Investeren in een hoogrendementsketel? "Je bespaart tot 40% op je energiefactuur"

De energieprijzen bereiken recordhoogtes. Heb jij nog een verouderde verwarmingsinstallatie? Dan kan een hoogrendementscondensatieketel mogelijk soelaas brengen. Je bespaart hiermee tot 40% op je energiefactuur. Hoeveel kost zo’n ketel? Welke premies kan je aanvragen? En hoelang duurt het vooraleer je hem terugverdiend hebt? We vroegen het aan verwarmingsinstallateur Giel Van Haecke.

Hoogrendementsketels zijn de voorbije jaren de standaard geworden bij het bouwen of verbouwen van woningen. Wie nog niet over zo’n ketel beschikt en bijvoorbeeld nog een oude stookinstallatie heeft, kan een pak besparen op de energiefactuur. Zeker nu de gasprijzen recordhoogtes bereiken, is de investering in een hoogrendementscondensatieketel het overwegen waard.

Hoe werkt het?

Hoogrendementsketels hebben zoals de naam doet vermoeden een hoger rendement dan de oude conventionele gasketels. Om gas om te zetten in warmte, moet de grondstof verbrand worden. Bij dat proces ontstaan waterdamp en verbrandingsgassen. Waar die bij verouderde ketels worden afgevoerd via een afvoerpijp of de schoorsteen, gebeurt dat bij een hoogrendementsketel niet. De ketel benut de warmte in de rookgassen, die anders door de schoorsteen verdwijnt. Die warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en de ketel dus een beter rendement haalt.

Wanneer is een hoogrendementsketel interessant?

Volgens verwarmingsinstallateur Giel Van Haecke kan overschakelen naar een nieuwe ketel voor iedereen interessant zijn. “Zeker met de hoge gasprijzen die we nu zien”, zegt Van Haecke. “Hoe meer je verbruikt, hoe groter het verschil op je energiefactuur zal zijn.” Afhankelijk van je oude installatie, kan je volgens de installateur met een hoogrendementsketel tot 40% op je energiefactuur besparen. Al is een degelijk onderhoud dan wel noodzakelijk. Lees hier meer tips over hoe je het meeste uit je condensatieketel haalt.

Wat kost het?

Hoeveel zo’n ketel kost is afhankelijk van het type. “Als je de Rolls-Royce van de ketels koopt, betaal je al snel 3 à 4.000 euro of zelfs meer”, zegt Van Haecke. “Is dat nodig? Niet noodzakelijk. Voor een gezin van 4 personen met een normaal verbruik, heb je al een goede ketel voor 1.400 euro exclusief btw. Daar komen natuurlijk wel nog de plaatsingskosten bij. De prijzen kunnen bovendien schommelen. Zo’n ketel bestaat hoofdzakelijk uit aluminium en koper en ook de prijzen van die materialen zijn fiks gestegen.”

Voor die plaatsingskosten rekenen veel installateurs dezer dagen een dagvergoeding aan. Een fenomeen dat je door de schommelende prijzen in de bouwsector steeds vaker ziet. “Elke installatie is natuurlijk anders. Zijn er extra onderdelen nodig? Of is het enkel aansluiten? Je moet toch rekenen op gemiddeld een kleine 1.000 euro”, zegt Van Haecke. “Maar zeker met de huidige energieprijzen kan je die investering relatief snel terugverdienen.” Lees hier waar je op moet letten wanneer je je verwarmingsketel vervangt.

Zijn er premies?

Voor het plaatsen van een gascondensatieketel kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een renovatiepremie indien je een verwarmingsketel met hoog rendement plaatst om je volledige woning mee te verwarmen. De premie bedraagt tot 30% van de goedgekeurde facturen. Als beschermde klant kan je van netbeheerder Fluvius een premie krijgen tot 1.800 euro. Afhankelijk van waar je woont kan je ook recht hebben op gemeentelijke subsidies. Woon je in Brussel, dan kan je een premie ontvangen voor de installatie van een gasketel tot 1.200 euro. Stap je over op een verwarming op aardgas in Wallonië, dan biedt ORES je een premie tot 400 euro en een gratis aansluiting op aardgas.

Tip: Ontdek via de Premielinker op welke premies jij precies recht hebt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!

Heb jij de afgelopen zomers ook liggen puffen door de hitte binnenshuis? Wacht dan dit jaar niet tot de zomer voor het plaatsen van een airco. Met de...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken