Wat is regenwaterrecuperatie?

Regenwater valt helemaal gratis uit de lucht. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. In plaats van regenwater rechtstreeks naar de riolering te laten lopen, komt het daarom vandaag steeds vaker terecht in een apart circuit voor huishoudelijk gebruik.

De regenwateropvang

Over het algemeen wordt het hemelwater opgevangen via de dakvlakken van je woning. Bij een hellend dak is het gerecupereerde hemelwater doorgaans properder dan bij een plat dak, waarop stof en vuil zich kunnen ophopen en afgevallen bladeren blijven liggen. Sommige afwerkingen hebben eveneens een negatieve invloed op de kwaliteit van het regenwater. En ook de combinatie van een groendak en de recuperatie van regenwater is verre van ideaal, aangezien dat laatste vervuild raakt tijdens de passage door het substraat.

Voorfilter regenwater

Tussen de toezichtput, waar het water afkomstig van de dakvlakken samenkomt, en de regenwatertank zelf houdt een voorfilter de grootste vervuiling (dode bladeren, takjes…) tegen. Deze voorfilter zorgt ervoor dat het water in de opslagtank minder snel vervuild raakt.

Regenwaterput

Het regenwater komt na de voorfiltratie terecht in een bovengrondse of ondergrondse opslagtank. Een regenwaterput heeft als grootste voordelen dat het water er koel blijft en de waterkwaliteit niet wordt aangetast doordat er geen algen in kunnen groeien. De regenwatertank bestaat bij voorkeur uit beton, want dit materiaal verzacht het regenwater door de natuurlijke zuurtegraad ervan te neutraliseren en het te mineraliseren. Dat natuurlijke proces maakt het regenwater minder agressief voor je leidingen en sanitaire toestellen.

Huishoudelijk gebruik

Voor heel wat huishoudelijke toepassingen moet het water dat wordt gebruikt niet van drinkbare kwaliteit zijn: de tuin sproeien, de auto wassen, het toilet spoelen, de wasmachine doen draaien, … Doordat regenwater geen kalk bevat, is het voor deze toepassingen zelfs beter dan leidingwater.

Om regenwater te kunnen hergebruiken, is de installatie van een hydrofoorpomp noodzakelijk. Die pompt het water op uit de tank of put en slaat een paar liter onder druk op in een klein reservoir. Wanneer je dan een kraan op regenwater opendraait, komt het water er meteen onder druk naartoe gestroomd. Tegelijk start de pomp automatisch op zodat het reservoir weer wordt bijgevuld en de druk constant blijft.

Regenwaterfilter

Tussen de regenwaterpomp en de leidingen komt eveneens een filtersysteem. Dat bestaat doorgaans uit een sedimentfilter van 50 of 25 micron en een filter met een doorlaatbaarheid van 10 micron die de fijne deeltjes tegenhoudt. Deze kan je aanvullen met een actief-koolfilter die geuren absorbeert en de verkleuring van het water voorkomt. Die laatste is aangeraden wanneer je regenwater gebruikt voor de toiletten of de wasmachine.

De infiltratie

Bij hevige regen of een onweer zal je niet al het water kunnen stockeren. In dat geval loopt het overtollige water via de overloop van de regenput rechtstreeks weg naar de openbare riolering of naar een infiltratiesysteem in de tuin. De voorkeur gaat naar deze tweede optie, aangezien het regenwater bij hevige regenval dan niet massaal in de openbare riolering terechtkomt, maar geleidelijk aan kan infiltreren in de bodem. Afhankelijk van de aard en de oppervlakte van je terrein kan het infiltratiesysteem bestaan uit infiltratiebekkens of -kratten, een draineerbuis, een natuurlijke moeraszone (wadi), …

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken