Energieprijzen swingen de pan uit: zo hou je je budget toch onder controle

Nadat de energieprijzen vorig jaar een historisch laag niveau bereikten, zien we nu het tegenovergestelde. De prijzen voor elektriciteit en gas schieten pijlsnel de hoogte in en zorgen voor een ongekend hoge energiefactuur. Maar hoe kan je de impact van deze stijgingen op je energiebudget tot een minimum beperken en welke premies geven je hierbij een extra duwtje in de rug? We zochten het voor jou uit.

Heropleving economie

Nu de economie heropleeft na de coronacrisis trekt ook de vraag naar olie en gas weer aan. Wanneer je de stijgende vraag combineert met de verdubbelde CO2-heffingen en de ongezien hoge petroleum- en steenkoolprijzen is het niet te verwonderen dat je energiefactuur een pak hoger ligt dan een jaar geleden. Wie zijn jaarlijkse afrekening binnen de perken wil houden, kan zijn maandelijkse voorschot aanpassen, maar waarom blijven betalen als je met enkele eenvoudige ingrepen je verbruik onder controle kan houden?

Energiebesparende ingrepen

We willen allemaal wel onze energiefactuur verlagen, maar dan liefst zonder in te boeten aan comfort. Hoe je dat doet? Door te investeren in energiebesparende ingrepen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan één van deze duurzame oplossingen?

Hoogrendementsbeglazing

In een slecht geïsoleerde woning gaat maar liefst 40% van de warmte verloren via de ramen. Investeren in hoogrendementsbeglazing of driedubbele beglazing levert je dan ook meteen een mooie energiebesparing op. Let bij de aankoop van je glas vooral op de isolatiewaarde of U-waarde, want hoe lager dit getal, hoe meer je bespaart.

Premie: laat je hoogrendementsbeglazing plaatsen door een erkende aannemer en is de U-waarde van je glas gelijk aan of kleiner dan 1,0 W/m²K? Dan heb je recht op een premie van 16 euro/m2.

Nieuwe verwarmingsketel of warmtepomp

Wanneer je verwarmingsinstallatie ouder is dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om een nieuwe condenserende verwarmingsketel te kopen. Die heeft een veel hoger rendement en is dus een pak energiezuiniger. Je bespaart al snel tot 33% energie, waardoor je je investering in zeven tot tien jaar terugverdient. Een volwaardig milieuvriendelijk alternatief voor een oude cv-ketel is de warmtepomp. De overstap naar hernieuwbare energie die je gratis uit de natuur haalt, zal niet alleen een gunstige invloed hebben op je energiefactuur, maar is meteen ook een goede zaak voor het milieu.

Premie: afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, heb je in 2021 recht op een premie van de Vlaamse overheid tussen 300 en 4.000 euro. Zo krijg je voor een lucht-luchtwarmtepomp 300 euro, voor een hybride lucht-waterwarmtepomp 800 euro en voor een lucht-waterwarmtepomp 1.500 euro. Wie investeert in een geothermische warmtepomp kan tellen op een premie van 4.000 euro.

Extra isolatie

Je woning efficiënt verwarmen is natuurlijk pas mogelijk als je ook werk hebt gemaakt van een optimale isolatie. Dat kan al met kleine ingrepen zoals isolatiestrips rond je vensters, isolerende folie achter je radiatoren of geïsoleerde leidingen. Maar als je over het nodige budget beschikt, kan je met grotere ingrepen uiteraard een beter resultaat behalen. Zo hebben een goede dak- en spouwmuurisolatie een grote impact op je energieverbruik en zal ook vloerisolatie zijn effect niet missen.

Premie: voor dakisolatie mag je tellen op een premie van 4 euro/m2, voor vloerisolatie is dat 6 euro/m2. Bij muurisolatie is het premiebedrag afhankelijk van de plaats waar je isoleert. Voor spouwmuurisolatie krijg je bijvoorbeeld 5 euro/m2,maar voor isolatie aan de binnenzijde is dat al 15 euro/m2 en dat bedrag verdubbelt nog eens als het gaat over buitenmuurisolatie.

Zonne- of warmtepompboiler

Voor het verwarmen van je sanitair water kan je dankzij de nieuwste technieken gebruikmaken van zonnewarmte of warmte uit de omgevingslucht. Zeker voor grote gezinnen die veel warm water verbruiken, is de installatie van een zonneboiler of warmtepompboiler een interessante investering.

Premie: voor een zonneboiler mag je tellen op een premie van 550 euro/m2 per apertuuroppervlakte met een maximum van 2.750 euro per wooneenheid. Kies je voor een warmtepompboiler? Dan heb je recht op een premie van 300 euro.

Energiewinst berekenen

Ben je benieuwd welke duurzame oplossingen jou de grootste energiewinst en het hoogste rendement opleveren? Dat bereken je eenvoudig met de energiewinstcalculators van de Vlaamse overheid. Die geven je per energiebesparende maatregel een mooi overzicht van de precieze energiewinst voor jouw woning en vertellen je bovendien op hoeveel jaar je je investering terugverdient.

Energiepremies

Om in aanmerking te komen voor de vermelde BENOvatiepremies van netbeheerder Fluvius is het wel belangrijk dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer. Alle BENOvaties die je uitvoert komen terecht in de BENO-pass, een handig elektronisch dossier dat automatisch wordt aangemaakt voor jouw woning of appartement. Voer je drie of meer energetische ingrepen uit? Dan kom je ook nog eens in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus en krijg je dus een extra premie bovenop de individuele BENOvatiepremies.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 “Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt
“Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt

De laatste maanden zijn onze energiefacturen sterk gestegen. We moeten dus manieren zoeken om energie te besparen. De beste manier om energie te besparen...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken