Investeren in een hoogrendementsketel? "Je bespaart tot 40% op je energiefactuur"

De energieprijzen bereiken recordhoogtes. Heb jij nog een verouderde verwarmingsinstallatie? Dan kan een hoogrendementscondensatieketel mogelijk soelaas brengen. Je bespaart hiermee tot 40% op je energiefactuur. Hoeveel kost zo’n ketel? Welke premies kan je aanvragen? En hoelang duurt het vooraleer je hem terugverdiend hebt? We vroegen het aan verwarmingsinstallateur Giel Van Haecke.

Hoogrendementsketels zijn de voorbije jaren de standaard geworden bij het bouwen of verbouwen van woningen. Wie nog niet over zo’n ketel beschikt en bijvoorbeeld nog een oude stookinstallatie heeft, kan een pak besparen op de energiefactuur. Zeker nu de gasprijzen recordhoogtes bereiken, is de investering in een hoogrendementscondensatieketel het overwegen waard.

Hoe werkt het?

Hoogrendementsketels hebben zoals de naam doet vermoeden een hoger rendement dan de oude conventionele gasketels. Om gas om te zetten in warmte, moet de grondstof verbrand worden. Bij dat proces ontstaan waterdamp en verbrandingsgassen. Waar die bij verouderde ketels worden afgevoerd via een afvoerpijp of de schoorsteen, gebeurt dat bij een hoogrendementsketel niet. De ketel benut de warmte in de rookgassen, die anders door de schoorsteen verdwijnt. Die warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en de ketel dus een beter rendement haalt.

Wanneer is een hoogrendementsketel interessant?

Volgens verwarmingsinstallateur Giel Van Haecke kan overschakelen naar een nieuwe ketel voor iedereen interessant zijn. “Zeker met de hoge gasprijzen die we nu zien”, zegt Van Haecke. “Hoe meer je verbruikt, hoe groter het verschil op je energiefactuur zal zijn.” Afhankelijk van je oude installatie, kan je volgens de installateur met een hoogrendementsketel tot 40% op je energiefactuur besparen. Al is een degelijk onderhoud dan wel noodzakelijk. Lees hier meer tips over hoe je het meeste uit je condensatieketel haalt.

Wat kost het?

Hoeveel zo’n ketel kost is afhankelijk van het type. “Als je de Rolls-Royce van de ketels koopt, betaal je al snel 3 à 4.000 euro of zelfs meer”, zegt Van Haecke. “Is dat nodig? Niet noodzakelijk. Voor een gezin van 4 personen met een normaal verbruik, heb je al een goede ketel voor 1.400 euro exclusief btw. Daar komen natuurlijk wel nog de plaatsingskosten bij. De prijzen kunnen bovendien schommelen. Zo’n ketel bestaat hoofdzakelijk uit aluminium en koper en ook de prijzen van die materialen zijn fiks gestegen.”

Voor die plaatsingskosten rekenen veel installateurs dezer dagen een dagvergoeding aan. Een fenomeen dat je door de schommelende prijzen in de bouwsector steeds vaker ziet. “Elke installatie is natuurlijk anders. Zijn er extra onderdelen nodig? Of is het enkel aansluiten? Je moet toch rekenen op gemiddeld een kleine 1.000 euro”, zegt Van Haecke. “Maar zeker met de huidige energieprijzen kan je die investering relatief snel terugverdienen.” Lees hier waar je op moet letten wanneer je je verwarmingsketel vervangt.

Zijn er premies?

Voor het plaatsen van een gascondensatieketel kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een renovatiepremie indien je een verwarmingsketel met hoog rendement plaatst om je volledige woning mee te verwarmen. De premie bedraagt tot 30% van de goedgekeurde facturen. Als beschermde klant kan je van netbeheerder Fluvius een premie krijgen tot 1.800 euro. Afhankelijk van waar je woont kan je ook recht hebben op gemeentelijke subsidies. Woon je in Brussel, dan kan je een premie ontvangen voor de installatie van een gasketel tot 1.200 euro. Stap je over op een verwarming op aardgas in Wallonië, dan biedt ORES je een premie tot 400 euro en een gratis aansluiting op aardgas.

Tip: Ontdek via de Premielinker op welke premies jij precies recht hebt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting
Meest eenvoudig te plaatsen: de radiator met middenaansluiting

Meestal zitten de aansluitingen van je radiatoraan de zijkant, maar bij een radiator met middenaansluiting zitten de aansluitingen aan de onderzijde in het ...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken