In beeld: New Yorkse loft

Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe woning had Suzanne nooit over nieuwbouw nagedacht. Totdat een makelaar haar op de casco lofts van MKA Architects wees. Ze realiseerde zich direct wat een kans het was om zelf een loft te ontwerpen. Tenminste met de hulp van haar architect.

De nieuwe woning van Suzanne maakt deel uit van het project Superlofts van MKA Architects. Een vorm van collectieve woningbouw, waarbij het de toekomstige bewoners zijn – en dus niet de grote projectontwikkelaars – die het hele gebouw vormgeven, samen met de architect. Elke bewoner heeft vervolgens ook de vrijheid om zijn of haar eigen woning in te delen. Een uitdaging die Suzanne wel zag zitten. Het bleek al snel een fijn doch ingewikkeld proces, een eigen woning ontwerpen. Want om van tevoren over elk lichtpunt en elk stopcontact te moeten nadenken, heb je toch wel wat verbeeldingskracht nodig. Suzanne ging daarom aankloppen bij de bezieler van het hele project: architect Marc Koehler van MKA Architects. Samen bedachten ze een heel mooi concept voor de binnenkant van de woning.

Open en gesloten

De loft van Suzanne telt twee beuken, die broederlijk naast elkaar liggen. Beide zijn ze maar liefst 6,70 meter breed! De architect deelde de loft dan ook op in twee delen: een open en een gesloten deel. De leefruimte heeft zowel voor- als achteraan een glazen raam – achteraan loopt het raam zelfs over de volle 13 meter door. Beide zones mogen dan apart zijn opgevat, de schuifdeuren tussen de slaapkamer en de zithoek laten je toe te profiteren van de genereuze afmetingen van de woning.

Mediterrane architectuur

De basis in de leefruimte is een losstaand element waarin zich een deel van de keuken, de voorraadkasten, de vestiaire en het toilet bevinden. Vooral de uitvoering valt op, deels in ruwe baksteen. Naast het opvallende keukenelement is de trap een sculptuur die uit één blok is vormgegeven, waardoor ze fungeert als een minimalistisch object in de ruimte. Ze leidt naar het privédakterras van Suzanne. Het maakt haar woning heel uniek want de overige dakterrassen van de Superlofts zijn veelal collectief. Tot slot zorgt de grove textuur van de kleden en dekens in de zitkamer in combinatie met het hout en het beton voor een organisch contrast.

Beton, hout en staal

Als basis in haar loft koos Suzanne voor beton, hout en staal. Ze dacht een heel concept uit met een houten keuken, een eikenhouten vloer in de slaapkamer en een gietvloer in de woonkamer. Het hout en het vele textiel in de woning bieden wat tegenwicht aan het grijze beton en het blauwstaal van de haard en voegen warmte toe. Die laatste doet dat ook letterlijk op grauwe dagen.

Licht van boven

De loft baadt in het licht, al was dat initieel veel minder het geval. De twee grote ramen voor- en achteraan zorgen uiteraard voor invallend daglicht, maar het zijn vooral de openingen die in het dak werden gemaakt, die alle ruimtes de nodige helderheid geven. Om de trap naar het terras te maken werd een enorm gat gemaakt in het dak, dat werd afgewerkt met een raam. Het was een behoorlijk ingewikkeld proces voor de bouwer, maar het resultaat is fenomenaal. Het licht dringt nu tot in de kleinste hoekjes van de leefruimte door.

De kamers die tussen de slaapkamer en de gemene trappenhal in zitten, hadden dan weer geen enkele opening naar buiten. In de gastenkamer/kantoor zorgen reguliere dakramen voor licht en lucht, terwijl vijf rondvormige daklichten voorzien van spiegels natuurlijk licht brengen in de dressing en de badkamer.

Duurzaamheid

Omdat er in elke ruimte invallend daglicht is, heeft Suzanne veel minder lampen nodig. Het koken op inductie bevalt haar ongelooflijk goed. En ook van de stadsverwarming, die middels gerecycleerd water uit oude fabrieken voor de vloerverwarming wordt aangevoerd, is ze een enorme voorstander. Zelfs de vlonders op haar dakterras zijn gemaakt van gerecycled plastic. Van het uitzicht kan Suzanne nog het allermeest genieten. “Als ik ’s avonds in bed lig, kijk ik uit over de hele stad. Echt een heel bijzonder gevoel, alsof ik in New York ben.”

Project: Marc Koehler - MKA Architects
Tekst: Emmy van Dantzig
Foto's: Jansje Klazinga
Ontdek de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 446.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Meer woonruimte creëren? Bouw slanker en duurzamer met S-line® smalle gevelstenen
Meer woonruimte creëren? Bouw slanker en duurzamer met S-line® smalle gevelstenen

Wil je meer woon- en/of werkruimte creëren bij een renovatie of nieuwbouw, dan telt elke centimeter. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte voor isolatie...

Lees meer
6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie
6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie

De gloednieuwe Amfora collectie van Wienerberger krijgt met zes nieuwe kleuren een gevoelige uitbreiding. De nieuwkomers, waarvan drie in Eco-brick formaat ...

Lees meer
Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen
Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen

Willco Products ontwikkelde met het WILLCO Iso&Stripes Systeem een totaaloplossing voor zowel het isoleren als renoveren van gevels. De doordachte...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken