Ook na 2022 verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw?

Vlaamse ministers van Wonen Matthias Diependaele en van Energie Zuhal Demir (beiden N-VA) dringen aan bij de federale regering om het gunstige btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw te verlengen. De maatregel is momenteel tijdelijk en vervalt in principe aan het eind van 2022. Als het zover komt, vrezen de ministers dat kandidaat-eigenaars minder geneigd zullen zijn om een vervallen woning aan te kopen en die te vervangen door een energiezuinige nieuwbouw, wat de klimaatambities van de Vlaamse regering zou fnuiken.

Begin november keurde de Vlaamse regering nog een aantal extra maatregelen goed om tegemoet te komen aan de klimaatambities van 2050. Enkele daarvan vallen echter onder de bevoegdheid van de federale regering, en het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw is er daar een van. “Dat btw-tarief van 6% is cruciaal om Vlamingen te overtuigen een verouderde woning af te breken en een nieuwe te bouwen met innovatieve, energiezuinige materialen”, klinkt het bij Diependaele. Aan een nieuwbouw die niet in de plaats van een vervallen woning komt, hangt nog steeds een btw-tarief van 21% vast.

Lees ook: Slopen en heropbouwen of toch maar renoveren?

Oproep aan federale regering

Diependaele en Demir trekken nu federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan de mouw om de maatregel te verlengen. “De huidige timing houdt geen rekening met de duur van een bouwproces”, zegt Diependaele. “Wie vandaag met plannen voor een vernieuwbouw naar de architect stapt, kan dat voordeeltarief nu misschien al niet meer genieten. Dat prijsverschil loopt al snel op tot tienduizenden euro’s, wat voor een aanzienlijk deel van de bevolking een stevige drempel vormt.”

Nodig voor energie-impact

Zuhal Demir benadrukt dan weer de gunstige impact die de maatregel heeft op een verminderde CO2-uitstoot. “Tegen 2050 moeten er nog bijna 3 miljoen of meer dan 94% van de Vlaamse woningen een ingrijpende energetische renovatie ondergaan. Momenteel komt nog 28% van onze CO2-uitstoot door slecht geïsoleerde woningen en verouderde verwarmingstechnieken op fosiele brandstoffen. Daar kunnen we alleen iets aan doen als iedereen een bijdrage levert, en daarvoor is het btw-tarief van 6% broodnodig.”

“Soms beter om te slopen dan te renoveren”

Sectororganisaties als de (Vlaamse) Confederatie Bouw en De Bouwunie scharen zich alvast achter een verlenging van het verlaagde btw-tarief. Tegelijk hameren ze ook op het belang van andere extra maatregelen die de Vlaamse regering trof. “De verplichting om binnen de vijf jaar na een woningaankoop die woning ook te renoveren, is een goede maatregel die jaarlijks tot 82.000 gerenoveerde woningen zal leiden” zegt Marc Dillen van de VCB. “Maar 8.000 à 10.000 daarvan zouden vanuit ecologisch en bouwkundig perspectief beter worden afgebroken en vervangen. Om dat aan te moedigen, blijft het btw-tarief van 6% essentieel.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Onafhankelijk bouw- en verbouwadvies voor particulieren
Onafhankelijk bouw- en verbouwadvies voor particulieren

Jouw droomhuis? Begin met bouwadvies!

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken