizes. De woning kan dus op termijn een rijwoning worden. Daarom telt de zijgevel geen enkel raam. Maar aangezien het misschien nog tien of twintig jaar kan duren voor de broer zal bouwen, wilde het koppel de wachtgevel proper en degelijk afwerken. Ze kozen voor zwarte leien, een relatief budgetvriendelijke oplossing.
Loading...
Zolang het terrein ernaast niet bebouwd is, geniet het koppel van een extra grote tuin. De aarde die uit de fundering is gehaald, is omgevormd tot een speelheuvel met daarin PE-rioleringsbuizen.
Loading...
Alle gevels van de woning én het dak zijn met zwarte leien bedekt. De houten kaders rond de ramen doorbreken het geheel en geven de woning een warme toets.
Loading...
Aan de achterzijde bevinden zich op het gelijkvloers de keuken en de eetplaats, op de eerste verdieping een bureau en op de tweede verdieping twee slaapkamers voor de kinderen.
Loading...
Aangezien de woning op termijn een rijwoning kan worden, hebben de architecten vooraan al een fietsenberging voorzien. De spijlen van de fietsenstalling doen ter hoogte van het gevelbrede raam op de eerste verdieping dienst als balustrade.
Loading...
Zicht op de voordeur vanuit de keuken.
Loading...
Aangezien het programma van de benedenverdieping veel groter was dan dat van de bovenste verdiepingen, is besloten om het over twee bouwlagen te verspreiden.
Loading...
Op het gelijkvloers liggen de keuken en de eetkamer, net als een berging en de inkom. Achter de blauwgroene muur loopt de betonnen trap naar de verdieping.
Loading...
De leefruimte is verdeeld over twee niveaus. Op de benedenverdieping staan de keuken en eetkamer in relatie tot de tuin, terwijl de woonkamer op de verdieping aan de straatkant zit. Door de open architectuur en de grote vide staat het geheel echter volledig met elkaar in verbinding.
Loading...
Dankzij de vide is er contact tussen de twee bouwlagen. Het net zorgt ervoor dat de ruimte niet helemaal verloren is. Je kan er lekker in hangen of er een boek lezen.
Loading...
Net als in de hele woning is combineert de keuken beton, hout en wit meubilair.
Loading...
De betonnen trap snijdt de woning als het ware als een mes doormidden.
Loading...
Waar het kon, is de woning zo veel mogelijk opengewerkt. Dat bevordert de ruimtelijkheid en laat toe om er op termijn makkelijk een andere bestemming aan te geven.
Loading...
In de lange wand wordt de volle kastenwand geflankeerd door twee open nissen. In de woonkamer doet hij dienst als televisiemeubel, aan de andere kant is een bureautje ingericht, dat uitgeeft op de tuin.
Loading...
Voor de afwerking van de woning kozen de eigenaars voor ‘ruwbouw als afbouw’. Het plafond uit betonplaten en de trap uit prefabbeton blijven zichtbaar. Op de vloer ligt een gepolierde betonvloer.
Loading...
Het ruwe beton wordt afgewisseld met de warmte van houten berkenmultiplex en witte kasten. Doordat de ruwbouw op veel plekken ook de afbouw was, moest er niet gepleisterd of geschilderd worden.
Loading...
Het net geeft de woning haar speelse karakter, maar wordt ook echt gebruikt.
Loading...
Er werd voor een speciaal veiligheidsnet gekozen.
Loading...
De leefruimte staat in relatie tot de straat, maar geniet toch van voldoende privacy, doordat ze op de eerste verdieping ligt en ten dele is afgebakend door de balustrade.
Loading...
De badkamer zit op de tweede verdieping, waar ook de kinderslaapkamers zich bevinden.
Loading...
In de douche wordt het plafond uit beton gecombineerd met een eenvoudige zwart-witte mozaïektegel.
Loading...
De slaapkamer van de ouders bevindt zich onder het volumineuze dak.
Loading...
De houten afwerking van de dakschilden geeft de kamer haar warme uitstraling.
Loading...
Aangezien het dakvolume té groot was om er een gewone zolder van te maken, en een dakkapel over de volledige breedte van de gevel stedenbouwkundig niet was toegelaten, hebben de architecten de dakkapel naar binnen gekeerd. Resultaat: een ruim en zonnig terras.
Loading...
Een bankje naast de trap biedt de perfecte plek om in de winter van het uitzicht te genieten.
Loading...
Doordat het terras naar het zuiden is georiënteerd, doet het dienst als zonneterras.
Doordat de kroonlijst en nok van deze rijwoning gelijk moesten zijn aan die van de andere gebouwen in de straat, en ook de diepte van de woning afgestemd moest worden op die van de buur, lag de grootte van de woning al van bij het begin vast. Randvoorwaarden waar de architecten van DENC!-STUDIO creatief mee aan de slag gingen. Want wat op het eerste gezicht lijkt op een klassieke rijwoning, is dat verre van.
Eigenlijk koesterden Ken en Wendy geen nieuwbouwplannen. Daar kwam echter verandering in toen Wendy en haar broer elk een stuk grond geschonken kregen. Via een vriend die bij DENC!-STUDIO werkte, kwam het koppel bij het Gentse architectuurbureau terecht.
Leefruimtes verspreid over twee niveaus
“Zoals in de meeste situaties was het programma voor het gelijkvloers veel groter dan dat voor de verdiepingen. Vaak wordt dat opgelost met een uitbouw naar de tuin toe, maar dat biedt zowel op het vlak van energie als budget nadelen. De woning was op zich groot genoeg. Daarom hebben we ervoor gekozen om het woonprogramma van het gelijkvloers over twee bouwlagen te spreiden."
Nu liggen de keuken en de eetkamer aan de tuinzijde op het gelijkvloers, op de eerste verdieping bevindt de woonkamer zich net aan de straatkant, die op het zuiden is georiënteerd.
Om ervoor te zorgen dat de ruimtes toch in contact staan met elkaar, is de eerste verdieping volledig opengewerkt en werd boven de eetkamer een vide voorzien, waardoor je vanuit de zithoek contact kan houden met de keuken. “Om de ruimte toch niet helemaal verloren te laten gaan, hebben we er een net in gespannen. Daarvoor gebruikten we een exemplaar dat ook in de bouw en het circus wordt gehanteerd, en dat dus voldoet aan alle mogelijke veiligheidsnormen. Het zorgt ervoor dat er van het interieur een beetje een hoek af is”, vertelt Cobbaert.
Halfopen bebouwing wordt rijhuis
Aangezien de broer van Wendy op termijn kan bouwen op het perceel ernaast, is er vooraan op het gelijkvloers een fietsenberging voorzien. Zo moeten de bewoners later niet door de woning met de fietsen en staan die altijd veilig, droog én voor het grijpen.
Ook de afwerking van de wachtgevel, waarin dus geen enkel raam kon worden voorzien, is ingegeven door de eventuele bouwplannen van de broer. “Aangezien de concrete realisatie wellicht nog tien of twintig jaar op zich laat wachten, hebben we voor een propere en degelijke afwerking gekozen. Daarom opteerden we voor zwarte leien, een relatief budgetvriendelijk materiaal.”
Koud én warm
Om het monolithische, eerder koude karakter van de woning te doorbreken werden de dagkanten van de raamopeningen afgewerkt met hout. Ook in het interieur werd er voor hout gekozen als warme toets, dat tegelijk bijdraagt aan de akoestiek.
“Verder hebben we gewerkt volgens het principe van ruwbouw als afbouw, met een plafond in betonplaten en een trap in ruw gegoten beton. Daardoor moest er niet gepleisterd of geverfd worden”, vertelt Cobbaert.
“Naast beton en hout hebben we in de keuken en het bureau wit gelakte standaardkasten voorzien. Voor de trapleuningen hebben we, net als voor de vide, met een veiligheidsnet gewerkt. Dat geeft de woning haar speelse karakter.”
Ontwerp: DENC!-STUDIO Tekst: Elien Haentjens Foto's: Luc Roymans Lees de volledige reportage in het aprilnummer van Ik ga Bouwen (nr. 429)
Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...
Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...
Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...