Een kinderkamer inrichten: zo creëer je een kamer op kindermaat

De master suite met een slaapkamer, dressing en badkamer voor de ouders is niet meer weg te denken uit bouw- en renovatieprojecten. Maar wat zijn de plannen voor de kinderen? En hoe richt je hun kinderkamer in? Belangrijk detail: naarmate ze opgroeien, veranderen hun behoeften. Flexibele oplossingen zijn dan ook een must.

Hoe kinderkamer inrichten?

Slaapkamer, speelkamer, doucheruimte, studeerkamer, … Hoe creëer je de ideale ruimte voor je kinderen? Het is beslist iets om over na te denken als je bouw- of renovatieplannen koestert. De situatie is natuurlijk afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt, maar er zijn enkele basisprincipes die dezelfde blijven. De dagelijkse routine van kinderen bestaat uit slapen, spelen, knutselen, tekenen, studeren, … En met wat denkwerk kan je al die functies op een harmonieuze manier organiseren.

Baby- en peutertijd

"Elk kind is uniek, net zoals elke gezinssituatie dat ook weer is”, zegt interieurontwerpster Magali Grimonprez van studio saudade. De ontwikkeling van een kind verloopt in verschillende fasen. Van nul tot vijf jaar zijn spelen en slapen zowat de enige bezigheden. We zorgen dan voor een bed met spijlen, een leunstoel om borst- of flesvoeding te geven en eventueel een luiertafel (al kan je die net zo goed een plek geven in de badkamer)." Een ladekast voor de kleertjes maakt de inrichting compleet. "Let ook op de veiligheid van je baby. Een gordijn met een trekkoord kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn."

Vooral bij een eerste kind is de verleiding vaak groot om luxueuze meubels aan te schaffen om de kinderkamer in te richten. Maar je stelt je het best de vraag of dat wel nodig is, want je gebruikt ze tenslotte maar maximum drie à zes jaar. "Veel fabrikanten bieden tegenwoordig meegroeibedden aan”, zegt Magali Grimonprez. "In dat geval is de investering de moeite waard. Zo'n bed kost meer, maar gaat ook langer mee." Een meegroeibed evolueert mee met je kind: het begint als een spijlenbed met een luiertafel als verlengstuk. Rond de leeftijd van twee à drie jaar kan je de spijlen weghalen en de luiertafel omtoveren tot een aparte commode. Het bed is dan 1,90 of twee meter lang. Zo’n meubel gaat dus mee vanaf de geboorte tot aan de adolescentie. Een tip als je kiest voor duurdere kwaliteitsmeubels: "Het meubilair mag er vooral niet te kinderachtig uitzien. Ga voor mooie materialen en neutrale tinten die je kind niet ontgroeit."

Verbeelding troef vanaf drie jaar

Vanaf de leeftijd van drie jaar beginnen kinderen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ontluiken ook hun verbeelding en creativiteit. Dat is hét moment om ergens een tafeltje te plaatsen waaraan je kind zijn eerste tekeningen en knutselwerkjes kan maken. In de slaapkamer of op een andere plek? Veel hangt af van de persoonlijkheid van je peuter. Sommigen zijn graag alleen, anderen vertoeven graag in het gezelschap van de ouders of broers en zussen.

Waar richt je de speelkamer in?
Heb je voldoende ruimte, dan is een speelkamer ideaal om de woonkamer speelgoedvrij te houden. Waar richt je zo’n plek bij voorkeur in? De zolder lijkt misschien ideaal, maar in de praktijk spelen veel kinderen graag dicht bij hun ouders. Daarom kan je zo’n ruimte beter inplannen in de buurt van de woonkamer. Later kan je die nog altijd omvormen tot een studeerkamer, tv-kamer of zelfs een voorraadkamer.

Een algemene regel is er niet: sommige kinderen zonderen zich liever af in een kamer op de bovenverdieping. Ook die kan je in de toekomst een andere bestemming geven, zoals een bureauruimte, gameplek of logeerkamer. "Van een speelkamer maak je in een handomdraai een ruimte voor tieners”, zegt Magali Grimonprez. "Een tv-toestel, een bank, ... en ze hebben een extra kamer om vrienden te ontvangen. Een droom!"

Afhankelijk van de leeftijd van je kind krijgt zijn of haar slaapkamer er heel wat functies bij: slapen, spelen, lezen, werken,… "Het is belangrijk om die zones van elkaar te onderscheiden. Op zijn rustplek kan je kind zich veilig ontspannen en de spanningen van de dag loslaten. Op zijn speelplek leeft hij of zij zich uit in een eigen wereld. Een werkplek is belangrijk zodra de schoolleeftijd aanbreekt. Je kan die verschillende zones bijvoorbeeld afbakenen met kleine opbergmodules of door ‘colour zoning’ toe te passen: verschillende zones creëren met kleuren."

Wil je niet dat de kamer bedolven wordt onder het speelgoed, plaats dan lage meubels waar de kinderen zelf vlot bij kunnen. "Sommige ouders wisselen het speelgoed af volgens de montessorimethode, zodat het kind niet afgeleid geraakt en zich concentreert op wat het krijgt aangereikt. In ieder geval is opbergruimte cruciaal: lage meubels die je kan uittrekken, bijvoorbeeld."

Alleen of met meer
Ouders met meerdere kinderen en voldoende slaapkamers vragen zich weleens af of de kinderen beter samen of apart slapen. Er bestaat geen eenduidig antwoord, want elk gezin is anders. Jongere kinderen slapen vaak graag bij hun broertjes of zusjes. Hun verlangen naar onafhankelijkheid komt pas later, in hun tienerjaren. In de tussentijd kan je een kinderkamer inrichten om te slapen en een andere om te spelen of te werken.

Als de schoolbel luidt

Zodra je kind naar de lagere school gaat, heeft hij of zij ook een werkruimte nodig. Meestal installeren ouders dan een bureau in de slaapkamer, maar er zijn ook andere opties. "Ik heb al meegemaakt dat bureaus van de slaapkamers naar de overloop verhuisden”, zegt de binnenhuisarchitect. "In een huis voor een gezin met drie kinderen richtten de ouders een langwerpig bureau in op de mezzanine. Momenteel gebruiken de ouders het overdag om te telewerken en maken de kinderen er 's avonds hun huiswerk. Zolang de bureauruimte zich op een rustige plek bevindt, levert dat geen problemen op." Denk zeker ook na over de opbergruimte voor schoolspullen.

Ook de aankleding van de kamer is cruciaal. Zodra kinderen oud genoeg zijn om hun mening te uiten en ze een eigen smaak ontwikkelen, kan je hen daar maar beter bij betrekken. "Het is belangrijk om hen inspraak te geven. Het gaat tenslotte om hun plek. Je kan ze woonbladen of Pinterestideeën voorschotelen. Maak eventueel een voorselectie en laat hen dan kiezen tussen twee of drie opties. Zo is iedereen tevreden. Voor een mooi geheel vertrek je het best van een neutrale basis, die je dan aanvult met accessoires die je telkens kan veranderen. Denk maar aan gordijnen, beddengoed, wanddecoratie, … Zo kan je de kamer voor een beperkt budget een nieuwe look aanmeten zonder al het meubilair te vervangen."

Minimale ruimte
Niet iedereen heeft een balzaal als slaapkamer. "Heel vaak is de beschikbare ruimte een spelbreker”, zegt Magali Grimonprez. "Toch kan je je in een kleine kamer goed voelen. Wie een beetje handig is, kan leuke dingen bedenken, zoals een paar gepimpte Ikea-meubels. Er is veel inspiratie te vinden op het internet." Een van de efficiëntste ideeën is de hoogslaper. De hoogte van het bed laat ruimte om er een bureau onder te plaatsen, eventueel met opbergruimte of een leeshoek. "Maar niet voor kinderen van jonger dan zes jaar”, waarschuwt de binnenhuisarchitect.

Het leven als tiener

Een volgende belangrijke fase in het leven van een kind is de overgang naar de adolescentie. Speelgoed en knuffels ruimen plaats voor een nieuwe, meer innerlijke wereld waar alles draait rond sociale netwerken en hechte vriendschappen. De slaapkamer evolueert daarin mee. "In de slaapkamer van een tiener is er bij voorkeur genoeg ruimte voor een tweepersoonsbed en/of een slaapbank om uit te klappen als er vrienden komen logeren." Een andere praktische oplossing is een onderschuifbed. Besteed zeker extra aandacht aan het comfort van de matras en het bed zelf, want je kind zal er heel wat uren op slijten.

Voor een tiener is de slaapkamer een waar toevluchtsoord. Het is een plek om te slapen, maar ook nog zoveel meer: muziek luisteren, lezen, sociale netwerken afschuimen, studeren, vrienden ontvangen,… Je moet het min of meer opvatten als een ministudio. Ook de werkplek kan in die periode een uitbreiding gebruiken, want studeren neemt steeds meer ruimte in beslag. Wil je discussies over te veel rommel vermijden? Beknibbel dan vooral niet op opbergruimte. Manden en dozen bieden een praktische en gemakkelijke oplossing.

Een eigen badkamer
Een aparte badkamer voor de kinderen is erg praktisch. Als ze jong zijn, komen ze nog graag plonzen in de badkamer van de ouders. Maar er komt een leeftijd waarop samenwonen ingewikkelder wordt. Tieners nemen graag uitgebreid de tijd voor hun lichaamsverzorging. Als ze hun eigen doucheruimte hebben, vermijd je alvast files op spitsmomenten. Zo’n badkamer hoeft niet eens groot te zijn. Een wastafel, een klein badkamermeubel en een douche volstaan al. Ontdek 7 tips voor een badkamer voor alle leeftijden.

Inbouwmeubilair

Met op maat gemaakte meubels kan je de ruimte optimaal benutten, maar veel jongeren spelen graag met de inrichting van hun slaapkamer. De ene keer staat het bed rechts in de kamer, de andere keer links. "Maar niet alle kinderen voelen de behoefte om regelmatig te veranderen”, zegt Magali Grimonprez. "Er zijn ook andere manieren om je creativiteit te uiten."

Vast meubilair impliceert dat de kamer lange tijd onveranderd zal blijven. Denk daar dus eerst goed over na. "Vaste meubels kunnen interessant zijn om een kleine kamer of een ruimte met een ingewikkelde indeling in te richten. Door het hoge prijskaartje is dat wel een uitgave die gezinnen vaak afschrikt. Denk ook na over de evolutie van de kamer. Er bestaat zoiets als evolutief maatwerk: een kleerkast met een roede die je in de hoogte kan verstellen, bijvoorbeeld. Als je maatwerk goed aanpakt, loont het zeker de moeite. Vooral als je geen andere keuze hebt. Je kan ook standaardmeubilair combineren met semi-maatwerk."

 Voor een mee-evoluerende kinderkamer op maat is er aan oplossingen zeker geen gebrek. "Zoals bij elk project is het vooral belangrijk om rustig uit te dokteren wat je precies wil. Iedereen moet het uiteindelijk doen volgens zijn eigen wensen, noden en middelen”, besluit Magali Grimonprez.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Zo pas jij roze toe in je interieur
Zo pas jij roze toe in je interieur

Het effect van roze in je interieur is afhankelijk van de intensiteit. Zachtroze is rustgevend, magenta is koeler en prikkelender. Hoe dan ook, roze is en...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de...

Lees meer
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde
Een bijkeuken zorgt voor maximaal comfort en orde

De wasplaats -eindelijk- op orde Je kent ze wel, de traditionele wasplaats waar de wasmachine en droogkast zich bevinden tussen losstaande rekken,...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken