Deze maatregelen nemen onze regeringen tegen de energiecrisis

Na een laatste nachtelijke overlegronde heeft de federale regering dinsdagochtend de maatregelen voorgesteld waarmee ze de exploderende energieprijzen wil counteren. Ook de Vlaamse overheid bereidt ingrepen voor die je energiefactuur moeten drukken.

Nieuwe maatregelen

Het had wat voeten in de aarde, maar dan waren ze er dan toch: nieuwe tussenkomsten van de regering die een aanvulling moeten zijn op de eerder al besliste btw-verlaging op elektriciteit. Nadat liberalen en groenen zich lang verzetten, wordt het lagere tarief nu ook toegepast op gas. Tegelijkertijd wordt de maatregel meteen ook verlengd tot eind september, want men verwacht geen snelle daling van de energieprijzen. Mochten de prijzen tegen de herfst zakken, dan zal die daling deels worden gecompenseerd door hogere accijnzen, in wat de regering een 'slimme btw-heffing' noemt. Ook het sociaal tarief wordt verlengd tot die tijd.

Omdat nog steeds één derde van de Vlamingen en de helft van de Walen zich met stookolie verwarmen, wordt ook aan hen gedacht. Zij krijgen eenmalig een cheque van 200 euro. Die uitkering wordt toegekend per adres, en vult de eerder besliste verwarmingspremie van 100 euro aan.

Alles samen zou je zo ongeveer 300 euro steun krijgen, ongeacht hoe je je verwarmt: 200 euro van de btw-verlagingen of de stookoliepremie, 100 euro van die eerder besliste verwarmingspremie. Die laatste wordt op dit moment uitbetaald.

Vlaamse premies

Ook aan Vlaamse zijde zijn maatregelen overeengekomen om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Minister van Energie Zuhal Demir trekt de komende jaren 218 miljoen euro extra uit om het energieverbruik structureel te verlagen. Dat gebeurt onder andere door de steun voor verbouwingen en warmtepompen in 2022 en 2023 te verhogen. Het budget daarvoor gaat van 440 miljoen euro naar 658 miljoen.

Concreet wordt de al geplande Mijn VerbouwPremie verhoogd. Zo kunnen middeninkomens 35 procent (tot maximum 17.500 euro) van hun renovatie terugtrekken, gezinnen met een laag inkomen krijgen zelfs tot de helft terug, met een maximum van 25.000 euro.

Warmtepompen

Wie investeert in (hybride) warmtepompen of een warmtepompboiler en zo sneller afscheid neemt van gas, krijgt ook extra steun. De premie voor hybride warmtepompen wordt verhoogd tot 2.000 euro, die voor lucht-waterwarmtepompen tot 3.000 euro en die van de warmtepompboiler tot 450 euro. Voor de laagste inkomens ligt de premie nog hoger. Ook kleine zelfstandigen kunnen op deze regeling beroep doen.

Eén centraal loket

Daarnaast wil Vlaanderen investeringen gemakkelijker maken met de inrichting van Mijn VerbouwLoket, één centraal punt waar mensen hun premie kunnen simuleren en kijken waar ze recht op hebben. Tegen het einde van deze week zal de simulator deze nieuwe beslissingen bevatten op mijnverbouwpremie.be.

De basisfinanciering van de Energiehuizen in Vlaanderen wordt met een stijging van 66 procent fors verhoogd. Zij moeten zo aanklampender en nog meer ondersteunend te werk gaan, en de vele vragen van de Vlamingen kunnen beantwoorden.

Prefinanciering

Voor wie de middelen niet heeft om een grondige renovatie en/of isolatie te financieren, wordt de Mijn Verbouw-lening ingevoerd, waarbij gezinnen per wooneenheid een maximaal bedrag kunnen lenen van 50.000 euro, met een maximale looptijd van 25 jaar. Alle maatregelen gelden voor factuurdata vanaf 1 juli.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken