Binnenkort verplicht renoveren na aankoop woning? Met deze ingrepen bespaar je de meeste energie

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) pleit voor een verplichte renovatie na de aankoop van een woning. Het is één van de voorstellen om de Vlaamse uitstoot in één klap fors te verlagen. Met welke ingrepen kan je de meeste energie besparen? En hoeveel zal dat kosten?

Energie-efficiënte woningen: dat is de ambitie van de SERV. Geen evidente opgave als je weet dat 70 procent van de Vlaamse woonhuizen is gebouwd voor 1981, toen er nog geen energiemaatregelen waren. Toch pleit het sociaal overlegorgaan voor een verplichte renovatie na de aankoop van een woning. Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten onze gebouwen energiezuiniger worden, klinkt het.

Streven naar energielabel A voor élke woning is dus de boodschap. Of het voorstel effectief wordt goedgekeurd, is nog afwachten. Ben je van plan binnenkort een woning te kopen? Dan moet je dus mogelijk wel rekening houden met enkele verplichte renovaties. Maar met welke ingrepen kan je het meeste energie besparen? Wij zetten ze op een rij.

1. Dakisolatie

Een slechte dakisolatie zorgt voor een verlies tot 35% van alle warmte. Een goede dakisolatie beperkt dit verlies niet alleen, maar je bespaart er ook een grote som mee op je energierekening. De warmte blijft namelijk binnenshuis. Het dak isoleren kan je in principe zelf, maar let goed op wat je doet en vermijd de meest gemaakte fouten.

Hoeveel kost het? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het soort materiaal en het uurloon van de arbeiders. Voor een volledig nieuw dak moet je rekening houden met gemiddeld 175 euro/m². Enkel nieuwe dakbedekking nodig? Dan schommelen de prijzen rond de 50 euro/m². Opgelet: door de stijgende prijzen van grondstoffen in de bouwsector, kunnen de bedragen fiks oplopen en verschillen.

Premie: Laat je de dakisolatie plaatsen door een aannemer? Dan mag je rekenen op een premie van 4 euro/m2.

2. Raamisolatie

In een slecht geïsoleerde woning gaat maar liefst 40% van de warmte verloren via de ramen. Enkelvoudig glas of verouderde raampartijen in je woning? Dan is het hoog tijd om die te vervangen. Het nieuwste hoogrendementsglas isoleert tot vijfmaal beter. Het zorgt jaarlijks voor een besparing van enkele honderden euro’s op je energierekening. Natuurlijk heeft het geen zin om in raamisolatie te investeren als je muren niet goed geïsoleerd zijn.

Hoeveel kost het? Afhankelijk van de materiaalkeuze voor de omranding en het type glas. Voor dubbel glas moet je rekenen op gemiddeld 60 euro/m². Kies je liever voor het beste hoogrendementsglas? Dan betaal je 160 à 180 euro/m². De kosten kunnen nog oplopen als je zonwerend glas in huis haalt.

Premie: Laat je hoogrendementsbeglazing plaatsen door een erkende aannemer en is de U-waarde van je glas gelijk aan of kleiner dan 1,0 W/m²K? Dan heb je recht op een premie van 16 euro/m².

3. Vloer- en muurisolatie

Vloerisolatie ligt minder voor de hand, maar je bespaart er wel zo’n 15% mee op je energiefactuur. Als je de vloer aan de onderkant isoleert, krijgt optrekkende kou geen kans. Muurisolatie zorgt evengoed voor een betere energiewaarde. Hier lees je hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Hoeveel kost het? Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie moet je gemiddeld rekenen op 30 euro/m². Vloerisolatieplaten zijn ook een optie. Daar liggen de prijzen iets lager. Voor spouwmuurisolatie betaal je afhankelijk van het materiaal tussen de 15 en 30 euro/m².

Premie: Bij muurisolatie is het premiebedrag afhankelijk van de plaats waar je isoleert. Voor spouwmuurisolatie krijg je bijvoorbeeld 5 euro/m², maar voor isolatie aan de binnenzijde is dat al 15 euro/m² en dat bedrag verdubbelt nog eens als het gaat over buitenmuurisolatie.

4. Condensatieketel

Voor wie een verouderde verwarmingsinstallatie heeft, kan een hoogrendementscondensatieketel mogelijk soelaas brengen. Je kan er tot 40% mee besparen. Lees er hier meer over. Hou er wel rekening mee dat je vanaf 2022 geen nieuwe condenserende stookolieketel meer mag plaatsen als er aardgas in je straat ligt.

Hoeveel kost het? Afhankelijk van het type. Voor 1.400 euro exclusief btw heb je al een goede ketel. Voor de plaatsingskosten rekenen veel installateurs dezer dagen een dagvergoeding aan. Een fenomeen dat je door de schommelende prijzen in de bouwsector steeds vaker ziet.

Premie: Voor het plaatsen van een gascondensatieketel kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een renovatiepremie indien je een verwarmingsketel met hoog rendement plaatst om je volledige woning mee te verwarmen. De premie bedraagt tot 30% van de goedgekeurde facturen.

5. Warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinige en duurzame oplossing om je woning te verwarmen en te koelen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Hernieuwbare energie die je gratis uit de natuur haalt, zal niet alleen een gunstige invloed hebben op je energiefactuur, maar is meteen ook een goede zaak voor het milieu.

Premie: afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, heb je recht op een premie tussen 300 en 4.000 euro. Zo krijg je voor een lucht-luchtwarmtepomp 300 euro, voor een hybride lucht-waterwarmtepomp 800 euro en voor een lucht-waterwarmtepomp 1.500 euro. Wie investeert in een geothermische warmtepomp kan rekenen op een premie van 4.000 euro.

Deze premies zijn enkel geldig in Vlaanderen. Benieuwd op welke premies jij recht hebt? Check het via de Premielinker!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken