5 tips om je wasplaats of berging praktisch in te richten

Nu we met z’n allen kleiner gaan wonen, worden we verplicht om alle beschikbare ruimte in huis optimaal te benutten. Geen betere plaats om daarmee te beginnen dan de wasplaats, berging of bijkeuken. Deze tips helpen je om je berging in te richten met oog voor ergonomie en duurzaamheid.

Tip 1: maak een lijstje

Voor je hulp inroept, maak je het best eerst een lijstje van de spullen die je in je berging kwijt wil. Ga je er enkel je voedselvoorraad en wat extra keukenmateriaal bewaren of wil je in de berging ook je wasmachine, droogkast, strijkplank en schoonmaakproducten stockeren? Lijst alles op en denk op voorhand al eens na waarvoor je lades, rekken en opbergvakken nodig hebt.

Tip 2: maatwerk

Je levensstijl, de grootte van je gezin en uiteraard ook de beschikbare ruimte zijn allemaal factoren die mee bepalen hoe jouw ideale berging of wasplaats eruit ziet. Alleen zijn die factoren voor iedereen anders, dus een standaard berging zal nooit 100% afgestemd zijn op jouw behoeften. Laat je berging daarom op maat maken. Dan kan je elk hoekje en kantje optimaal benutten en ben je zeker dat alle nodige elementen aanwezig zijn.

Tip 3: ergonomie

Een berging is vooral een functionele ruimte, dus je hebt er alle baat bij om ze zo praktisch en ergonomisch mogelijk in te richten. Plaats bijvoorbeeld de voorwerpen en toestellen die je het vaakst gebruikt op ooghoogte. Zo verklein je het risico op lage rugpijn door te veel te bukken en heffen. Let er bij het inrichten van je berging ook op dat je zware spullen onderaan zet en lichtere bovenaan en gebruik indien mogelijk lades en schuifdeuren om je opbergruimte te optimaliseren. Voorzie ook lades en planken op werkhoogte waar je eventueel je wasmand kan neerzetten om de wasmachine te vullen en je je wasproducten binnen handbereik hebt.

Tip 4: duurzaamheid

Een praktische berging of wasplaats kan met een beetje extra denkwerk meteen ook een duurzame ruimte zijn. Isoleer de kamer bijvoorbeeld om alle spullen tegen warmte en vocht te beschermen en haal via een koepel of raam zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnen. Dat kan je dan aanvullen met ledlampen met een bewegingssensor. Ledverlichting is maar liefst 90% zuiniger dan gloeilampen en de sensor zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden als je niet in de berging bent. Kies uiteraard ook voor energiezuinige toestellen. Die zijn goed voor het milieu én je portemonnee.

Tip 5: aandacht voor veiligheid

Denk bij de inrichting van je berging of wasplaats ook aan je eigen veiligheid en die van je kinderen. Zo weet iedereen wel dat je giftige schoonmaak- en wasproducten buiten bereik van de kinderen moet zetten, maar zorg bijvoorbeeld ook voor veilige stopcontacten, vermijd scherpe of uitstekende haakjes en voorzie een trapje of ladder als je opbergruimte tot aan het plafond reikt. Zo kan je overal goed aan en vermijd je dat er spullen vallen wanneer je ze uit het rek of de kast wil nemen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Zo pas jij roze toe in je interieur
Zo pas jij roze toe in je interieur

Het effect van roze in je interieur is afhankelijk van de intensiteit. Zachtroze is rustgevend, magenta is koeler en prikkelender. Hoe dan ook, roze is en...

Lees meer
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann

Nu de lente in het land is, is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Maar waar blijf je met al je tuingereedschap? Heb je ook nood aan extra ruimte...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken